16 ian. 2014

Deficienta de vitamine si minerale

Organismul are nevoie de vitamine si de minerale pentru a functiona si pentru a indeplini atat functii de baza, cat si procese complexe.  Printre substantele cele mai importante pentru organism se numara vitaminele A, C, D, E, K, complexul de vitamine B, precum si minerale ca zincul, magneziul, calciul sau iodul.

Sunt esentiale

Vitaminele si mineralele sunt implicate in toate functiile organismului, de la transformarea alimentelor in energie si diviziunea normala a celulelor, pana la apararea organismului prin actiunea sistemului imunitar si dezvoltarea sistemelor nervos si osos.

Majoritatea vitaminelor si mineralelor sunt obtinute din alimentatie, intrucat organsimul nu are capacitatea de a le produce intern. De aceea, este important sa ne asiguram ca avem o alimentatie diversificata care sa furnizeze o varietate si o cantitate suficienta de vitamine si minerale.

Cantitatea optima de vitamine si minerale este raportata la fiecare individ, in functie de varsta, istoric medical, stil de viata etc. Deficienta de substante nutritive inseamna aparitia unor probleme in functionarea organismului, de aceea trebui sa fim atenti la semnalele primite si sa luam masuri pentru remedierea situatiei.

Deficienta de vitamine

O cantitate insuficienta de vitamina A se manifesta prin uscarea pielii si a mucoaselor, scaderea acuitatii vizuale nocturne, o imunitate scazuta, precum si iritarea pielii in urma expunerii la soare.

Vitamina C este cunoscuta pentru capacitatile antioxidante si roul sau in activarea sistemului imunitar. Deficienta de vitamina C este semnalata de organism prin aparitia starilor de oboseala, de somnolenta, printr-o rezistenta scazuta la efort si la infectii. Acneea, cariile si fragilitatea oaselor sunt indicatori ai deficientei de vitamina D.

Vitamina E este printre vitaminele cel mai bine absorbite de organism, insa o cantitate insuficienta din aceasta duce la probleme serioase precum distrofia musculara, scaderea imunitatii, precum si imbatranirea cutanata prematura.

Deficienta de vitamina K poate cauza probleme de coagulare a sangelui, iar cea de vitamine din complexul B se rasfrange asupra sanatatii sistemului nervos, muscular, pielii, parului si sistemului gastrointestinal.

Deficienta de minerale

Valorile diminuate ale mineralelor din organism pot afecta de asemenea sanatatea. Cantitatea de zinc influenteaza functionarea sistemului imunitar si apetitul.

Apatia este un simptom al deficientei de magneziu, asemeni dificultatilor de concentrare, tulburarilor de memorie si spasmelor musculare. Spasemele musculare sunt un indicator si al lipsei de calciu.

eficienta de calciu este semnalata si de furnicaturi si amortirea membrelor, iritabilitatea si palpitatiile cardiace. Un nivel scazut de iod in organism duce la oboseala, la acumularea de kilograme in plus, depresie si hipotiroidie.


sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu