Incontinenta defineste incapacitatea de a controla eliminarea urinii sau a fecalelor si variaza, de la “accidente” minore (umezirea lenjeriei) pana la eliminarea involuntara completa a urinii sau materiilor fecale.
Desi poate fi intalnita la toate categoriile de varsta, incontinenta afecteaza, in special, persoanele cu varste peste 60 de ani, ca urmare a slabirii musculaturii planseului pelvian, infectiilor de tract urinar, cresterii in volum a prostatei (in cazul persoanelor de sex masculin), diabetului, nivelului ridicat de calciu din organism sau problemelor de mobilitate care nu permit pacientului sa se deplaseze la toaleta in timp util.
Pielea persoanelor cu incontinenta necesita ingrijire speciala, deoarece substantele agresive din urina/materii fecale cu care intra in contact, distrug functia naturala de bariera a pielii, lasand-o vulnerabila in fata iritatiilor, infectiilor, leziunilor cutanate.
Exceptand inconvenientele ce tin de confortul pacientului (umezeala, miros neplacut), pierderea necontrolata a urinii sau a materiilor fecale poate cauza probleme la nivelul pielii.
Dupa depasirea varstei de 30 de ani, incepe pocesul normal de imbatranire a pielii. Pielea matura necesita ingrijire speciala, deoarece, odata cu inaintarea in varsta, functia de bariera a pielii este afectata, orice leziune minora necesitand mult mai mult timp pentru regenerare.
Pielea imbatranita, este predispusa la:
- Alergii. Deoarece pielea matura este mult mai vulnerabila, alergenii pot penetra cu usurinta tesutul cutanat, cauzand reactii alergice sau neurodermatite.
- Roseata si iritatii. Fiind foarte fragila, chiar si un factor extern minor poate cauza iritatii semnificative si roseata la nivelul pielii imbatranite.
- schimbarea la timp a scutecelor (unele scutece – ex: Vlesi Slip - sunt prevazute cu indicator de umiditate, care indica momentul optim pentru schimbare)
- spalarea cu delicatete a zonelor intime zilnic, inainte de schimbarea scutecului pentru incontinenta
- folosirea unei creme speciale pentru pielea imbatranita, expusa la incontinenta
- inlocuirea sapunului cu produse de spalare dedicate incontinentei
- tamponarea pielii dupa spalare cu ajutorul unui prosop moale, de bumbatc; nu se recomanda stergerea energica a pielii prin frecare cu prosopul
- in cazul persoanelor imobilizate, folosirea de produse speciale pentru curatarea zonelor intime (ex: spuma de curatare Menalind)
- evitarea pudrelor parfumate pentru spalare sau a alor produse cosmetice clasice, care pot irita pielea.
In cazul persoanelor mobile, care se pot deplasa si pot face dus, se pot folosi lotiuni speciale pentru spalarea pielii imbatranite, care curata delicat fara a agresa pielea. Un astfel de produs este lotiunea pentru spalare delicata Menalind, care, datorita continutului bogat in ulei de migdale si pantenol, ajuta la refacerea celulara si hraneste in profunzime pielea.
Deoarece nu contine substante chimice si neutralizeaza mirosurile neplacute, lotiunea Menalind este recomandata persoanelor cu piele sensibila, imbatranita, care se confrunta cu incontinenta. Produsul poate fi utilizat insa de catre orice categorii de persoane (indiferent de varsta).
In cazul persoanelor imobilizate sau cu mobilitate redusa, cre nu pot fi deplasate la dus, se recomanda utilizarea unor produse dedicate, care nu necesita folosirea apei; ex: spuma de curatare Menalind.
Aplicati spuma Menlind pe piele, lasati cateva minute sa actioneze, apoi stergeti cu delicatete zona, folosind un prosop cu textura moale. Nu frecati energic, deoarece riscati sa raniti pielea, deja sensibilizata in urma contactului cu urina/fecalele.
Menalind – spuma pentru curatarea pielii este neutra din punct de vedere al PH-ului si nu contine substante chimice. Spuma curata eficient si delicat, fara a necesita apa, si neutralizeaza mirosurile neplacute. Pentru a proteja asternutul, plasati o aleza sub pacient.
Pentru mai multe detalii despre utilizarea si beneficiile spumei Menalind, accesati linkul:
Pasul 2: Protejarea si hidratarea pielii
Neprotejata si expusa la incontineta, pielea poate fi afectata de substantele agresive din urina si fecale, cum ar fi amoniacul si reziduurile digestive. Din acest motiv, este necesara sustinerea functiilor naturale de protectie a pielii, prin folosirea de produse special concepute pentru hidratarea si protejarea pielii predispuse la iritatii si deshidratare.
Dupa spalarea pielii, indiferent daca se imbraca scutec de incontinenta sau doar lenjeria intima, se recomanda aplicarea unei creme speciale de protectie.
Un produs destinat pielii incontinente este crema Menalind, care formeaza o pelicula subtire, transparenta, la nivelul pielii, protejand-o de substantele agresive. Prin continutul bogat de acizi grasi esentiali, aminoacizi, creatina si ulei de migdale, crema regenereaza si calmeaza pielea iritata din zona genitala si fesiera.
Pentru mai multe detalii despre produs, click aici.
Pentru hidratare intensa a pielii, se pot utiliza uleiuri speciale, bogate in vitamine si substante nutritive. Uleiul poate fi aplicat pe intreaga suprafata a pielii (exceptand zonele intime). In cazul persoanelor incontinente se recomanda uleiurile cu neutralizator de miros, care improspateaza pielea. Un astfel de ulei este uleiul din gama Menalind, special conceput pentru pielea uscata, iritata, imbatranita. Menalind ulei contine ulei de migdale si vitamina E si se absoarbe rapid in piele, fara a lasa urme pe asternut sau lenjerie.
Uleiul poate fi folosit de catre orice persoana cu pielea sensibila, cu tendinte de uscare!
Pentru mai multe detalii, click aici.
Factori de risc pentru dezvoltarea problemelor la nivelul pielii:
- Incontinenta urinara si fecala. Urina si materiile fecale contin substante agresive, care, in contact cu pielea, pot provoca iritatii sau infectii ale pielii.
- Spalarea excesiva si frecventa a pielii cu produse alcaline. In cazul persoanelor incontinente, spalarea si curatarea frecventa a pielii este o necesitate, insa, folosirea cantitatilor mari de sapun sau produselor de curatare alcaline, slabeste bariera de protectie a pielii si duce la reducerea grasimilor naturale (sebum), afectandu-i elasticitatea. Din acest motiv, se recomanda folosirea de produse cosmetice medicale, special create pentru persoanele cu incontinenta.
- Inaintarea in varsta. Pe masura inaintarii in varsta, epiderma se subtiaza si se deshidrateaza mult mai usor. Pielea matura produce mai putin sebum (care actioneaza ca bariera de protectie) decat pielea tanara. Persoanele de sex feminin sunt mai predispuse catre leziuni ale pielii din cauza scaderii productiei de estrogen, care rezulta in piele fragila.
- Lipsa unei igienei intime corespunzatoare. Lipsa igienei ca urmare a dificultatii de spalare intampinata de persoanelor care se confrunta cu incontinenta si nu beneficiaza de ingrijitor sau ajutor specializat, poate duce la degradarea pielii.
In unele situatii, urina si fecalele pot contine infectii ce pot fi transmise in alte parti ale organismului sau la alte persoane. In special expunerea la materii fecale poate conduce la infectii, mai ales daca persoana incontinenta prezinta diaree.
60% din materiile fecale contin bacterii care pot distruge sistemul defensiv al pielii, conducand la leziuni tegumentare sau infectii. Aceste bacterii pot migra in uretra, cauzand infectii de tract urinar.
Masuri pentru a preveni transmiterea infectiilor
- Folositi manusi de unica folosinta
- Igiena mainilor
Dupa incheierea procesului:
- spalati-va insistent mainile timp de 10-15 secunde folosind sapun si insistand asupra varfurilor degetelor, spatiilor de sub unghii si spatiilor dintre degete.
- dupa spalare, folositi gel antibacterian pentru desinfectare; gelul antibacterian poate fi folosit si in situatiile in care nu aveti apa si sapun la dispozitie!
Igiena personala este foarte importanta, deoarece:
- mentine pielea curata si previne infectiile;
- indeparteaza substantele care pot favoriza dezvoltarea de bacterii la nivelul pielii, reducand riscul de infectii cutanate;
- confera o stare generala de bine persoanei incontinente.
Deoarece, in special in cazul saltelelor, indepartarea completa a urinii este in multe situatii imposibila, din cauza patrunderii acesteia in profunzimea materialelor, se recomanda prevenirea acestor “accidente” prin folosirea de produse speciale pentru protectia patului/asternutului.
Cunoscute sub denumirea de aleze, paturelele pentru protectia asternuturilor sunt alcatuite din corp absorbant si folie externa impermeabila, care impiedica trecerea urinii.
Alezele pot fi folosite zilnic, pentru protectia patului in cazul persoanelor imobilizate, noaptea, pentru protectie impotriva enurezisului nocturn (pierderi involuntare de urina in timpul noptii) sau doar in momentul schimbarii scutecelor sau igienizarii zonelor intime (in special in cazul persoanelor imobilizate, care nu pot fi deplasate la baie pentru spalare).
O piele sanatoasa are nevoie nu doar de ingrijire, ci si de un scutec pentru incontinenta cu absorbtie rapida a urinii, care sa protejeze impotriva umezelii si iritatiilor
Scutecele cu corp absorbant invelit in material nesetut au o viteza crescuta de absorbtie a urinii, mentinand pielea curata si uscata. Benzile inghinale, cu care sunt prevazute unele scutece, protejeaza impotriva scurgerilor laterale. Scutecele din gama Vlesi Slip prezinta si indicator de umiditate, care ajuta la identificarea momentului optim schimbarii scutecului. Astfel, pana in momentul schimbarii, nu este necesara desfacerea repetata a scutecului pentru verficarea gradului de umplere.
Pentru protectie pe timpul noptii, se poate opta pentru scutece cu capacitate de absorbtie ridicata, care pot fi schimbate la intervale mai mari de timp. (ex: scutecele superabsorbante Vlesi Slip).
Pentru persoanele mobile, care isi doresc liberatate completa de miscare si/sau desfasoara activitati si in afara locuintei, se poate opta pentru scutecele tip chilot (ex: Vlesi Pants), care ofera confortul unei lenjerii obisnuite.
Scutecele tip chilot se imbraca asemanator lenjeriei, sunt discrete si se indeparteaza igienic, prin ruperea lateralelor.
Spre exemplu, scutecul tip chilot Vlesi Pants are corpul absorbant imbracat in material netesut, care accelereaza absorbtia urinei si protejeaza impotriva reumezirii suprafetei care intra in contact cu pielea, prevenind iritarea. Suprafata exterioara a scutecului este realizata din material textil moale, asigurand confort sporit la purtare si discretie.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu