14 nov. 2012

Fericirea se măsoară în endorfine

Studiile de biochimie şi neurofizică au dovedit că starea noastră de fericire este determinată de hormonul cerebral numit endorfină, care se poate stimula prin diverse activităţi, dar şi printr-un consum de alimente specifice.
Endorfinele sunt substanţe chimice produse în mod natural, de către glanda pituitară şi de către hipotalamus. Ele au rolul de a îndepărta efectele stresului şi ale durerii, dar şi de a întări sistemul imunitar, de a elibera hormonii sexuali şi de a ne ajuta în procesul de învăţare.
Cercetările au demonstrat că dacă desfăşurăm anumite activităţi, sau dacă consumăm diverse alimente creştem producţia de endorfine.
Astfel, alimente şi sporturi precum: dulciurile, boabele de cacao, ardeii iuţi, chili, ardeii roşii, atletismul, înotul, aerobicul sau ciclismul ne dau o stare de bine. De asemenea, putem activa producţia de endorfine şi dacă facem: masaj, acupunctură, meditaţie, duşuri alternative cu apă caldă şi apă rece.
Un aliment care duce la o producţie mare de hormoni ai fericirii, pentru că stimulează căile nervoase către creier, este zahărul. Din păcate, senzaţia de bine şi fericire este de scurtă durată. Pe măsură ce glicemia scade, după o oră-două de la consum, apare şi starea de tristeţe.Muzica generatoare de calm, în special Bach sau Mozart, contribuie la starea de bine a organismului.
Este bine de ştiut că producţia de endorfine este diferită de la om la om, de aceea acelaşi tip de stimul poate să producă o cantitate de endorfine mai mică la un om şi mai mare la altul. Odată cu vârsta, cantitatea de hormoni ai fericirii scade, dar un stil de viaţă sănătos va păstra un flux bun al endorfinelor.
Autor: Magda Câmpeanu
sursa:avantaje.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu