29 sept. 2012

Galbenelele: beneficii oferite pielii

Galbenelele sunt plante medicinale cu rol important  pentru ingrijirea pielii care au, poate, cea mai indelungata istorie dintre toate plantele in ceea ce priveste folosirea lor pentru tratarea si ingrijirea pielii. Printre componentele atat de benefice continute de galbenele se numara: ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, mucilagii, rasina, polizaharide, acizi aromatici, dar si saponine, glicozide si steroli.  

     Petalele florii de calendula contin helianol, un component al alcoolilor triteptenici, care are un puternic efect anti-inflamator atunci cand este aplicat pe piele. Extractele de galbenele se prezinta sub forma de ulei, tinctura, ceai, sau distilat, putandu-se folosi ca ulei esential sau ca distilat lichid (hidrolat). Galbenelele imbunatatesc circulatia sangelui si cresc capacitatea organismului de a se vindeca.  Mai mult, au proprietati antibacteriene si anti- inflamatoare. Galbenelele pot fi folosite pentru toate tipurile de ten, indiferent daca acestea sunt grase sau uscate. Sunt foarte des folosite in compozitia cremelor antiimbatranire sau in lotiunile pentru piele sensibila, uscata si degradata. Cercetatorii nu au reusit inca sa identifice exact care sunt ingredientele active gasite in galbenele care sunt raspunzatoare de efectul vindecator al acestora.

- Prezenta saponinelor, a rasinilor si a uleiurilor esentiale din flori confera extractului de galbenele efecte antiseptice, de vindecare si calmare, care sunt foarte benefice si utile in tratarea pielii crapate, inflamate, uscate sau degradate.
- Au foarte multe utilizari in ginecologie si obstretica, inclusiv in ingrijirirea si vindecarea epiziotomiei. De asemenea alina durerile sfarcurilor mamelor care alapteaza.
- Galbenelele sunt cea mai buna alegere in tratarea pielii crapate sau iritate.
- Componentele solubile in grasimi, cum ar fi uleiul esential al galbenelelor, sunt foarte bune pentru stimularea vindecarii rapide a ranilor. Multe dintre proprietatile vindecatoare ale galbenelelor se datoreaza continutului crescut de carotinoide (cum ar vitamina A). Galbenelele contin de asemenea steroli solubili in grasimi, care ajuta la mentinerea pielii intinse si sanatoase, cu un aspect plin.
- Galbenelele sunt plante medicinale care, transformate in uleiuri, geluri si unguente videca gastritele, eczemele, ranile, arsurile solare sau intepaturile. Cercetarile au descoperit ca folosirea Galbenelelor are ca efect cresterea fluxului sanguin in corp, mai ales in zonele pielii care sunt afectate.  Acest fapt contribuie la reinnoirea si reconstructia pielii.
- Tesuturile inflamate si umflate pot fi tratate foarte repede datorita proprietatilor vindecatoare ale uleiului de galbenele. Pielea uscata, eczemele si hemoroizii raspund foarte bine la componentele triteptenice ale Galbenelelor. Reducerea inflamatiilor este cheia catre reducerea durerilor. Parintii se pot baza pe uleiul de caledula pentru a reduce durerea si iritatia datorata iritatiei date de scutece.
- Uleiul de galbenelele este folosit frecvent pentru tretarea acneei, a eczemelor, a psoriazisului, a iritatiei de scutec, a pielii crapate sau a altor eruptii si iritatii. Este bine sa-l aveti mereu la indemana in farmacia casei. De asemenea, galbenelele sunt de un real ajutor in tratarea piciorului de atlet, a ciupercilor si micozelor, a herpesului, a taieturilor minore, a muscaturilor de insecte, a escarelor, a veninului de paianjen, a ulcerelor picioarelor, a escarelor s.a. Reprezinta un tratament excelent pentru venele varicoase si ulcerele venoase.
- Proprietatile antiseptice si astringente ale caledulei fac ca uleiul obtinut din aceste plante sa fie de nelipsit din trusa de prim-ajutor. Puteti folosi aceasta planta pentru a preveni infectiile datorate muscaturilor de insecte, a zgarieturilor, a taieturilor minore sau a arsurilor. Atentie insa! Acest ulei nu trebuie sa fie folosit pe arsurile profunde sau pe taieturile adanci. Actiunea sa antiseptica grabeste procesul de vindecare al copiilor aflati in convalescenta dupa oreion sau varicela.
 
Atentie! Trebuie intrerupt tratamentul imediat daca se constata reactii alergice la Galebenele.
 
- Folositi uleiul de galbenele pentru a preveni infectiile bacteriene ce pot aparea in urma escoriatiilor pielii. Folosirea externa a acestei plante ajuta la distrugerea Stafilococului auriu, care este un agent patogen foarte raspandit si caruia i se datoreaza infectarea arsurilor, ranilor sau taieturilor.
- Persoanele care au pielea uscata si crapata vor beneficia si mai mult de pe urma folosirii galbenelelor, din moment ce aceste plante sunt foarte bune la vindecarea pieii. Pot foarte bine sa vindece iritatiile pielii datorita proprietatilor  antiseptice si anti-inflamatorii.
- Persoanele care se confrunta cu acnee pot beneficia de pe urma tratamentului cu galbenele.
- Florile acestei plante sunt des intalnite printre ingredientele cremelor cosmetice folosite pentru reducerea aspectului ridurilor sau pentru hidratarea pielii.
- Uleiul de galbenele este folosit pentru pielea uscata si deteriorata. Are proprietati regenerative naturale, care vor ajuta la vindecarea pielii si la redarea stralucirii si a aspectului tanar. Uleiul de caledula mai este folosit si pentru prevenirea imbatranirii premature a pielii si a subtierii acesteia. De asemenea este suficient de sigur pentru a putea fi folosit si pe pielea sensibila si delicata din jurul ochilor, pentru a preveni aparitia ridurilor “laba gastei”
- Caledula stimuleaza productia naturala de colagen, fapt care ii confera proprietati de anti-imbatranire. Printre multele sale beneficii se numara si puternicele sale proprietati antioxidante, de aceea fiind folosita ca ingredient in cremele care reduc aparitia ridurilor si a celor care au puternice efecte hidratatnte. Galbenelele aplicate local au efect de vindecarea a ranilor, poate si datorita faptului ca cresc fluxul sanguin din zonele afectate si astfel stimuleaza cresterea productiei naturale de colagen, care duce la vindecarea tesuturilor. Galbenelele contin numerosi carotinoizi antioxidanti, care dau petalelor acele culori stralucitoare de galben si portocaliu. Antioxidantii sunt substante care ajuta la protejarea celulelor de distrugerile cauzate de radicalii liberi sau de alte molecule periculoase.
- Caledula are proprietati anti-inflamatorii care pot preveni infectiile ce se pot dezvolta in ranile minore. Ajuta la reducerea senzatiei de mancarime, a rosetii, a durerii si a umflaturilor in cazul muscaturilor de insecte sau a diferitelor eruptii cutanate. Calmeaza pielea afectata de arsurile solare sau de taieturi, pielea crapata si uscata a mainilor sau cea care a suferit arsuri minore. Un studiu efectuat pe pacientele care sufereau de cancer de san si care faceau terapie prin radiatii a aratat ca folosirea unguentului de galbenele ajuta la prevenirea dermatitelor rezultate in urma tratamentului oncologic.
- Puteti sa folositi uleiul de galbenele pentru a va hidrata pielea dupa ce faceti baie sau dus.
- Uleiul de galbenele este folosit si pentru a inmuia si vindeca cicatricile post-operatorii, avand si efecte de reducere a aspectului acestor cicatrici. Un alt lucru minunat despre aceasta planta este ca nu lasa cicatrici in zonele iritate, spre deosebire de alte lotiuni si crème destinate reparatiei pielii.
- Caledula poate fi folosita si in locul traditionalului demachiant (care poate avea drept efecte secundare senzatia de arsura sau aparitia iritatiei). Atunci cand folositi uleiul de galbenele pentru a va curata tenul il mai puteti imbogati si cu alte ingrediente.
- Puteti aplica plantele de galbenele si pe picioarele umflate sau obosite.
- Daca in mod frecvent suferiti de inrosirea ochilor, infuzia de plante de galbenele va poate fi de folos pentru spalarea si calmarea ochilor.


 sursa: http://www.biorigine.ro

28 sept. 2012

Tratarea congestiei nazale si a presiunii sinusurilor

Congestia nazala sau nasul infundat si senzatia de presiune de la nivelul sinusurilor pot avea mai multe cauze: raceala, gripa, alergii, probleme ale sinusurilor, etc.  Indiferent de factorii declansatori, aceste doua simptome implica multa suferinta. In cazul racelii si gripei, singurul remediu este trecerea timpului. Totusi, exista cateva modalitati de ameliorare a acestor simptome care le fac mai usor suportabile si ajuta bolnavul sa respire mai usor.

Tratamente la domiciliu

Ce cauzeaza totusi, aceasta senzatie de nas infundat, tensiune si presiune a sinusurilor? Cand o persoana sufera de raceala sau alergii, membranele mucoase ale foselor nazale se inflameaza si devin iritate. Ele incep sa produca mucus in exces, ca o masura de spalare a posibililor declansatori ai iritatiei: virusuri, bacterii, alergeni. Cand acestea sunt infundate, bolnavul trebuie sa-si concentreze atentia asupra pastrarii pasajelor nazale si a sinusurilor umede. Desi oamenii cred ca aerul uscat ajuta in cazul in care secretiile nazale curg necontenit, acest lucru are, de fapt, efectul opus. Uscarea membranelor le va irita si mai mult, fapt ce duce la o crestere a cantitatii de mucus si a inflamatiei - iar nasul se va infunda si mai tare.
Pentru a mentine fosele nazale umede se pot lua oricare din urmatoarele masuri:
- se va utiliza un umidificator sau vaporizator;
- se va da drumul la dusul cu apa calda si se vor respira vaporii rezultati sau se va respira aburul dintr-o oala cu apa care a fost incalzita pe aragaz;
- se vor consuma multe lichide care vor subtia mucusul si vor ajuta la prevenirea blocarii sinusurilor;
- se va utiliza un spray nazal care va contine o solutie salina (apa simpla cu sare fara medicamente) pentru prevenirea uscarii foselor nazale;
- se va evita consumul de alcool, intrucat acesta poate usca pasajele nazale si creste riscul de inflamatie;
- spalarea foselor nazale - apa spala si resturile de mucus, alergeni si alti germeni, pastrand in acelasi timp fosele nazale umede. Exista mai multe abordari: se poate folosi o seringa, irigatoare speciale, etc. Inainte de utilizare, ustensilele trebuie sa fie sterilizate
- folosirea compreselor calde - aplicarea de comprese calde si umede la nivelul fetei poate ameliora disconfortul si poate desfunda pasajele nazale;
- evitarea piscinelor care contin apa cu clor - clorul din aceste piscine irita membranele mucoase din fosele nazale;
- consultarea medicului pentru recomandarea de alte tipuri de remedii (suplimente naturiste) - planta numita echinaceea indiana se pare ca ajuta la imbunatatirea simptomelor racelii, mai ales in primele trei zile de cand aceasta debuteaza. Poate fi solicitat sfatul medicului privind utilizarea acestei plante.

Medicamente recomandate

Congestia si presiunea de la nivelul sinusurilor si administrarea de medicamente fara prescriptie medicala
Medicamentele utilizate fara prescriptie medicala pot avea un rol important in controlarea simptomelor.
Printre acestea se pot enumera:
- decongestionantele - acestea pot reduce inflamatia de la nivelul foselor nazale si pot diminua senzatia de nas infundat si presiune a sinusurilor. Acestea sunt disponibile sub forma unor spray-uri nazale si pastile. Nu se vor utiliza mai mult de trei zile. Inainte de a administra unui copil decongestionante, se va discuta cu medicul. In prezent, aceasta categorie de substante medicamentoase nu este recomandata copiilor sub varsta de patru ani. Ele au unele riscuri si nu exista dovezi care sa demonstreze ca sunt utile in cazul copiilor foarte mici;
- antihistaminicele si alte medicamente pentru tratamentul alergiilor. Nici acestea nu sunt recomandate in cazul tuturor, decat in cazul in care simptomele de nas infundat si tensiune a sinusurilor au fost declansate de alergeni. Inainte de a se utiliza orice antihistaminic in cazul unui copil se va cere aprobarea medicului;
- analgezice - Desi nu sunt de ajutor pentru congestia nazala, unele tipuri de analgezice pot contribui la ameliorarea durerii provocate de presiunea de la nivelul sinusurilor. Trebuie insa ca fiecare persoana sa respecte doza recomandata si sa nu se faca excese.

Cand se va consulta medicul

Desi exista o multime de masuri care pot fi luate la domiciliu pentru ameliorarea congestiei nazale si senzatiei de presiune de la nivelul sinusurilor, exista si limite ale lucurilor pe care le poate face o persoana pe cont propriu. In primul rand, daca simptomele dureaza mai mult de una sau doua saptamani, trebuie consultat medicul. Ar putea fi implicat un virus sau poate fi necesar un tratament medical mai complex (in cazul infectiei sinusurilor si alergiilor). Evident, trebuie consultat medicul si mai devreme in cazul in care simptomele sunt severe. Toate sfaturile de mai sus sunt utile pentru ameliorarea simptomelor, indiferent de cauza. Dar, in anumite situatii alaturi de acestea poate fi necesar un tratament medicamentos care sa tina sub control problema de baza.

sursa: sfatulmedicului.ro

27 sept. 2012

Pregatirea organismului pentru toamna

Ceasurile nu au revenit la ora de iarna, dar in cabinetele medicilor au inceput sa apara pacientii cu simptome ca tusea si raceala, care au o stare generala proasta. Sezonul gripei nu este prea departe.
Pentru ca organismul sa ramana in forma si sa lupte cu virusurile si bacteriile, luati masuri. In primul rand, reevaluati-va starea generala de sanatate. Orice persoana care sufera de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, ar trebui sa faca un consult anual. Cei care au peste 65 de ani trebuie sa se vaccineze impotriva pneumoniei (vaccin care in ultimii 10 ani, salveaza din ce in ce mai multe vieti).
Toamna este anotimpul recoltelor si schimbarilor meteorologice. Temperaturile devin mai scazute. Totul incetineste, iar zilele se scurteaza. Imbracati-va corespunzator vremii si acoperiti-va gatul pentru a evita racelile si gripa. Vantul poate pune la incercare puterea sistemului imunitar.

O nutritie adecvata

Mancati bine si reglati-va digestia pentru a avea o imunitate de invidiat. Aerul uscat este o problema frecvent intalnita toamna. Acesta cauzeaza constipatie, gat uscat, piele uscata, par fragil, senzatie accentuata de sete si impiedica aparitia transpiratiei. Alimentele picante inrautatesc situatia.Depresia de toamna este intalnita destul de des. Important este ca aceasta sa nu persiste prea mult timp. Toamna revin nostalgiile, iar fiecare persoana are propriul mod de a si le manifesta: unii recitesc vechile scrisori, altii revad albume cu fotografii.

Cum va puteti intari sistemul imunitar pentru toamna

Cel mai important lucru este sa fiti atenti ce consumati. Desi suna a cliseu, consumul a cinci portii de fructe si legume pe zi ajuta la intarirea sistemului imunitar. Fructele si legumele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale naturale pentru organism. Aceste substante nutritive sunt piatra de temelie pentru un sistem imunitar sanatos si mentinerea integritatii celulelor din intreg corpul. Fructele si legumele sunt si o sursa importanta de antioxidanti dietetici, cum ar fi betacarotenul, antocianidele si alte carotenoide. Antioxidantii au un rol important, de protectie celulara si sustinere a imunitatii. Antioxidantii se regasesc in fructele si legumele colorate (mov, albastru, rosu, portocaliu, galben).Alaturi de o nutritie optima, un alt secret pentru o imunitate ridicata este hidratarea. Atunci cand corpul este hidratat, celulele rosii si albe din sange vor functiona optim.
In plus, nu uitati de lucrurile simple. Spalati-va mainile des si asigurati-va ca si copiii dumneavoastra fac acelasi lucru. Desi pot fi gasite din abundenta geluri si sapunuri antibacteriene, cele mai eficiente sunt sapunul obisnuit si apa. Formulele antibacteriene distrug toate bacteriile de pe mainile noastre, atat cele bune cat si cele rele.Totusi, pielea are nevoie de o protectie exterioara normala compusa din bacterii sanatoase, pentru a oferi organismului o prima linie de aparare pentru sistemul imunitar. Folosirea exclusiva de produse antibacteriene va scadea imunitatea naturala, facandu-ne mai sensibili la virusuri si bacterii.


sursa:sfatulmedicului.ro

26 sept. 2012

Trei vitamine esentiale pentru un copil sanatos

Pentru a se dezvolta frumos, corpul copilului tau are nevoie de o serie de vitamine si minerale care sa-i poata oferi nuntrientii si energia necesara. Toate vitaminele sunt importante si fiecare isi aduce aportul la cresterea copilului tau, doar ca exista cateva care sunt esentiale, lipsa lor din alimentatia copilului putand duce la probleme grave de sanatate.

Vitamina D

Aceasta este responsabila de mentinerea unui nivel optim de calciu si minerale, avand grija sa le distribuie corect in corp. Vitamina D ajuta la fixarea calciului in corp si sustine dezvoltarea sanatoasa a oaselor gravidei si ale fatului.

Carentele de vitamina D pot duce la fluctuatii ale nivelului de calciu existand riscul unor atacuri de inima la copii sau de rahitism la copiii mai mari.

Exista diverse motive care se fac vinovate de nivelul scazut de vitamina D in corpul copiilor. Studiile au demonstrat ca trei sferturi dintre copiii care au fost hraniti la san au deficiente de vitamina D, avand in vedere ca laptele de mama are un continut scazut din aceasta vitamina.

Mai mult decat atat, tot mai multe mame au carente de vitamina D, neavand astfel posibilitatea de a le oferi bebelusilor un aport suficient.

De asemenea, folosirea produselor de protectie solara reduce sansele ca cel mic sa-si ia aportul necesar de vitamine din mediul natural. Aceasta devine o reala problema mai ales in cazul copiilor cu tenul mai inchis la culoare, care au nevoie de o expunere mai prelungita la soare decat cei cu tenul mai alb pentru a asimila vitaminele. (Majoritatea cazurilor de deficiente majore se intalnesc la copiii de culoare.)

Recomandarile medicilor sunt acelea ca fiecare copil care este alaptat si toti ceilalti copii care beau mai putin de 4 litri de lapte pe saptamana sa primeasca zilnic suplimente de vitamina D.

Din pacate, multi considera acest lucru ca fiind un act critic la adresa alaptarii, de aceea parerile sunt impartite si exista medici care au declarat ca vitamina D este responsabila de anumite infectii si de durerile de stomac ale copiilor.

Vitamina D se regaseste in lapte, in cereale, in ou, in carnea grasa de peste. Totusi, cantitatile regasite in alimentatia obisnuita sunt destul de scazute. Laptele pentru bebelusi de pe piata are adesea un continut ridicat de vitamina D, asa ca aceasta ar putea fi o varianta de asimilare a acestor nutrienti importanti. Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa ia zilnic suplimente de vitamina D.

Cea mai buna solutie ar fi aceea ca alaptatul copiilor sa se faca in continuare, dar, mai ales in cazul celor cu tenul mai inchis la culoare, sa se administreze zilnic si suplimente de vitamina D.

Acidul folic

Tot mai multi copii se nasc cu malformatii sau cu probleme ale sistemului nervos sau chiar ale inimii. Ceea ce este mai trist este faptul ca toate aceste probleme ar fi putut fi prevenite prin vitamine luate de gravida in timpul sarcinii.

Majoritatea acestor vitamine au la baza acidul folic. Luate dupa indicatiile medicului, aceste vitamine pot reduce cu pana la 85% riscul afectiunilor sistemului nervos si cu 50% riscul bolilor de inima la copii.
Desi majoritatea femeilor stiu despre existenta acestor vitamine, nu toate stiu ca ele au un efect cu mult mai bun daca sunt luate inca dinainte de a ramane insarcinate.

Maduva spinarii si inima fatului se formeaza in primele saptamani dupa conceptie, iar defectele pot sa apara inca dinainte ca o femeie sa-si dea seama ca este insarcinata. Inceperea tratamentului cu vitamine si acid folic cu cateva saptamani inainte de a ramane insarcinata este cea mai sigura metoda de a evita eventualele probleme aparute in sarcina.

Prin alimentatie, acidul folic poate fi luat din citrice, legumele cu frunze verde inchis, cereale.

Mai mult decat atat, specialistii recomanda ca fiecare femeie care are menstruatie sa ia vitamine care contin acid folic, chiar daca nu au in plan o sarcina pentru urmatoarea perioada.

Fierul

Multi parinti cunosc faptul ca este bine sa inceapa sa-si hraneasca bebelusii cu lapte de vaca abia dupa 1 an, acesta avand un continut scazut de fier, necesar celor mici pentru dezvoltarea globulelor rosii. Laptele matern contine o cantitate potrivita de fier, dar multi copii sunt trecuti pe hrana pentru bebelusi inca de la 6 luni.

Mai mult, majoritatea parintilor atunci cand aleg ce sa cumpere pentru bebelusi, iau produsele cu continut scazut de fier de teama ca micutul s-ar putea constipa.
Potrivit studiilor, copiii care sunt hraniti cu astfel de produse au un risc de 30 de ori mai crescut sa dezvolte deficiente de fier care pot duce la anemie.

Recomandarea medicilor este aceea ca parintii care aleg hrana pentru bebelusi sa le cumpere pe cele bogate in fier, iar in momentul in care copilul incepe sa bea lapte de vaca sa se asigure o atentie sporita alimentatie. Fierul ar trebuie luat in acest caz din alte alimente.

Fierul este folosit de asemenea si la formarea placentei. In alimente il gasesti in carnea rosie, legume, cereale, carnea de pasare.

Multi parinti isi invata copiii de mici ce inseamna o alimentatie sanatoasa. E cazul ca in aceste lectii sa le incluzi si pe cele despre vitamina D, acid folic si fier.

Simona Chiric
Redactor Copilul.ro
Sursa: Copilul.ro

25 sept. 2012

Forma capului la nou-nascuti

Multi nou-nascuti au capul putin deformat intr-o parte. Uneori, acest lucru se datoreaza faptului ca inca dinainte de a se naste, capul copilului este modelat inegal. In alte cazuri, forma capului este afectata de pozitionarea lui pe o singura parte, in special atunci cand doarme. Desi forma capului copilului tau se va modela cel mai probabil de la sine, este bine sa variezi pozitiile in care el doarme.
Cum afecteaza pozitia forma capului

Vei observa in crestetul capului bebelusului doua zone mai sensibile unde oasele craniene nu s-au unit inca. Acestea exista pentru a permite capului bebelusului sa iasa in momentul nasterii. Sunt favorabile, de asemenea, si dezvoltarii rapide a creierului in primele 12, pana la 18 luni de viata.
Flexibilitatea craniului este un avantaj biologic menit sa ajute copiii sa supravietuiasca si sa se dezvolte. Dar din cauza acestei flexibilitati a capului, prea mult timp petrecut intr-o singura pozitie poate duce in timp la o forma nu tocmai regulata a capului.
Aceasta este de cele mai multe ori sesizabila atunci cand privesti capul copilului tau de sus in jos. Din acest unghi, partea din spate a capului poate parea mai turtita intr-o parte decat in cealalta.
Maxilarul ar putea fi mai proeminent in partea mai turtita a capului, iar urechea poate arata putin iesita in afara.

Ce poti face
Deformarea capului datorita pozitiei este intalnita mai ales la copiii care stau in patut cu fata in sus, in scaunele pentru masina sau in scaunele speciale pentru copii.

Desi aceasta este cea mai sigura pozitie pentru somn, sunt destul de multe variante la care poti apela pentru a evita modelarea gresita a capului celui mic.

• Lasa-l sa doarma in continuare cu fata in sus, dar alterneaza directia in care are capul. Daca doarme in patut, il poti aseza intr-o zi cu capul rezemat de partea dreapta a patutului si in alta rezemat de partea stanga. Chiar si in scaunul pentru masina, aseaza-l in pozitii diferite sau foloseste mai multe modele de scaune.
• Tine-l in brate cat mai mult timp atunci cand nu doarme, astfel vei evita presiunea asupra capului din momentele cand bebe sta in pat sau in scaunul pentru copiii.
• Sub supravegherea ta atenta, aseaza-ti bebelusul cu fata in jos. Asigura-te inainte de asta ca suprafata pe care il asezi este una mai tare si nu il lasa nesupravegheat.
• Daca bebe s-a obisnuit si ii place sa stea intr-o singura pozitie, il poti aseza in asa fel incat sa trebuiasca sa intoarca capul pentru a se uita la tine sau pentru a urmari zgomotele din camera. Pentru asta poti chiar sa muti patutul din cand in cand sau, mai usor, sa muti jucariile care il atrag.
• Alaptatul incurajeaza asezarea bebelusului pe ambele parti, acesta fiind un factor important pentru modelarea capului. Acelasi lucru poate fi facut si in cazul in care bebelusul este hranit cu biberonul. Incearca sa alternezi de fiecare data bratul pe care il tii.

Coiful si forma capului
Schimbarea pozitiei capului este de obicei suficienta pentru a preveni si a trata deformarea gresita a craniului.
Daca forma capului bebelusului tau nu ajunge la normalitate in cateva luni, doctorul iti poate prescrie o bentita speciala sau un coif care sa ajute la modelarea capului. Acestea functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra craniului.
Intre 4 si 12 luni, bentitele si coifurile sunt cele mai eficiente dispozitive, craniul fiind inca maleabil. In timpul tratamentului, acestea trebuiesc purtate in permanenta, cu pauze doar pentru a curata coiful si pielea capului.

Cauze mai serioase ale deformarii craniene
Destul de rar, se intampla ca doua sau mai multe dintre oasele care intregesc craniul sa se uneasca inainte de vreme. De aceea, atunci cand creierul se dezvolta, el impinge in alte parti ale capului care sunt inca maleabile, cauzand deformarea.
Aceasta afectiune, numita craniosinostoza, este de obicei tratata prin operatie in copilarie. Pentru a permite creierului sa se dezvolte, cele doua oase craniene trebuiesc separate. O afectiune asemanatoare este cea care afecteaza oasele din partea din fata a capului. Cea mai buna solutie este din nou operatia in timpul copilariei. Dar cu siguranta ca medicul celui mic o sa observe daca el se confrunta cu o astfel de afectiune si te va indruma ce sa faci.
Oricum ar fi capul bebelusului tau, este bine sa nu exagerezi cu grijile. Pana la urma nimeni nu este perfect, iar in momentul in care ii va creste parul, formele care tie ti se pot parea acum foarte usor observabile, nici nu se vor mai vedea.

Simona Chiric
Redactor Copilul.ro

Sursa: Copilul.ro

24 sept. 2012

Bebelusul invata din primele luni

Procesul de invatare incepe o data cu nasterea. Dezvoltarea creierului bebelusului este importanta si decisiva, pentru intreaga lui viata. In primele luni, atunci cand creierul sau se dezvolta foarte rapid, implicarea adultilor, chiar si in activitatile simple, poate influenta impresionant procesul de invatare. Iata cateva idei legate de ceea ce poti face pentru bebelusul tau:

Senzatii
In primele trei luni de viata, bebelusii traiesc intr-o lume a senzatiilor. Ei se folosesc de simturile lor: aud, vad, miros si ating, pentru a percepe lumea din jurul lor. Ajuta-l sa ii fie usor!
• Aseaza-l pe bebelus pe diferite materiale cu o textura usoara si placuta la atingere: satin, matase, bumbac etc.
• Sufla usor spre manutele, talpile si burtica lui. Vorbeste cu el, spune-i ce faci tu cand sufli spre el.
• Leagana-l incet in bratele tale, de cateva ori pe zi. Intotdeauna atinge-l, tine-l in brate si misca-l cat mai usor si cu multa tandrete.
• Tine-l aproape de tine in timp ce-i canti, ii citesti, ii vorbesti, bebelusul trebuie sa te simta cat mai aproape. El traieste acum prin intermediul senzatiilor.
• Raspunde la nevoile lui cat mai repede posibil fiindca in acest mod il ajuti sa se simta in siguranta si sa aiba incredere in tine.
• Ajuta-l sa poata vedea diferite fete, sa vada cum se schimba mimica fetei tale. Zambeste-i, joaca-te cu el, ascunde-te dupa o patura sau orice altceva, exprima-te prin mimica fetei tale.

Activitati fizice
Masa musculara incepe sa se dezvolte mai bine atunci cand incepe sa o foloseasca in diferite activitati. Iti putem da cateva sugestii, pentru ca el sa fie un super-bebe cu muschi... care incep sa se dezvolte:
• Cand sta bebelusul pe burtica, incurajeaza-l sa intoarca capul catre locurile de unde se aud diferite sunete: vocea ta, muzica, un clopotel etc.
• Cand ii schimbi scutecul misca-i, cu blandete,  picioarele, ca si cum ar pedala. In acelasi timp vorbeste-i sau canta-i si mentine contactul vizual cu el.
• Dupa ce ii faci baie poti sa il determini si sa il ajuti sa isi atinga mainile, sa le tina impreunate.
• Da-i obiecte care nu sunt periculoase si cu care se poate juca, folosindu-se de maini si gura. In acest mod va invata sa simta si sa recunoasca forma obiectelor. Dar este foarte important sa te asiguri ca sunt obiecte mari, pe cele mici le-ar putea inghiti cu usurinta.

Cu pasi mici
Dupa primele 3 luni de viata, bebelusul tau ar putea fi capabil sa:
• Sa isi ridice usor capul, atunci cand sta pe burta.
• Sa rosteasca o combinatie de consoana-vocala (ah, uh,eh).
• Sa recunoasca biberonul sau sanul mamei.
• Sa urmareasca, cu privirea, cum se misca obiectele dintr-o parte in alta.
sursa: Copilul.ro

21 sept. 2012

Cat si cum doarme bebe?

Bebelusul dumneavoastra doarme in timpul noptii?
Este una din intrebarile frecvente cu care se confrunta noii parinti. Parinti obositi si confuzi aproape intotdeauna raspund: NU.

Nou nascutul inca nu face diferenta dintre noapte si zi. Stomacul lor mic nu poate contine indeajuns lapte petnru a avea senzatia de saturatie intr-o perioada mai mare de timp. Au nevoie de lapte odata la cateva ore, indiferent daca este zi sau noapte.

Cat timp doarme bebelusul meu?
Nou nascutul poate dormi cate 16 ore pe zi (sau chiar mai mult), adesea cate 3-4 ore odata. Si ca somnul nostru, nou nascutii au diferite stari ale somnului : motaiala, miscare rapida a ochilor in somn, somn usor, somn adanc, si foarte adanc. Perioadele lor de veghe se maresc odata cu trecerea timpului.
La inceput perioadele scurte de 3-4 ore de somn pot fi frustrante pentru parinti pentru ca interfereaza cu obisnuinta lor de somn. Aveti rabdare, acest lucru se v-a schimba cu timpul, bebelusul adaptandu-se unui ritm de viata din afara burticii. La inceput, totusi nevoia de a manca va fi mai prezenta decat nevoia de somn. Recomandarile pediatrice spun ca parintele nu ar trebui sa lase nou nascutul prea mult sa doarma, fara sa manance. Practic inseamna sa hraniti bebelusul odata la 3-4 ore, si pe cat posibil mai des pentru cei nascuti prematur.

Unde si cum ar trebui sa doarma?
In primele saptamani de viata, multi parinti plaseaza patutul, in camera lor. Considera ca este prea devreme pentru a dormii intr-o camera separata si prea departe. Spre exemplu medicii pediatri nu recomanda sa luati copilul sa doarma in patul vostru din motive de siguranta. Intotdeauna sa va ganditi la siguranta bebelusului in timpul somnului. Nu plasati nimic in patut sau carut care ar putea interfera cu respiratia bebelusului, cum ar fi jucarii de plus. Evitati obiectele care au sfori sau legaturi, sau obiecte ascutite si colturoase. Asigurati-va caruciorul pe care il folositi la minimul standard de siguranta.

Academia Americana de Pediatrie, recomanda pentru sanatatea bebelusilor, sa doarma pe spate, nu pe burta si nici intr-o parte. Accidentele mortale sau (SIDS-sudden infant death syndrome) au scazut cu 50% de cand au fost introduse aceste recomandari. Deasemnea este recomandat si pentru cei nascuti prematur sa doarma pe spate. Sa ne gandim, ca unii bebelusi cand dorm pe burta au tendinta de a inspira propriul dioxid de carbon deoarece este mai usor sa nu se trezeasca pentru a-si schimba pozitia capului. Alta posibilitate este de a se sufoca incet daca dorm cu fata in jos.

Ce pot sa fac?
Poti sa reglezi somnul bebelusului noaptea, evitand stimularea in timpul hranirii si cand il schimbati. Incercati sa pastrati lumina scazuta, si rezistati impulsului de a va juca cu el sau de ai vorbi. Acest lucru intareste ideea ca noaptea este rezervata somnului.
Puteti sa incepeti sa va stabiliti un program care devine rutina. Spalatul, cititul, cantatul, lucruri care pot ajuta copilul sa se relaxeze cand va creste. Chiar si asa nou nascutul este prea mic pentru a receptiona, asa ca exersand aceste reguli, va tine pe drumul cel bun.

Daca bebelusul este agitat?
Este bine sa va jucati, sa il strangeti in brate, sa ii cantati. In primele luni de viata, rasfatul NU este sigur o problema. De fapt studiile au demonstrat ca bebelusii care sunt plimbati, tinuti in brate in timpul zile, sunt mai putin agitati. Agitatia poate avea insa, mai multe cauze. Foame, boala, prea multa oboseala, colici, incomoditatea datorata unor obiecte de imbracaminte etc.

Cand sa solicit doctorul?
Oricand vorbiti cu specialistul daca aveti intebari despre cat de mult sau cat de putin doarme bebelusul dumneavoastra. In plus daca bebelusul este greu de trezit din somn si in general dovedeste neinteres in efortul de a se hranii, vorbiti imediat cu doctorul dumneavoastra pentru siguranta si indrumari medicale de specialitate.


Sursa: Copilul.ro

20 sept. 2012

Astenia de toamna

Potrivit studiilor, una din 10 persoane sufera de astenia de toamna. Astenia de toamna este in general provocata de dificultatea de adaptare a corpului la diferentele de temperatura dintre zi si noapte. De asemenea, cantitatea scazuta de lumina si soare, cat si o dieta necorespunzatoare, sunt alte cauze ale asteniei de toamna. Programul haotic, lipsa de odihna sau exercitii fizice regulate, pot de asemenea declansa acest tip de astenie. Tristetea manifestata in zilele reci de toamna poate fi mai mult decat o stare de spirit trecatoare. In anumite cazuri aceasta stare semnaleaza prezenta asteniei. Pe masura ce zilele devin mai scurte, sistemul imunitar pare sa-si piarda din putere, ceea ce face o persoana afectata de astenie sa se simta slabita si trista.

Simptome

Diagnosticul de astenie de toamna poate fi considerat corect, numai daca persoana in cauza a manifestat aceleasi simptome, cel putin trei sezoane la rand si daca starea acesteia de sanatate s-a imbunatatit in timpul lunilor de primavara si vara.
Manifestarile frecvent intalnite ale asteniei de toamna:
  • Depresie: apatie, subestimare, senzatie de vinovatie, tristete;
  • Anxietate: incapacitatea de a face fata situatiilor de stres;
  • Schimbari frecvente de dispozitie: tranzitii bruste de la o stare de spirit la alta;
  • Tulburari de somn: somnolenta in timpul zilei;
  • Letargie: oboseala si incapacitatea de a desfasura activitatile de zi cu zi;
  • Probleme sociale: iritabilitate si dorinta de izolare;
  • Probleme sexuale: lipsa libidoului.

Cum poate fi prevenita

Astenia poate fi prevenita prin urmarea unor simplii pasi:
  • Incercati sa petrecti cat mai mult timp in aer liber, chiar daca vremea este mohorata. Efectul luminii naturale este foarte important pentru sanatatea dumneavoastra mentala.
  • Adoptati o dieta echilibrata care sa includa suficiente minerale si vitamine.
  • Efectuati exercitii fizice cel putin 30 de minute zilnic.
  • Pastrati legatura cu grupul dumneavoastra de prieteni si cunoscuti si nu renuntati la activitatile pe care le faceti de obicei impreuna.

O dieta nesanatoasa poate fi responsabila pentru tulburarile de dispozitie?

Atunci cand apar starile specifice pentru astenie, apatie sau oboseala, ele reprezinta un semnal clar care atentioneaza o persoana ca stilul de viata nu este cel mai potrivit pentru organism. Pentru a preveni aceste stari, specialistii recomanda consumul unor cantitati mari de alimente bogate in vitamine, minerale, enzime si fitonutrienti. In acest fel, puteti intra in sezonul rece cu un sistem imunitar fortificat, care va va ajuta sa faceti fata bolilor si sezonului de toamna-iarna. Astfel, ar trebui sa includeti in dieta dumneavoastra zilnica multe fructe si legume precum: varza, conopida, broccoli, sfecla, pere, mere, gutui, dovleac, nuci, struguri si suplimente naturale.

Tratament

Ca si in cazul altor forme de depresie, tratamentul asteniei include antidepresive si terapia cognitiv-comportamentala. Fototerapia (bazata pe lumina) este o alta metoda de a trata aceasta afectiune. Acest tip de terapie foloseste o lampa speciala care imita lumina naturala. Rezultatele acestei metode apar de obicei in termen de 3-4 saptamani. Terapia cognitiv-comportamentala va poate ajuta sa intelegeti fenomenele asociate cu astenia si modalitatile prin care puteti remedia simptomele acesteia. Fara a utiliza vreun tratament, simptomele dispar la schimbarea anotimpurilor.

sursa:sfatulmedicului.ro

19 sept. 2012

Dezvoltarea ochilor la copii

Vederea este poate cel mai de pret simt din toate cele cu care ne-a inzestrat natura. De aceea, ingrijirea ochilor trebuie sa primeze mai ales atunci cand este vorba despre un nou-nascut. E foarte important sa iei in seama cele mai mici semne care nu ti se par in regula la ochii micutului tau si sa actionezi cat mai repede.
Din fericire, afectiunile serioase ale ochilor si orbirea sunt destul de rare in cazul celor mici. Totusi, bebelusii pot dezvolta probleme ale ochilor, asa ca un consult amanuntit la medicul oftalmolog poate face minuni.

Cand si cum se dezvolta ochii copilului?  

Ochii incep sa se formeze la doar doua saptamani dupa ce fatul a fost conceput. In urmatoarele 4 saptamani se formeaza structura ochiului, in tot acest timp ochii fiind foarte sensibili la orice factor extern. Daca mama ia diferite medicamente sau se imbolnaveste, copilul poate capata malformatii ale ochilor sau dezvoltarea lor poate fi periclitata. In ultimele 7 luni de sarcina ochii continua sa creasca si sa se maturizeze si se formeaza nervul optic, cel care face legatura dintre ochi si creier. Nervul optic, functia vizuala si structura interna a ochiului continua sa se dezvolte si in primii doi ani de viata.

La nastere, ochiul unui bebelus reprezinta aproximativ 75% din marimea unui ochi de adult.

Acuitatea vizuala a nou-nascutului este de aproximativ 20/400, ceea ce inseamna ca bebelusul distinge ca atunci cand noi vedem doar litera mare E de pe panoul unui oftalmolog. Vederea copilului se imbunatateste incet pana in jurul a doi ani, cand ajunge de 20/20. Culorile pot fi, insa distinse inca de la nastere.

Nou-nascutii nu acorda prea mare importanta lumii vizuale la inceput, dar reactioneaza prin clipire atunci cand lumina foarte puternica le deranjeaza ochisorii. Intre 6 si 8 saptamani, bebelusii incep sa-si fixeze privirea asupra lucrurilor si sa le urmareasca miscarile.

Cu bebe la oftalmolog

Primul control al ochilor are lor la nastere. Pediatrul verifica atunci daca exista infectii sau probleme structurale ale ochilor, malformatii, cataracta, glaucom sau alte anomalii. La 6 luni, pediatrul ar trebui sa verifice alinierea ochilor si modul in care copilul isi poate fixa privirea asupra unui lucru. Ochii unui copil ar trebui sa fie aliniati pana in jurul a 4 luni, incepand sa se dezvolte si vederea tridimensionala.

Medicii pediatri pot trata afectiunile simple ale ochilor precum cojunctivita, dar daca tu sau medicul credeti ca poate fi vorba de ceva mai grav ar trebuie sa consulti un oftalmolog. Nu este niciodata prea devreme pentru un consult oftalmologic amanuntit.
In mare, consultul ochilor unui copil nu difera prea mult de cel al unui adult. Picaturile se folosesc pentru dilatarea pupilei si verificarea ei la un aparat special care poate spune daca ochii micutului sunt prea apropiati sau prea departati sau daca sufera de astigmatism.

La nastere, majoritatea copiilor au ochii departati, dar nu intr-atat incat sa necesite purtarea ochelarilor. Totusi, copiii, chiar si nou-nascutii, pot purta ochelari daca este nevoie.

Sursa: Copilul.ro
  •  


18 sept. 2012

Care este personalitatea bebelusului tau?

Daca bebelusul tau a implinit 6 luni, deja putem vorbi despre personalitatea lui, fiindca este bine definita, iar dispozitia lui emotionala iti poate da indicii cu privire la cum va fi el peste multi ani.

Prietenosul lipicios
Exista un astfel de bebelus in fiecare multime: bebelusul lipicios. Se supara imediat ce nu il mai tii in brate.
El mananca cu satisfactie atata timp cat il tii in brate. Atunci cand il duci la culcare trebuie sa stai foarte aproape de el pana cand adoarme, dar cand vine vorba de oameni straini bebelusul este precaut, nu se va indeparta foarte mult de tine. Poti sa il ajuti prin a il incuraja sa fie si independent. Invata-l sa stea si fara tine, lasa-l cu bunica sau cu o dadaca. La inceput o sa planga, dar se va adapta foarte repede.

Linistitul
Calm si linistit, acest bebelus este fericit oriunde ar fi. El doarme linistit, atipeste, pentru el a manca e o placere, este linistit si atunci cand doarme. Atunci cand incepe sa planga daca bati din palme imediat isi revine. Totusi, daca va ramane asa linistit, va fi o persoana care nu va vrea sa isi asume nici un risc si s-ar putea sa ii fie greu sa experimenteze lucruri noi, sa ia initiativa si sa incerce sa isi depaseasca anumite limite. Ajuta-l sa ii fie mai usor sa preia initiativa si sa fie spontan. Incurajeaza-l sa cante impreuna cu tine diferite melodii, jucati-va cu literele, cuvintele si da-i jucarii ce il ajuta sa isi dezvolte dexteritatea fizica.
 
Exploratorul
De dimineata pana seara alearga, mereu se misca si face ceva, foarte rar atipeste. Este frustrat atunci cand sta si se plictiseste, bebelusului ii place sa fie tot timpul ocupat cu ceva. Se joaca cu jucariile care atarna deasupra patutului si foloseste animalele din plus ca sa testeze gravitatea, le arunca jos si se asteapta ca tu sa i le ridici si sa o faca din nou.  Tot timpul incearca sa se ridice, sa stea jos, sa se intoarca pe o parte si pe cealalta. Intotdeauna va cerceta, ii place sa descopere lucruri noi... Nu e bine sa ii spui mereu ca nu are voie, cel mai bine este sa il protejezi prin a transforma casa ta intr-un loc in care bebelusul sa fie in siguranta. Daca il lasi sa exploreze prin casa ii dezvolti increderea in sine.

Sociabilul
Bebelusul mereu zambeste si este mereu intr-o dispozitie foarte buna, ii place sa i se acorde multa atentie. Atunci cand oamenii pe care nu ii cunoaste il saluta, interactioneaza cu ei fara nici o teama si mereu zambeste. Toti oamenii din jur spun ca este un copil fericit si foarte sociabil si asa este. Ii place sa stea in compania altor persoane, atunci cand este singur nu se simte bine. Nu este nimic rau in a fi o persoana foarte sociabila, dar trebuie sa il inveti sa aiba si activitati independente de ceilalti. Lasa-l sa asculte muzica singur, sau sa se joace singur, va intelege ca uneori trebuie sa aiba si anumite momente pe care le va petrece singur.

Pretentiosul
Bebelusul stie ce-i place. Sa il culci seara poate fi extrem de greu, in special daca nu vrea. Uneori este foarte irascibil in timpul zilei si nu te poti intelege cu el daca nu faci ceea ce vrea. Daca nu vrea sa fie tinut in brate, atunci se va misca pana cand il pui jos. Vestea buna este ca se va schimba o data ce va incepe sa comunice. Pana atunci fii atenta la semnele pe care ti le transmite pentru a descoperi  ceea ce are nevoie si fii sensibila la nevoile lui. Evita suprastimularea si incearca sa pastrezi o rutina. Este mult mai linistit atunci cand ceea ce se intampla in jurul lui este mai previzibil.

Sursa: Copilul.ro

17 sept. 2012

Cand este sigur sa punem cercei fetitei?

Gaurile in urechiuse pentru cercei in cazul bebelusilor reprezinta unul dintre subiectele controversate ale zilelor noastre. Fie ca este vorba doar de simtul estetic, fie ca parintii fac parte dintr-o civilizatie in care cerceii sunt un insemn al culturii lor, o parte dintre parinti aleg sa faca gaurile in urechi fetitelor inca de cand sunt in fasa. Trebuie spun si stiut in primul rand faptul ca nu exista nici o cauza medicala care sa impuna sa mai astepti. Dar procedura nu este una lipsita de riscuri.
Ar trebui sa recurg la un cabinet specializat sau sa merg pe mana unui cadru medical?

Nu toate cabinetele specializate in piercing au personal si aparatura speciala pentru a se putea descurca cat mai bine cu copiii. De exemplu, pistoalele folosite adesea pentru piercing nu pot fi sterilizate, ceea ce inseamna ca riscul unei infectii precum hepatita este ceva mai ridicat.

Daca iti doresti sa dai gauri in urechi bebelusului tau, probabil cea mai sigura varianta este aceea de a intreba pediatrul daca te poate ajuta. El va folosi un ac steril pentru a face gaurile si cu siguranta va sti mai bine sa te invete cum sa ingrijesti urechiusele fetitei. Iata ce ar trebui sa mai stii inainte sa duci acest lucru la indeplinire:

Gaurile in urechi se fac fara anestezie. Durerea provocata de acest proces este una mai usoara chiar decat cea pe care o simtim la anestezie. Pentru siguranta, ii poti oferi bebelusului o pastiluta de ibuprofen inainte de a trece la treaba.

• Un alt lucru demn de luat in seama este acela ca fetita ta este inca foarte mica, nu intelege anumite lucruri si de aceea va duce adesea mana la urechiuse, crescand astfel riscul unei infectii. Pentru a preveni acest lucru, va trebui sa cureti urechiusele si chiar si cerceii cu alcool medicinal sau apa oxigenata de cateva ori pe zi sau cat de des iti recomanda medicul. Fii atenta mereu la urechiusele fetitei: daca zona din jurul gaurii se inroseste sau devine sensibila este semnul unei infectii.

Ai grija, de asemenea, ca cercelusii sa nu fie foarte stransi pe lobul urechii.

• Exista si riscul ca fetita ta sa aiba o reactie alergica la metal dupa ce ii faci gaurile in urechi. Daca in jurul gaurii din urechiusa apare o iritatie insotita de cojite, va trebui sa scoti cerceii. Pentru a evita aceasta situatie ar trebui sa te asiguri ca acele parti ale cercelului care ii ating urechea sunt din otel inoxidabil hipoalergenic sau aur de 14 karate. Daca iritatia si cojitele nu dispar, probabil ca micuta ta nu va putea purta cercei.

Inghitirea cerceilor. Acesta este probabil cel mai ingrijorator lucru. Majoritatea parintilor cunosc faptul ca jucariile sunt recomandate la anumite varste din cauza riscului de inghitire si inecare. Cum cerceii nu pot fi fixati permanent, riscul ca ei sa se desprinda si sa cada este unul destul de ridicat. In general, au dimensiuni mici si pot fi inghititi cu usurinta de cei mici.

Cat de mari sunt aceste riscuri? Cerceii sunt doar un lucru ce tine de estetica, iar riscurile nu sunt chiar atat de mari. Acum ca stii care sunt problemele care pot aparea si de ce trebuie sa te feresti, decizia iti apartine in totalitate.

Ii poti pune cercei fetitei la orice varsta vrei tu, atat timp cat ai in vedere toate aceste lucruri si te feresti de eventualele pericole. Daca mai tarziu ea isi va dori sa renunte la cercei, nu are decat sa ii dea jos din urechi. In timp, nefolosite, gaurile din urechi se vor acoperi.

Simona Chiric
Redactor Copilul.ro

Sursa: Copilul.ro

15 sept. 2012

Crustele melicerice la nou-nascuti

Ce sunt crustele melicerice?

Crustele melicerice reprezinta o forma de matreata si scuame, specifice dermatitei seboreice, care apar pe pielea capului la nou-nascuti, sau pe fata si la articulatii.

Poate aparea si la copilasi mai mari, insa nu este un motiv de ingrijorare deoarece se trateaza usor.

Ce le cauzeaza?

Crustele melicerice se pare ca sunt rezultatul unor schimbari hormonale care stimuleaza cresterea secretiei de sebum a glandelor pielii.

Cat dureaza?

Crustele dispar de la sine in cateva luni de la nasterea bebelusului, dar pot persista si pentru mai multa vreme.

Cum le tratez?

Poti indeparta crustele melicerice prin masarea pielii capului bebelusului cu ulei de baie, cu ajutorul unui burete, sau prin aplicarea unui sampon hipoalergenic. Este recomandat ca acesta sa fie lasat sa actioneze timp de aproximativ 20 de minute.

Crustele melicerice se pot vindeca foarte repede si pot pune probleme doar in momentul in care se extind pe fata si pe gatul copilului.

Mai multe informatii despre pielea sensibila si parul moale al bebelusului tau poti afla in sectiunea "Pielea si parul bebelusului" din categoria "Ingrijirea bebelusului".

Descopera pasii ingrijirii scalpului unui bebelus si cum poti indeparta matreata, cojile sau crustele melicerice: Curata scalpul bebelusului.


Delia Negrea
Redactor Copilul.ro
Sursa: Copilul.ro

14 sept. 2012

Acneea la bebelusi

Aducerea pe lume a unui copil este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care o femeie si o familie le poate primi. Noile mamici petrec ore intregi analizand fiecare miscare a bebelusului si fiecare particica din corpul lui. Poate fi surprinzator pentru tine, dar este posibil sa observi acnee pe fata bebelusului tau. De obicei, apare in jurul varstei de trei – patru saptamani.
Acneea la bebelusi


Acneea la bebelusi este chiar un lucru obisnuit. Ea afecteaza 20% dintre nou-nascuti. Poate aparea de la nastere, dar de cele mai multe ori apare dupa cateva saptamani, de obicei pe obraji si uneori pe frunte sau barbie.

Pustulele sunt in majoritate rosii, dar pot aparea si cele care au varful alb si pot fi insotite de o piele rosie in jurul lor. Ele devin in general mai pronuntate daca bebelusului ii este cald, daca este agitat, daca pielea ii este iritata din cauza salivei, a laptelui sau a hainutelor din materiale aspre sau care au fost spalate cu detergent puternic.

Unii bebelusi au pe fata, la nastere, mici puncte rosii asemanatoare pustulelor. Ele dispar in cateva saptamani si nu au legatura cu acneea.

Care este cauza acneei la bebelusi?

Ca si in cazul acneei din adolescenta, nu exista un raspuns sigur. De obicei, acneea bebelusului este cauzata de modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii. Glandele sebacee ale pielii bebelusului sunt stimulate de hormonii maternali in perioada dinainte de nastere. Cu foarte putin timp inainte ca bebelusul sa se nasca, hormonii tai ajung la el prin placenta ajutand la dezvoltarea normala a plamanilor lui. Totodata, hormonii stimuleaza si glandele sebacee, favorizand dezvoltarea acneei.

Acneea la bebelusi este mai intalnita in cazul baietilor. Foarte rar, acneea bebelusului este semnul unei probleme hormonale.

Cat va dura?

Acneea bebelusilor se vindeca de obicei in doar cateva saptamani, dar poate dura si cateva luni. Daca nu se vindeca in trei luni sau esti ingrijorata, mergi la medicul pediatru. El ti-ar putea prescrie o crema sau un alt tratament.

Ce poti face?
 
Cum acneea bebelusilor nu presupune un tratament, nu prea sunt lucruri pe care ar trebui sa le faci ca sa scapi bebelusul de pustule. Exista insa cateva lucruri pe care este bine sa NU le faci:

• Evita sa folosesti crema sau ulei pe pielea bebelusului pentru ca acestea pot inrautati acneea.

• Nu folosi medicamente sau produse impotriva acneei.

• Nu freca zona afectata. Acneea bebelusilor nu este cauzata de mizerie. De fapt, o spalare prea deasa si prea insistenta a fetei poate irita pielea bebelusului. Spala fata bebelusului ca de obicei, de doua – trei ori pe zi, cu apa si, ocazional, cu un sapun fin pentru bebelusi. Sterge-o cu blandete cu un prosop moale.

• Nu stoarce pustulele. Poti cauza mai multa iritatie sau infectie.

Cu rabdare vei vedea ca acneea va trece. Pe bebe oricum nu il deranjeaza in nici un fel, asa ca incearca sa o ignori si sa nu te deranjeze nici pe tine.


Simona Chiric
Redactor Copilul.ro

Sursa: Copilul.ro

13 sept. 2012

Sapte motive pentru care plang bebelusii

Bebelusii plang. Nu ai cum sa eviti asta. Este un mod al lor de a comunica. La inceput va fi dificil dar in curand vei invata sa ii anticipezi nevoile si sa ii stergi lacrimile.


Cum pot sa imi dau seama din ce cauza plange bebelusul meu?

Mi-e foame!
De indata ce vei incepe sa-ti dai seama ca bebelusului tau ii este foame (se foieste, face galagie, si se intoarce dupa sanul tau cand il iei in brate) vei incepe sa il hranesti inainte sa inceapa sa planga. Cand incepe sa planga incearca intai sa vezi daca nu cumva ii este foame. S-ar putea sa nu se opreasca imediat din plans dar lasa-l sa manance daca vrea. Se va opri din plans cand va fi satul.

Schimba-mi scutecul!
Unii bebelusi te anunta imediat ca trebuie schimbati. Pe altii nu ii deranjeaza scutecul murdar - este cald si confortabil. Acest lucru este usor de verificat si se poate remedia rapid.

Imi este frig (sau cald)!
Nou-nascutilor le place sa fie infasati in ceva calduros. Asadar cand ii este frig te va anunta ca nu se simte tocmai confortabil. Vei invata sa schimbi scutecul si sa imbraci copilul mai repede. Ai grija sa nu il imbraci prea gros pentru ca s-ar putea sa inceapa sa planga pentru ca ii este prea cald.

Vreau sa ma tii in brate!
Copiii au nevoie de afectiune. Le place sa vada fetele parintilor, sa le asculte vocile si bataile inimii si chiar sa le simta mirosul(in special pe cel al laptelui de mama). Dupa ce au mancat si au fost schimbati, multi bebelusi vor sa fie tinuti in brate. Te vei intreba poate daca nu cumva iti rasfeti prea mult copilul. Dar in primele saptamani de viata nu se poate vorbi de rasfat. Unii bebelusi au nevoie de foarte multa atentie, in vreme ce altii pot petrece mult timp singuri fara sa planga. Daca bebelusul tau face parte din prima categorie, tine-l mult in brate sau aproape de tine.

Sunt obosit!
Bebelusii pot fi deranjati de zgomot, multa lumina si aglomeratie. De aceea la sfarsitul unei zile in care a avut parte de multe vizite s-ar putea ca el sa planga aparent fara nici un motiv. De fapt ei sunt coplesiti de toata agitatia si plansul este modul lui de a spune "m-am saturat!" du-l intr-un loc linistit si incearca sa il adormi.

Nu ma simt bine!
Dupa ce l-ai hranit si ai verificat daca totul este in ordine (il pot deranja si lucruri marunte precum un fir de par infasurat in jurul unui degetel), iar el plange in continuare verifica-i temperatura pentru ca este posibil sa fie bolnav. Plansetul unui bebelus bolnav suna diferit fata de cel prin care iti spune ca ii este foame sau ca trebuie schimbat. In curand vei invata sa deosebesti aceste sunete si sa iti dai seama cand trebuie dus la doctor.

Nici una dintre cele de mai sus
Se poate intampla sa nu reusesti sa iti dai seama de ce plange bebelusul. Multi bebelusi au perioade in care sunt mai agitati din cauza colicilor sau din cauza aparitiei dentitiei. Daca nu reusesti sa il linistesti incearca trucurile de mai jos:

Bebelusul meu plange si nu mai stiu ce sa fac
Infasa-l bine si tine-l in brate
Nou-nascutilor le place sa se simta la fel de in siguranta ca in pantec. Asadar infasa-l bine si tine-l pe umarul tau. Ai insa grija pentru ca unii bebelusi nu apreciaza atat de tare infasatul si imbratisatul fiind mai atrasi de alte lucruri care le aduc confort cum are fi o suzeta sau leganatul.

Lasa-l sa asculte muzica
Bebelusii sunt obisnuiti sa auda bataile inimii de aceea le si place atat de mult sa fie tinuti in brate. Incearca sa pui o melodie lenta sau canta-i un cantec de leagan.

Plimba-l prin casa
De multe ori numai faptul ca il plimbi prin casa il poate calma. Dar daca acest lucru nu functioneaza legana-l sau iesi la plimbare cu caruciorul sau cu masina.

Freaca-l pe burtica
Masatul spatelui sau al burticii poate fi unul dintre lucrurile care il calmeaza repede mai ales daca plange din cauza colicilor.

Da-i o suzeta
Chiar daca nu ii este foame suptul degetului sau al suzetei il poate calma.

Ai grija de tine
Plansul bebelusului poate fi stresant pentru proaspetii parinti. Esti in urma rau cu somnul si nu esti sigura ca iti ingrijesti bine copilul. Esti foarte emotiva si sensibila datorita hormonilor tai care au luat-o razna dupa nastere. Tatal nu este sigur de rolul sau in cresterea copilului sau daca va mai beneficia de atentia sotiei sale vreodata. Adauga un planset de copil la toate astea si vei fi coplesita de sentimente si frustrari. Daca stii ca ai facut tot posibilul pentru a-ti linisti copilul dar el plange in continuare a venit momentul sa ai grija de tine:

  • Pune bebelusul in patut si lasa-l sa planga o vreme!

  • Suna o cunostinta sau o prietna care te poate sfatui!

  • Ia o pauza si lasa pe altcineva sa se ocupe de el!

  • Asculta muzica ca sa te relaxezi!
    Inspira adanc!

  • Aminteste-ti ca  nu i se intampla nimic daca plange putin!

  • Aceasta este doar o faza peste care va trece oricum.


    Sursa: Copilul.ro
  • 12 sept. 2012

    Alegerea numelor pentru gemeni

    legerea unui nume pentru nou-nascutul tau poate fi o decizie foarte grea si stresanta. Cu sute de nume la dispozitie, s-ar putea sa ajungi sa te simti putin… coplesita. Ei bine, in cazul gemenilor, se poate dubla dificultatea!

    Copilul.ro vine in intampinarea ta cu acest articol pentru a putea alege numele cele mai potrivite pentru gemenii tai.

    Folosirea anagramelor
    O modalitate de a alege numele gemenilor este sa alegi un nume care iti place si sa incerci sa rearanjezi literele astfel incat sa creezi un alt nume. Poti incerca si varianta de a aseza literele unui nume exact in ordinea inversa. E drept ca in acest caz vei avea mai putine variante. Iata cateva exemple de nume anagrame:

    Adina – Diana
    Adrian(a) – Darian(a)
    Anda – Dana
    Cosmin(a) – Simon(a)
    Ina – Ani
    Raisa – Sara

    Daca preferi in schimb nume traditionale romanesti, atunci alegerile tale sunt destul de limitate daca vrei sa incerci aceasta varianta. Dar daca nu te deranjeaza sa incalci putin regulile, te poti juca cu aceasta idee pana gasesti intr-adevar numele care iti plac.

    Folosirea sinonimelor
    O alta idee de care te poti folosi pentru a alege numele copiilor este aceea a sinonimelor. Un sinonim este un cuvant (sau un nume de copil, in cazul nostru) care are o insemnatate asemanatoare sau identica cu cea a unui alt cuvant. Ti-ai putea dori ca ambii tai copii sa poarte nume de flori. Iata cateva exemple din aceasta categorie:

    Anemona
    Camelia
    Crina
    Delia
    Lacramiaora
    Florin(a)
    Gentiana
    Mugurel
    Narcisa
    Violeta
    Viorel

    Toate acestea sunt nume de flori, desi altfel nu par a avea nimic in comun.

    In acelasi mod poti cauta in semnificatiile numelor si sa alegi doua care sa aiba aceeasi insemnatate sau cel putin ceva in comun.

    Sa rimeze sau nu?
    Poti folosi de asemenea nume care iti plac si incep cu aceeasi litera, nume care rimeaza sau sa le pui copiilor nume care nu au nici o legatura, dar care iti plac foarte mult. De cele mai multe ori parintii de gemeni uita sau neglijeaza aceasta varianta.

    Alegerea numelor care incep cu aceeasi litera iti va fi de folos in cazul in care ai in minte deja un nume care iti place si dificultatea vine in alegerea celui de-al doilea. Cel putin ai prima litera si stii unde sa cauti, nu?

    Ai mare grija la numele care rimeaza! Se poate sa sune foarte bine acum si sa li se potrivesca atat timp cat sunt copii, dar gandeste-te ca numele vor fi folosite toata viata si trebuie sa sune bine si atunci cand vor fi strigati la absolvirea facultatii sau mai departe cand isi vor construi carierele.

    Poti alege nume care sa nu rimeze, dar prescurtarile lor sa aiba aceeasi rezonanta. De exemplu Adrian(a) si Gabriel(a) nu rimeaza deloc, dar Adi si Gabi – da. Unde mai pui ca aceasta varianta iti va fi de folos si in cazul in care nu stii care va fi genul bebelusilor, numele fiind potrivite atat pentru fete, cat si pentru baieti.

    Ordinea nasterii
    Inca din momentul in care sunt in burtica ta, bebelusii vor fi numiti de doctori "copilul A" si "copilul B", in functie de apropierea fata de cervix. Este posibil ca ordinea lor sa se schimbe in momentul in care se nasc si asta te poate ajuta sa le dai numele. Astfel ca numele primului nascut va incepe cu litera A si numele celui de-al doilea cu litera B. Sigur ca poti alege orice litere din alfabet, dar daca vrei sa abordezi aceasta varianta ai grija ca numele primului nascut sa inceapa cu o litera care este mai aproape de inceputul alfabetului decat litera de inceput a celui de-al doilea nume.

    Orice varianta ai alege pentru a selecta numele copiilor tai, va trebui sa rezervi ceva timp acestei activitati. E o decizie care va conta mult in viata celor mici.
    Mult succes!

    Simona Chiric
    Redactor Copilul.ro
    Sursa: Copilul.ro

    11 sept. 2012

    Gafaitul

    Gafaitul este asociat cu multe stari anormale ale copilului, precum: alergii, raceli, gripa, astm, bronhiolita, pneumonie.


    Simptome Ce ar putea fi
  • Simptome blande ale racelii
  • Tuse profunda
  • Respiratie greoaie
  • BRONHIOLITA
  • Simptome severe ale racelii
  • Tuse
  • Febra cu temperatura foarte ridicata
  • Nas incarcat
  • Diaree
  • Varsaturi
  • Lipsa poftei de mancare
  • Apare intre lunile noiembrie-aprilie
  • Gripa
  • Informatii despre gripa
  • Congestie
  • Nas incarcat
  • Stranut
  • Mancarime
  • Ochi inlacrimati
  • Tendinta de a tusi ziua si nu noaptea
  • Tipuri de alergii
  • Alergii la mancare
  • Alergia la vopseaua de par
  • Alergia la paine
  • Tuse persistenta
  • Iritarea gatului
  • In mediu poluat sau cu fum de tigare
  • Terapia antifumat
  • Vaccin antifumat
  • Tuse persistenta in timpul noptii
  • Respiratie grea, suieratoare
  • Posibile alergii
  • Rude afectate de astm
  • Astmul
  • Legatura astm-vreme
  • Varsaturi( mai mult de 2 ori pe zi)
  • Ragaieli
  • Tuse
  • Respiratie grea, suieratoare
  • REFLUX GASTRIC
  • Raceala persistenta ce se agraveaza
  • Febra
  • Frisoare
  • Tuse persistenta
  • Respiratie greoaie
  • Bronsita-pneumonia
  • Pneumonia
  • Raceli frecvente
  • Tuse cronica
  • Pofta de mancare
  • Dezvoltare lenta sau absenta cresterii in greutate
  • Pielea are gust sarat
  • Fibroza chistica
  • Cauze fibroza chistica
  • Durere de gat
  • Tuse
  • Oprirea respiratiei
  • INGHITIREA UNOR OBIECTE

  • sursa: Copilul.ro

    10 sept. 2012

    Cura termala pentru bebelusi

    Tot mai multi copii sunt victime ale eczemei. Solutia: cura termala, un tratament bland si fara efecte secundare in cazul eczemei severe la copii.

    Eczema atopica este o boala de piele care poate aparea la bebelusi de la varsta de trei luni. Din motive inca neelucidate, aceasta afectiune este in plina explozie in Europa, unde afecteaza intre 20% si 25% dintre copii. Aceasta in conditiile in care in urma cu 30 de ani, doar 5% dintre copii sufereau de eczema.

    Eczema atopica ii afecteaza pe copiii atinsi de atopie, adica sunt predispusi ereditar la alergii. Ea se manifesta prin mancarimi intense, soldate deseori cu leziuni ale pielii. Aceasta se ingroasa pe anumite zone care devin rosii si pruriginoase, cu risc major de suprainfectare. In aceasta situatie, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va prezentati la medic – pediatru sau alergolog.

    Tratamentele locale pe baza de cortizon sunt eficiente pentru calmarea puseelor, dar au efecte secundare considerabile. Pentru a combate uscaciunea pielii este necesar sa aplicati creme hidratante si emoliente pe tot corpul micutului.

    In cazul eczemei severe, cura termala poate limita substantial tratamentele clasice. Astfel se reduce administrarea medicamentelor, masura benefica pentru organismul fragil al copiilor.

    "Apele termale sunt indicate in cazul eczemelor greu de stabilizat, pentru care suntem obligati sa prescriem prea des corticosteroizi", explica dr. Didier Giraud, dermatolog la statiunea balneoclimaterica Avenes-les-Bains (Franta). Ameliorarea vizibila se remarca de la prima cura, boala putand fi stabilizata pe durata mai multor luni. Pentru rezultate durabile este recomandata repetarea curei anul urmator.

    Cura termala consta in bai pentru curatarea si decongestionarea pielii, dusuri locale pentru masarea epidermei si jeturi de apa cu proprietati antiinflamatoare si antipruriginoase. Aceste ingrijiri externe trebuie completate cu cele de uz intern. Chiar si copiii de varsta mica pot bea apa minerala cu biberonul.

    Eficienta curelor termale in cazul eczemei atopice se explica de asemenea prin mediul mai putin poluat in care se afla copilul si prin schimbarea obiceiurilor de viata. Statiunile aflate in mijlocul naturii imbie la relaxare atat pe copii, cat si pe parinti, deseori foarte stresati de aceasta boala.

    Petrecerea unei perioade intr-o statiune termala le permite parintilor sa cunoasca mai bine afectiunea de care sufera copilul lor.

    "De asemenea, invata mai bine cum sa-si ingrijeasca micutul si cum sa-i aplice unguentele", precizeaza primar dermatolog Nicoleta Bobe. Mineralele si oligoelementele continute de apele termale le confera acestora proprietati antiinflamatorii, calmante si hidratante, ne asigura specialistul.

    In tara noastra, printre statiunile balneoclimaterice indicate in afectiuni dermatologice (eczema, psoriazis, prurit) se numara Geoagiu Bai, Covasna, Amara, Calimanesti, Caciulata.

    Sursa: Jurnalul National 

    Sursa: Copilul.ro

    8 sept. 2012

    Legarea picioarelor bebelusilor, obicei prost si inutil

    Lipsa educatiei medicale a dus la perpetuarea unui obicei prost in randul mamelor, si anume legarea picioarelor bebelusilor in ideea de a nu avea mai tarziu copii cracanati.

    Medicii spun ca nu exista argumente stiintifice care sa sustina acest obicei al mamelor, care dauneaza copiilor. Legatul picioarelor, spun specialistii, este nesanatos, in special pentru ca provoaca iritatii, disconfort si eriteme (roseata in forma de pete). "Articulatiile si musculatura copiilor nu se pot dezvolta in acest mod, iar copilul va fi tot timpul deranjat pentru ca nu se va putea misca in voie", explica dr. Remus Lupu, medic de familie in cadrul unui cabinet privat.

    Sfatul medicului este ca mamele sa mearga din vreme la control cu cei mici, pentru a fi instruite in preventia rahitismului, adevaratul vinovat pentru picioarele cracanate. "In prezent exista un program de sanatate prin care se pot cumpara pentru sugari picaturi cu vitamina D3, care poate impiedica dezvoltarea defectuoasa a oaselor. Daca se face corect preventia rahitismului, copilul nu va fi cracanat", a mai spus dr. Lupu. Picaturile se dau celor mici pana la varsta de un an sau pana li se inchide moalele capului. Este un tip de tratament care previne problemele in 99% din cazuri.
    sursa: Copilul.ro

    7 sept. 2012

    Slabut sau grasut?

    Greutatea copilului ii preocupa pe parinti inca de la nastere. Atunci cand primim vestea ca cineva a adus pe lume un copil automat intrebam: "Si cate kilograme are bebelusul?". Greutatea micutului este un semn al starii de sanatate.

    "Studiile realizate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) pe esantioane reprezentative demonstreaza ca greutatea medie la nastere a copiilor din tara noastra este de 3.200 de grame. Aceasta este inferioara standardelor internationale, conform carora greutatea medie la nastere trebuie sa fie de aproximativ 3.400 de grame", explica medicul primar pediatru Rodica Nanu, secretar stiintific in cadrul IOMC. Greutatea mica la nastere a copiilor din tara noastra este cauzata de calitatea slaba a nutritiei in viata intrauterina.

    Atunci cand apreciem greutatea unui copil este foarte important sa tinem seama ca fiecare are propriul ritm de crestere. In plus, greutatea se raporteaza la talia copilului. Toate acestea se apreciaza si in functie de determinarea genetica, adica de trasaturile mostenite de la parinti.

    Potrivit dr. Rodica Nanu, "parintii nu trebuie sa creada ca un copil de 3.000 de grame la nastere este anormal. El se incadreaza in limite normale, chiar daca este sub greutatea medie a copiilor din Romania". La varsta de 3 luni, greutatea medie este de 5.000 de grame. Nou-nascutii cu greutatea situata intre 4.800 si 5.400 de grame sunt dezvoltati in limite normale. La varsta de un an, greutatea medie se situeaza in jurul valorii de 9.500-10.000 de grame. Greutatea copilului trebuie supravegheata permanent. Daca un copil are o greutate normala, iar dupa un timp scade brusc inseamna ca se intampla ceva cu el. Nu primeste alimentatia la fel ca inainte? Este neglijat? Este bolnav?

    Un copil bine ingrijit, incepand cu alimentatia corecta, plimbarile dese, baia zilnica (metoda de hidroterapie) si continuand cu dragostea din partea familiei, creste armonios. Dieta va cuprinde toate principiile alimentare: fructe, legume, carne, lapte, oua, cereale.

    "Familiile din tara noastra insa nu prea stiu ce sa ofere de mancare copiilor. Excesul de fainoase este la ordinea zilei, iar pentru scoala parintii prefera sa ii dea copilului bani sa-si cumpere de la chiosc snacks-uri decat sa-i spele un mar sau sa-i pregateasca o gustare sanatoasa", observa dr. Rodica Nanu.

    Obezitatea infantila este o problema si in Romania, unde bauturile carbogazoase si alimentatia tip fast-food se bucura de mare succes in randul copiilor.

    La varsta de 3 ani, cand copilul merge la gradinita, greutatea medie normala este in jur de 14 kg. Limitele se situeaza intre 11,8 kg si 16,8 kg. La 6-7 ani, varsta inceperii scolii, un copil normal are de la 16 kg pana la 27 kg, media fiind de 19 kg.

    In clasa I s-a constatat un procent mare de copii slabi, fenomen pus pe seama efortului de adaptare la scoala sau a schimbarii obiceiurilor alimentare. In acelasi timp a crescut si numarul copiilor grasi. Concluzia: s-a redus numarul celor cu greutate normala.
    Sursa: Copilul.ro

    6 sept. 2012

    Varsta optima pentru premergator

    Datorita inmultirii intrebarilor privind "normalul" in ceea ce priveste greutatea si inaltimea copiilor voi scrie un mic articol referitor la acest subiect peste 2-3 zile, cu permisiunea administratorilor paginii.

    Puteti pune copilul in premergator de indata ce poate sta drept in fundulet, fapt care se intampla de obicei in jurul varstei de 6 luni. Premergtorul nu este obligatoriu pentru dezvoltarea copilului, e mai mult un fel de jucarie care celor mai multi le place teribil.

    Atentie insa daca aveti scari interioare in apartament: s-au inregistrat accidente serioase cu premergatoarele pe scari.


    Sanatate va doreste,

    dr. Mihnea DRAGOMIR specialist in medicina familiei

    www.doctordragomir.ro

    5 sept. 2012

    Reflexele berbelusului

    Fiecare bebelus se naste cu anumite miscari reflexe care ii permit sa se adapteze mai usor la noul mediu.

    Actele reflexe sunt reactii involuntare ale copilului la diverse excitatii senzoriale precum lumina, atingeri, mirosuri, etc. Acestea se manifesta temporar si sunt menite a-l proteja pe micut. Ele vor disparea pe masura ce copilul creste fiind inlocuite de miscarile voluntare.

    In primele saptamani de viata ale bebelusului, medicul pediatru va analiza in mod constant aceste reflexe pentru a se asigura ca sistemul nervos central al micutului functioneaza corect.

    De-a lungul timpului s-au observat foarte multe reflexe, noi insa ne-am oprit la cele mai importante care te vor ajuta sa iti cunosti mai bine bebelusul.

    Reflexul de mers

    Se activeaza atunci cand copilul este tinut in brate in pozitie verticala  si atinge usor podeaua cu piciorusele. Ca raspuns la aceasta atingere va intinde piciorusele in incercarea de a merge. Acest act reflex se manifesta pana la varsta de 3-4 saptamani, insa copilul va incepe sa mearga cu adevarat in jurul varstei de 1 an.

    Reflexul de tarare

    Atunci cand copilul sta intins pe burta el va lua pozitia de tarare cu funduletul sus si piciorusele putin indoite. Folosind ca suport manutele si piciorusele, micutul va incerca sa isi impinga corpul pentru a inainta. Acest tip de automatism este prezent la bebelusi pana aproape de implinirea varstei de 3-4 luni.

    Reflexul de cautare
    Este prezent la atingerea usoara cu degetul sau sanul a obrazului copilului. Micutul se va intoarce in directia stimulului cu gura usor deschisa cautand sanul mamei. Reflexul de cautare se manifesta pana in jurul varstei de 4-5 luni.

    Reflexul de apucare
    In momentul in care iti asezi degetul in palma micutului, acesta va strange automat degetelele de la mana apucand puternic degetul intins. Aceasta miscare involuntara se va manifesta pana la varsta de 3 luni, fiind astfel inlocuita de miscari voluntare de apucare a diferite obiecte.

    Reflexul de suctiune (de a suge)
    Se manifesta in momentul in care este atinsa gurita bebelusului. Introducerea usoara in gura a degetului, a sanului sau a biberonului face ca micutul sa execute miscari involuntare de suctiune. Acest tip de reflex iti arata daca micutul tau este gata sa fie hranit. Reflexul de suctiune se va manifesta pana in jurul varstei de 1 an.

    Reflexul inotului
    Daca bebelusul este pus in apa el va ridica capsorul astfel incat sa nu inghita apa si isi va misca automat mainile si picioarele. Aceasta inseamna ca daca un copil este nascut in apa acesta nu se va ineca. Foarte multi medici recomanda reprize de inot ale copilului incepand de la varsta de 2 luni. Acest tip de reflex nu este recomandat a fi incercat acasa.


    Reflexul Babinski (al degetelor de la picioare)
    Daca atingi talpa bebelusului, acesta va ridica imediat degetul mare, iar celelalte degete se vor desface asemenea unui evantai. Acest automatism este prezent la bebelus pana la varsta de 1 an.

    Reflexul Moro
    Cunoscut si sub denumirea de reflex de speriere, acest automatism este de obicei declansat de o miscare brusca sau de un zgomot puternic. Ca raspuns la acesti stimuli micutul isi va intinde tot corpul departandu-si mainile si picioarele. Apoi isi va aduce imediat bratele in pozitia initiala, va strange pumnii si va incepe sa planga. Reflexul Moro se declanseaza la nastere si va disparea in jurul varstei de 3-6 luni.

    Reflexul de aparare

    Se manifesta atunci cand copilul asezat pe spate isi intoarce imediat capul intr-o parte, isi intinde in afara bratul si piciorul din aceeasi  parte si indoaie la incheieturi bratul si piciorul de pe partea opusa. Acest tip de miscare dispare in jurul varstei de 6 - 7 luni.

    Sursa: Copilul.ro

    4 sept. 2012

    Kitul de calatorie al nou-nascutului

    Este un cadou potrivit si apreciat nu numai de copil ci si de mama. Acesta consta intr-o trusa completa care contine toate lucrurile necesare micutului in cazul in care acesta trebuie sa calatoreasca impreuna cu parintii. Pe langa geanta care contine scutece, pudra de talc, creme, servetele umede sau hainute de schimb, nu trebuie uitate juacriile care sunt extrem de importante intr-un astfel de caz.

    Scaunele speciale pentru masina, prevazute cu accesorii si jucarii, asigura siguranta si buna dispozitie a copilului pe bancheta din spate a masinii.

    Kitul trebuie sa contina si celelalte obiecte necesare fiecarui nou-nascut in parte, creme speciale pentru cei cu pielea sensibila, mancare pentru cei care nu pot fi alaptati la san, medicamente cu uz pediatric (antalgice, antipiretice, antidiareice, etc).

    Scaunul saltaret

    Un cadou potrivit atat pentru copilul mic cat si pentru parintii acestuia este un astfel de dispozitiv special creat pentru a legana si misca continuu copilul. Scaunul, fie ca este prevazut cu roti si astfel copilul se poate deplasa prin miscarea picioarelor, fie ca este suspendat de tocul usii prin corzi elastice, fiind un bun substitut al leaganului.

    Exista si modele speciale prevazute cu sisteme actionate electric, facand deplasarea copilului mult mai usoara.

    Copilului ii place sa fie leganat ori de cate ori este luat in brate, o parte dintre acestia fiind extrem de nemultumiti cand nu mai au parte de aceasta atentie. Acest tip de dispozitiv tine copilul ocupat, ii ofera libertatea necesara miscarii si nu in ultimul rand este considerat de asemenea si un bun mijloc de joaca.

    Perna pentru bebelus

    Este un cadou care poate fii folosit de mama in momentul alaptarii copilului pentru obtinerea unei pozitii comfortabile de alaptat. Perna pentru bebelus este confectionata dintr-un material special hipoalergic, moale placut la atingere si este util atunci cand copilul incearca sa se aseze in fund sau sa se ridice in picioare.

    De multe ori copilul se atasaza de acest obiect pe care in considera un surogat al mamei in lipsa acesteia si ii confera un sentiment placut de siguranta si comfort.

    Sursa: Copilul.ro

    3 sept. 2012

    Diareea si constipatia

    Diareea

    Diareea la bebelusi este de obicei cauzata de un virus. Rotavirusul este responsabil pentru majoritatea cazurilor de diaree la copii. Rotavirusul apare, de obicei, in timpul iernii la copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 24 de sapatamani.

    De indata ce rotavirusul se instaleaza, singurul lucru pe care il mai poti face este sa te asiguri ca bebelusul tau este tot timpul hidratat. Medicul tau va efectua un test al scaunului bebelusului pentru a stabili un diagnostic sigur.

    Cand sa iti faci griji: Daca bebelusul tau are diaree acest lucru va dura timp de 2-3 saptamani si daca nu are febra sau simptome de raceala, s-ar putea sa aiba alergie la lapte. Pe langa scaune moi, bebelusii alergici pot avea si colici, crampe cand au scaun, cantitati mici de sange si mucus in scaun sau pot dezvolta o iritatie.

    Cum sa procedezi: Majoritatea bebelusilor alergici se insanatosesc daca li se administreaza un tratament hipoalergic cum ar fi Nutramigen sau Alimentum.

    Constipatia

    Constipatia – sau scaunul tare – este o problema frecventa, mai ales dupa ce bebelusul incepe sa manance cereale. Bebelusii mai dezvolta constipatie in jurul aniversarilor lor. Nu este o coincidenta ca exact in aceasta perioada incep sa primeasca lapte integral. Prea mult lapte poate duce la scaune lipicioase care reprezinta o reala problema pentru unii copii.

    Cum sa procedezi: Daca observi ca bebelusul tau are scaune tari si uscate sau nu poate avea scaun usor, incearca sa nu ii mai dai cereale din orez timp de o zi sau doua ca sa vezi daca aceasta este cauza. Daca banuiesti ca laptele este de vina, incearca sa diminuezi cantitatea de lapte.

    Alina Sica
    Redactor Copilul.ro

    Sursa: Copilul.ro

    1 sept. 2012

    Moartea subita neasteptata a bebelusului

    Daca bebelusul tau a avut deja o problema respiratorie care i-a pus viata in pericol sau prezinta alti factori de risc ai mortii subite, medicul tau iti poate recomanda un dispozitiv.

    Copilul meu este in siguranta daca dorm cu el?

    Cel mai sigur loc pentru bebelusul tau este sa doarma in primele 6 luni intr-un patut in aceeasi camera cu tine.

    Unele mame considera ca e usor sa alaptezi daca impart patul cu bebelusul lor. Dar este mai sigur sa doarma in patutul lui. Exista o legatura intre faptul ca tu imparti patul cu bebelusul tau si moartea subita daca:

  • esti fumatoare
  • ai baut alcool
  • iei droguri care te fac sa te simti somnoroasa
  • esti foarte obosita
  • copilul tau s-a nascut prematur (nascut inainte de 37 de saptamani)
  • a fost mic la nastere (mai putin de 2,5 kg)
  • copilul tau are sub 3 luni

    Nu este sigur sa adormi pe o canapea sau pe un fotoliu cu bebelusul tau.

  • sursa:sfatulmedicului.ro