27 dec. 2012

MÂNCĂRURI TRADIŢIONALE NOROCOASE de Anul Nou Chinezesc

Pentru chinezi, mâncarea a fost întotdeauna foarte importantă, dar, în special pe timpul celor 15 zile ale Anului Nou Chinezesc, tradiţia impune ca mâncărurile de bun augur să fie predominante în meniu. Iată o trecere în revistă a preparatelor tradiţionale servite şi consumate cu această ocazie.

Cina din ajunul Anului Nou
După ce au muncit din greu la curăţenia generală şi şi-au împodobit casa pentru Anul Nou lunar, în sfârşit chinezii se pregătesc de petrecere. Desigur, nu e totul numai o distracţie, pentru că în ajun trebuie respectat unul dintre cele mai importante obiceiuri chinezeşti: cina în familie.

E bine cunoscut că pentru chinezi simbolistica este foarte puternică, iar în timpul celei mai mari sărbători de peste an toate lucrurile negative sunt evitate cu înverşunare şi orice se spune şi se face (… şi se mănâncă!) trebuie să fie de bun augur. Sunt preparate şi consumate mâncăruri tradiţionale cu conotaţii favorabile. Se crede că reunirea familiei pentru a mânca împreună aduce noroc întregului „clan“ pe timpul Anului Nou, precum şi rudelor apropiate.

Pentru sărbătoarea din Ajun sunt pregătite mâncăruri diverse. Un preparat care nu poate lipsi sunt tăiţeii lungi, care simbolizează o viaţă îndelungată. Superstiţia spune că aduce ghinion să tai tăiţeii, pentru că aceasta ar însemna o scurtare a vieţii!

Peştele reprezintă un alt fel important şi preferat pe timpul oricărei reuniuni de familie. Popularitatea sa se datorează similarităţii cuvintelor chinezeşti pentru „peşte“ şi „abundenţă“, amândouă sunând „yu“. Acesta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care chinezilor le place atât de mult să crească arrowana, crapi şi caraşi şi să afişeze picturi cu aceşti peşti minunaţi.

O cină în familie nu este completă fără pui, care reprezintă prosperitatea. Pasărea este de obicei servită întreagă, cu tot cu coadă, cap şi picioare, pentru a reprezenta completitudinea şi un bun început şi sfârşit pentru anul ce vine.

Crevetele, care semnifică fericirea şi bucuria de a trăi, şi-au căpătat această semnificaţie datorită cuvântului (cantonez) pentru „crevete“, ha, care seamănă cu un hohot de râs.

Stridiile uscate sau hou xi, care sunt adăugate la diverse mâncăruri pentru un plus de aromă, sunt şi ele considerate aducătoare de noroc.

Frunzele de salată sau sang choy, care sunt deseori folosite ca decor pentru diverse preparate sau care se pot umple cu amestecuri savuroase, semnifică „sporirea averii“.

Ziua de Anul Nou
Cum în ziua de Anul Nou se fac ofrande şi rugăciuni către strămoşi, apoi către zeii cerului şi pământului, mulţi oameni se abţin de la a consuma carne în această zi, căci se crede că acest lucru le va aduce o viaţă lungă şi fericită.

Jai, o foarte agreată mâncare vegetariană care se serveşte la cina din ziua de Anul Nou, constă din mai multe ingrediente, printre care fatt choy – alge negre – pentru prosperitate, căci sună la fel cu „belşug de bogăţie“.

Se mai pot aminti seminţele de lotus, sau lin chi, care reprezintă dorinţa de a avea descendenţi de sex masculin, şi nucile gingko, ce simbolizează lingouri de argint şi, deci, bani.

De asemenea, lujerii de bambus, cunoscuţi sub denumirea de chuk sun, indică urarea de a vă bucura de un succes uşor în toate.

Pe lângă jai, reprezintă de asemenea o tradiţie să se consume ceva dulce în această zi, căci se spune că acest lucru va face să aveţi un an tot la fel de dulce!

Pe parcursul sărbătorii
Anul Nou Chinezesc nu este complet fără mandarine sau kum, care reprezintă aurul. Familiile cumpără aceste fructe atât pentru consumul propriu, cât şi pentru a le dărui atunci când merg în vizită la prieteni şi rude. Alte fructe care se consumă în timpul acestei perioade festive sunt litchi. Mai ales tinerele proaspăt căsătorite sunt încurajate să mănânce aceste fructe, pentru că ele simbolizează că mariajul va fi binecuvântat cu copii isteţi.

Rodiile sunt alte fructe iubite şi norocoase, căci se spune că aduc mulţi fii, care vor cinsti numele familiei.

Nien gou, o „budincă“ densă, dulce din făină de orez – care reprezintă urarea de a avansa tot mai mult în fiecare an – este alt produs oferit în dar.

Biscuiţii şi dulciurile tradiţionale (cum ar fi bomboanele din nucă de cocos) nu pot lipsi în această perioadă, la fel şi kua chi, adică seminţele de pepene şi de dovleac prăjite şi decojite.

Fa sang sau arahidele (adeseori cu tot cu coajă) sunt de asemenea populare şi, la fel ca toate celelalte alimente care se consumă în această perioadă, poartă o semnificaţie norocoasă, pentru că sunt omonime cu „creştere înfloritoare“. 


sursa:lumeafengshui.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu