29 mar. 2013

Şocul anafilactic: cele mai PERICULOASE ALERGII

Alergia, prin definitie, este reactia anormala, disproportionata si exagerata a sistemului imunitar fata de anumiti factori antigeni exogeni care, in cazul altor subiecti, sunt foarte bine tolerate. Alergiile pot fi minore, insa in unele cazuri pot produce soc anafilactic si pot pune in pericol viata persoanei respective. La alergii sunt predispusi adultii, dar si copiii deopotriva. Sfatulparintilor.ro noteaza cele mai periculoase alergii care iti pot duce la soc anafilactic:


1. Arahide
Arahidele sunt cel mai des intalnit factor alergogen din alimentatie. Ele pot duce la soc anafilactic si ameninta viata suferindului, daca nu este tratat imediat. Simptomele incep in cateva minute de la expunere. Sunt insa si cazuri in care reactia este imediata, de ordinul secundelor, si foarte intarziata (de ordinul orelor). La primele semne de umflare, urticarie, insotite de probleme de respiratie si puls rapid sau ameteala, sunati la Salvare.

2. Semintele de susan, nuci sau legume
Legume precum lintea, mazarea, soia, micutele seminte de susan, precum si nucile pot declansa la unii oameni, mai sensibili, reactii alergige periculoase.


3. Laptele si graul
Pe langa arahide, copiii mai pot fi alergici la grau, lapte si oua. Potrivit reglementarilor in vigoare, ingredientele alergice trebuie sa fie prezente pe eticheta produselor, asa ca urmareste-le cu atentie. In afara de – lapte, oua, peste, crustacei, nuci, arahide, soia si grau – pe etichete ar trebui trecute si derivatii precum lecitina (soia) sau zer (lapte).


sursa: realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu