Chiar daca un stil de viata sanatos
nu va elimina complet riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare,
acesta poate diminua posibilitatea aparitiei afectiunilor inimii.
Daca
va mentineti in forma prin activitate fizica si alimentatie sanatoasa,
probabilitatea declansarii conditiilor cardiovasculare va fi mai scazuta
prin reducerea nivelului de colesterol rau (LDL), dar si prin micsorarea riscului manifestarii diabetului sau a obezitatii. Iata cateva sfaturi pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare.
Unele dintre grasimile consumate cresc susceptibilitatea dezvoltarii bolilor de inima.
Aceste grasimi se gasesc de obicei in produsele alimentare care provin
de la animale, cum ar fi carnea, laptele, branza si untul. Acestea pot
fi depistate si in uleiuri de palmier si nuca de cocos. Mancati cat mai
putine astfel de alimente.
Introduceti
in dieta jumatate de ceasca de seminte de floarea soarelui si o ceasca
de infuzie de urzica sau ovaz zi de zi, timp de 4-6 saptamani, inainte
de a renunta. Semintele de floarea soarelui reduc pofta de nicotina a
organismului, iar infuziile de plante fortifica vasele de sange si
nervii in perioada de sevraj.
Daca
sunteti supraponderali si pierdeti intre 5-10% din greutatea corpului,
tensiunea arteriala va fi mai mica, la fel ca si riscul declansarii
diabetului zaharat, iar nivelul de colesterol se va imbunatati.
Eliminarea grasimii stocate este foarte importanta pentru sanatatea
cardiovasculara. Greutatea corporala optima, o dieta care va contine
alimente proaspete si exercitii fizice realizate regulat, sunt masurile
esentiale pentru sanatatea cardiovasculara. Puteti utiliza si suplimente
alimentare, recomandate de medic pentru cresterea vitalitatii
cardiovasculare.
Daca
veti introduce in dieta mai putine alimente cu sodiu, tensiunea
arteriala va fi mai scazuta si se va diminua riscul aparitiei bolilor de
inima. Sodiul este necesar, dar majoritatea oamenilor il consuma in
cantitati prea mari. Aportul de sare se cumuleaza, atat din preparatele
culinare pe care le gatim, dar si din semipreparatele si gustarile din
comert. De aceea, este indicat sa se evite surplusul de sare la masa.
Studiile au asociat o dieta bogata in fibre
cu un risc redus de boli de inima. Din pacate, majoritatea oamenilor
consuma doar 14 grame de fibre pe zi. Fibrele solubile in ovaz, fasole
si citrice, cum sunt cele din compozitia portocalelor ajuta la reducerea
nivelurilor de colesterol rau. De preferat ar fi sa consumati cereale
integrale, cum ar fi orezul brun, pastele din grau integral, sa cresteti
aportul total de fibre si, nivelul de trigliceride va scadea.
Produsele
alimentare care contin betacaroten reduc riscul declansarii
accidentelor vasculare cerebrale cu pana la 40%. Alimentele bogate in
betacaroten sunt: morcovii, varza, cartofii, cartofii dulci, legumele cu
frunze de culoare verde inchis, caisele si algele marine.
Multiple
studii au confirmat calitatile usturoiului. Acesta poate sa scada
tensiunea arteriala, sa reduca fosfolipidele si colesterolul, sa
consolideze functia inimii, sa creasca imunitatea, sa stabilizeze
nivelul de zahar din sange si sa reduca agregarea trombocitelor si
coagularea. Consumati mai multi catei de usturoi cruzi sau fierti pe zi.
La fel de important este sa consumati alimente bogate in acizi grasi
esentiali. Uleiurile presate la rece, de germeni de grau, sau semintele
de in sunt deosebit de hranitoare.
Acest
ceai ajuta la consolidare fortei inimii. La fel de sanatos si eficient
este si otetul din roinita care poate fi folosit peste salate.
Activitatea fizica poate reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare cu pana la 30%. Acizii grasi omega-3
care se gasesc in peste scad trigliceridele si tensiunea arteriala. De
asemenea, ajuta la prevenirea ritmurilor neregulate ale inimii. Nu va
place pestele? Cereti medicului sa va recomande suplimente cu ulei de
peste care au acelasi efect daca sunt administrate zi de zi.
Miscati-va!
Plimbati-va, sariti coarda, inotati sau urcati scarile! Exercitiile
fizice regulate sunt foarte importante pentru sanatatea inimii. Nu
trebuie sa fiti sportivi profesionisti pentru a beneficia de exercitii
fizice. Activitatea fizica moderata va va ajuta sa va pastrati inima
sanatoasa.
Dietele
frecvente, lipsa alimentelor sanatoase, postul si tulburarile
alimentare dezechilibreaza nivelul electrolitilor din organism,
provocand slabirea muschiului inimii si deteriorarea inimii.
- Mancati o dieta saraca in grasimi, in special grasimi animale sau uleiuri de palmier si nuca de cocos (ce contin grasimi saturate care cresc colesterolul);
- Alegeti un regim alimentar cu un continut sarac de sodiu;
- Mentineti-va sau imbunatatiti-va greutatea;
- Consumati multe cereale, fructe si legume;
- Introduceti in dieta dumneavoastra laptele cu 1% grasime sau laptele degresat in loc de laptele integral;
- Eliminati alimentele prajite si inlocuiti-le cu cele coapte, preparate la aburi, fierte, fripte sau gatite la microunde;
- Gatiti cu ulei care are un continut scazut de grasimi saturate, cum ar fi cel de porumb, floarea soarelui, soia, seminte de bumbac, masline, canola, arahide si ulei de susan. Stati departe de grasimile animale;
- Carnea de pasare si de peste afumata si conservata este bogata in sare. Mult mai sanatoase sunt alimentele proaspete sau congelate;
- Alegeti carnea slaba in locul celei grase;
- Inlocuiti smantana si maioneza cu produse cu un continut scazut de grasimi cum ar fi iaurtul, branza degresata de vaci sau maioneza cu un continut scazut de grasimi;
- Inlocuiti lactatele procesate cu cele naturale, care au un nivel scazut de grasimi si sodiu;
- Folositi condimente naturale pentru legume si cartofi, in loc de sare si unt;
- Indicat ar fi sa preferati biscuitii din cereale integrale, fara sare, in loc de cei sarati;
- Evitati supele la conserve;
- Consumati paine integrala, orez cu bob lung si cereale integrale;
- Alegeti pentru mesele dumneavoastra cat mai multe fructe si legume.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu