8 feb. 2012

Disgravidia precoce

Generalitati

Disgravidia reprezinta o tulburare sau un complex de tulburari proprii starii de graviditate, care apar cu ocazia sarcinii, fiind datorate unor perturbari survenite in organismul matern.Greturile si varsaturile in primul trimestru de sarcina sunt acceptate ca un fenomen obisnuit si au fost considerate ca unul din inconvenientele ce insotesc o mare parte din sarcini. Se foloseste termenul "rau de dimineata" pentru a descrie simptomele mai usoare, care sunt luate in multe cazuri drept diagnostic de sarcina. Manifestarile dispar, in general, spre sfarsitul trimestrului I de sarcina. Intr-o proportie mult mai mica de cazuri, varsaturile devin mai serioase si persistente tot timpul zilei, chiar si noaptea. Acestei forme de varsaturi i s-a atribuit termenul de disgravidie precoce (varsaturi incoercibile). Se considera ca termenul de varsaturi incoercibile in sarcina se atribuie numai acelor gravide ce prezinta varsaturi incurabile si nutritie perturbata, cu pierdere in greutate de 5% sau mai mult, cu tulburari neurologice in final, leziuni hepatice, hemoragii retiniene si renale.

Semne si simptome

Ptialismul este o hipersecretie salivara, putand oscila de la salivatie discreta pana la salivatii abundente. Poate aparea singur sau asociat cu varsaturile.
Varsaturile gravidice pot imbraca diverse forme clinice:
Varsaturile care survin dimineata pe stomacul gol. Nu impiedica alimentatia, nu altereaza starea generala, si nu sunt considerate patologice.Varsaturile simple, de tip benign, sunt mai frecvente, survenind atat pe stomacul gol cat si dupa ingerarea de alimente. Ele intra in cadrul patologicului, fiind insotite de greturi, salivatii abundente, tulburari senzoriale - alterarea mirosului si gustului. Nealterand insa starea generala, sunt considerate de natura benigna. Varsaturile grave, incoercibile se caracterizeaza printr-o intoleranta gastrica completa si fenomene de inanitie (lipsa poftei de mancare), cu tulburari de metabolism. Acestea intra in cadrul patologicului.

Stadii de evolutie clinica

Perioada de debut se caracterizeaza prin imposibilitatea alimentarii bolnavei, datorita frecventei varsaturilor.
Greutatea corporala scade cu aproximativ 300-500 g/zi. Datorita lipsei de ingestie apare constipatia, iar datorita deshidratarii apare oliguria (scaderea cantitatii de urina eliminate in 24 ore).
Perioada de stare. Din cauza intolerantei gastrice complete apar fenomene de inanitie, deshidratare, pierderi de saruri minerale, glicogen, proteine, vitamine, ce duc la tulburari in metabolismul gravidei.
Varsaturile devin din ce in ce mai frecvente, uneori repetandu-se fara pauza, iar greutatea corporala scade, aproape cu 1/3.Apare tahicardia (120 batai/minut), insotita de scaderea tensiunii arteriale. Bolnava este adinamica, iar oliguria se accentueaza.
Ca urmare a insuficientei hepatice apare un subicter.
Perioada terminala este denumita perioada nervoasa. Prin gradul avansat al tulburarilor metabolice, in aceasta perioada se instaleaza alterari organice profunde, ce nu pot fi influentate medicamentos, nici chiar prin evacuarea oului. Se observa incoerenta in gandire, lacune de memorie, diminuarea reflexelor, apoi aspectul clinic se poate schimba brusc, varsaturile inceteaza, alimentele sunt tolerate in stomac, fara a fi digerate. In locul constipatiei apare diareea, in locul starii de adinamie apare o stare de agitatie intensa, femeia prezentand delir, halucinatii, convulsii ale extremitatilor, nevrite.


Tratament

Un tratament corect trebuie sa vizeze:
Sedarea sistemului nervos. Bolnava trebuie sa fie asezata intr-un loc linistit, separata de mediul ei obisnuit. Acest deziderat se realizeaza prin internarea intr-un salon, cu minimum de paturi. Trebuie inspirata bolnavei dorinta si vointa de a mentine sarcina si incredere desavirsita in tratamentul aplicat. Medicatia sedativa va include luminal, bromura de sodiu, si cofeina. S-au preconizat injectii cu novocaina. Acupunctura se poate aplica cu succes in tratamentul disgravidiei emetizante.
Corectarea tulburarilor de metabolism. Daca starea generala a bolnavei este serios alterata, se va face, de la bun inceput, hidratare prin perfuzii intravenoase. Cantitatea de lichide perfuzate va fi in functie de diureza (cantitatea de urina eliminata in 24 ore), care nu va trebui sa fie sub 1 000 ml/24 ore. Trebuie evitata hiperhidratarea, care de asemenea poate fi daunatoare organismului. Se va asocia si o vitaminoterapie (in special vitamina B1, B6 si C). Hormonoterapia, in special hormonii corticosuprarenali sunt recomandati. Se mai indica si administrarea de progesteron, mai ales in cazurile cu utere dure, dureroase.
Supravegherea atenta a evolutiei bolii. Se va face constiincios prin urmarirea curbei ponderale, urmarirea caracterului varsaturilor, pulsului, temperaturii, efectuarea examinarilor hematologice repetate, a testelor furnctionale hepatice, a examinarilor de urina. Daca, cu tot tratamentul, boala se agraveaza, se va efectua intreruperea sarcinii prin chiuretaj.


sursa: http://www.sfatmedical.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu