17 feb. 2012

Antioxidantii si carbohidratii

Alimente bogate in antioxidanti

  Antioxidantii sunt substante nutritive sau nutrienti din alimentele pe care oamenii le consuma, care pot preveni si incetini deteriorarea oxidativa a corpului uman. Atunci cand celulele organismului utilizeaza oxigen, se produc in mod natural radicalii liberi, care pot afecta organismul. Antioxidantii au rol de distrugere a radicalilor liberi, prin urmare, previn si repara daunele provocate de acestia.Aparitia problemelor de sanatate, cum ar fi bolile de inima, degenerescenta maculara, diabetul zaharat si cancerul, este influentata de prezenta proceselor oxidative. Antioxidantii vor imbunatati functia imunitara si vor reduce riscul aparitiei cancerului si infectiilor.

Cei mai cunoscuti antioxidanti

Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt:
- Vitamina A si carotenoidele - se gasesc in morcovi, dovlecei, broccoli, cartofi dulci, rosii, varza, pepene galben, piersici si caise
- Vitamina C - se gaseste in special in citrice precum portocale si lamai, dar si in ardei gras, broccoli, legume cu frunze verzi, capsuni si rosii.
- Vitamina E - va fi asimilata prin consumul de nuci si seminte, cereale integrale, legume cu frunze verzi, ulei vegetal si ulei de ficat
- Seleniu - se gaseste din belsug in pesti si crustacee, carne rosie, cereale, oua, carne de pui si usturoi.
- Fructele de padure - Aceste fructe zemoase, nu doar ca au un gust bun, dar ajuta si in lupta impotriva bolilor. Desi afinele au dimensiuni reduse, beneficiile pe care le furnizeaza pentru sanatate sunt enorme. Ele pot stimula functia cognitiva si vor consolida imunitatea.
- Anghinarea - Nu toata lumea stie, dar anghinarea are un continut ridicat de antioxidanti si ofera un aport crescut de vitamine organismului
- Strugurii si vinul rosu - Strugurii sunt o sursa importanta de antioxidanti, in special cei de culoare inchisa. Acestia sunt bogati in flavonoide si polifenoli care contribuie la pastrarea sanatatii inimii. Pentru a va bucura de efectele pozitive ale vinului rosu este suficient ca acesta sa fie consumat in mod regulat in cantitati reduse.
- Fasolea - Fasolea este un aliment foarte sanatos pentru corpul uman intrucat contine nu doar fibre ci si antioxidanti. Fasolea rosie contine cea mai mare cantitate de antioxidanti.
- Betacaroten - Morcovii, portocalele, contin beta-caroten, care ajuta organismul in productia de vitamina A si combaterea cancerului. Adaugati in dieta dvs. alimente ce contin beta-caroten
- Merele - Merele pot fi o gustare perfecta, pot satisface pofta de ceva dulce si vor oferi organismului vitamine si antioxidanti, care contribuie la mentinerea starii de sanatate. Dintre mere, cele rosii sunt cea mai buna sursa de antioxidanti.
- Cartofii - Nu trebuie sa va feriti sa consumati cartofi deoarece prin consumul acestora, organismului i se va face o favoare. Cartofii copti sunt o sursa importanta de antioxidanti, doar daca nu vor fi amestecati din plin cu unt si smantana.
- Ciocolata neagra - Ceea ce se spune despre ciocolata neagra este perfect adevarat. Ciocolata neagra contine antioxidanti puternici si poate scadea tensiunea arteriala. Cu toate acestea, nu se va face abuz de acest aliment.  Desi, nimic nu poate garanta prevenirea cancerului sau a altor boli, prin urmarea unei diete bogate in antioxidanti, corpul lupta mai bine impotriva acestor boli. Fiecare persoana este datoare fata de corpul sau, sa faca tot ce ii va sta in putere pentru a-l mentineti sanatos, iar consumul de antioxidanti poate face acest lucru.


Alimente bogate in carbohidrati

Oamenii au nevoie de carbohidrati deoarece carbohidratii sunt o sursa primara de energie pentru corpul lor. Exista trei tipuri majore de carbohidrati: simpli, complecsi sau amidonul si fibre dietetice. Carbohidratii simpli se gasesc in lapte, fructe si zaharul rafinat, iar cei complecsi sau amidonul in cereale, tuberculi si leguminoase. Un aport ridicat de carbohidrati complecsi ofera multiple beneficii sanatatii. Carbohidratii nerafinati cum ar fi orezul brun sau cerealele integrale sunt cea mai buna alternativa, intrucat acestia sunt bogati in vitamina B si fibre dietetice esentiale.

Beneficiile consumului de carbohidrati

Alimentele bogate in carbohidrati ofera o serie de beneficii sanatatii oricarei persoane. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele alimentare care contin carbohidrati complecsi formati din cantitati mari de fibre solubile si insolubile si amidon rezistent. Iata cateva dintre avantajele majore care pot deriva din urma consumului de alimente bogate in carbohidrati:
- amidonul rezistent si fibrele insolubile care se gasesc in mod natural in compozitia unor alimente cum ar fi bananele verzi, painea din cereale integrale sunt benefice pentru sanatatea colonului, previn constipatia si contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange si la reducerea excesului de greutate corporala.
- alimentele bogate in carbohidrati au rol de combustibil al organismului, imbunatatesc contractiile musculare si faciliteaza desfasurarea mai multor functii fiziologice. Acestea ofera energie si putere organismului, fie prin cresterea nivelurilor de glucoza din sange sau prin prevenirea scaderii acestor niveluri.
- aportul adecvat de carbohidrati ajuta la diminuarea problemelor functionale ale sistemului nervos central
- carbohidratii complecsi sunt alimente bogate in fibre care ajuta la imbunatatirea digestiei, stabilizarea zaharului din sange si mentinerea nivelului optim de energie.

Alimente care contin carbohidrati

Urmatoarea clasificare poate fi utila pentru orice persoana care doreste sa includa in dieta sa cat mai mult carbohidrati:


Cereale,
seminte 
si paine
Fructe

Fasole boabe, 
pastai, 
radacinoase
Lactate 
si 
dulciuri
covrigi caise naut lapte
degresat
paine alba curmale fasole
alba
iaurt
degresat
paine integrala
cu grau
coacaze fasole neagra ciocolata
cu lapte
orez alb banane mazare verde ciocolata
tarate
de grau
smochine linte bomboane
musli struguri cartofi produse
de patiserie
hrisca mere cartofi dulci prajituri
orz portocale morcovi
porumb pere ridichii
orez brun ananas

spaghete capsuni

paste pepene
verde


briose stafide


Unele dintre alimentele care contin carbohidrati simpli (bomboane, prajituri, paine si paste din faina alba) vor fi evitate, intrucat nu furnizeaza organismului decat calorii goale care ofera pusee scurte de energie si determina cresterea in greutate, aparitia cariilor dentare dar si a altor probleme de sanatate. Energia produsa de carbohidratii complecsi este de durata mai mare si joaca un rol important in metabolismul organismului, digestie si activitatea sistemului muscular si a celui nervos central. Alimentele bogate in carbohidrati asigura o nutritie adecvata alaturi de vitaminele, mineralele si fibrele esentiale pentru desfasurarea activitatilor fizice si pentru o stare optima de sanatate.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu