10 sept. 2012

Cura termala pentru bebelusi

Tot mai multi copii sunt victime ale eczemei. Solutia: cura termala, un tratament bland si fara efecte secundare in cazul eczemei severe la copii.

Eczema atopica este o boala de piele care poate aparea la bebelusi de la varsta de trei luni. Din motive inca neelucidate, aceasta afectiune este in plina explozie in Europa, unde afecteaza intre 20% si 25% dintre copii. Aceasta in conditiile in care in urma cu 30 de ani, doar 5% dintre copii sufereau de eczema.

Eczema atopica ii afecteaza pe copiii atinsi de atopie, adica sunt predispusi ereditar la alergii. Ea se manifesta prin mancarimi intense, soldate deseori cu leziuni ale pielii. Aceasta se ingroasa pe anumite zone care devin rosii si pruriginoase, cu risc major de suprainfectare. In aceasta situatie, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va prezentati la medic – pediatru sau alergolog.

Tratamentele locale pe baza de cortizon sunt eficiente pentru calmarea puseelor, dar au efecte secundare considerabile. Pentru a combate uscaciunea pielii este necesar sa aplicati creme hidratante si emoliente pe tot corpul micutului.

In cazul eczemei severe, cura termala poate limita substantial tratamentele clasice. Astfel se reduce administrarea medicamentelor, masura benefica pentru organismul fragil al copiilor.

"Apele termale sunt indicate in cazul eczemelor greu de stabilizat, pentru care suntem obligati sa prescriem prea des corticosteroizi", explica dr. Didier Giraud, dermatolog la statiunea balneoclimaterica Avenes-les-Bains (Franta). Ameliorarea vizibila se remarca de la prima cura, boala putand fi stabilizata pe durata mai multor luni. Pentru rezultate durabile este recomandata repetarea curei anul urmator.

Cura termala consta in bai pentru curatarea si decongestionarea pielii, dusuri locale pentru masarea epidermei si jeturi de apa cu proprietati antiinflamatoare si antipruriginoase. Aceste ingrijiri externe trebuie completate cu cele de uz intern. Chiar si copiii de varsta mica pot bea apa minerala cu biberonul.

Eficienta curelor termale in cazul eczemei atopice se explica de asemenea prin mediul mai putin poluat in care se afla copilul si prin schimbarea obiceiurilor de viata. Statiunile aflate in mijlocul naturii imbie la relaxare atat pe copii, cat si pe parinti, deseori foarte stresati de aceasta boala.

Petrecerea unei perioade intr-o statiune termala le permite parintilor sa cunoasca mai bine afectiunea de care sufera copilul lor.

"De asemenea, invata mai bine cum sa-si ingrijeasca micutul si cum sa-i aplice unguentele", precizeaza primar dermatolog Nicoleta Bobe. Mineralele si oligoelementele continute de apele termale le confera acestora proprietati antiinflamatorii, calmante si hidratante, ne asigura specialistul.

In tara noastra, printre statiunile balneoclimaterice indicate in afectiuni dermatologice (eczema, psoriazis, prurit) se numara Geoagiu Bai, Covasna, Amara, Calimanesti, Caciulata.

Sursa: Jurnalul National 

Sursa: Copilul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu