26 mar. 2012

Alimentatia sugarului hranit artificial

Intre 0 si 7 zile primeste lapte: 60 – 80 ml/kg corp/zi repartizat in 6 mese x 40 gr.
- sau 5 mese x 50 gr compuse din lapte praf 8 % cu apa zaharata 5 %
- sau 5 mese compuse din lacto 8 % (numai cu recomandarea medicului).
Intre 7-14 zile se dau 80-100 ml lapte/kg corp/zi repartizat in 6 mese x 60 gr
- sau 5 mese x 70 gr din lapte praf 8 %, preparat cu apa zaharata 5 %, sau cu apa de orez 3 % si zahar 5 %.
La sfarsitul primei luni se da:
- 120 – 140 ml lapte/kg corp/zi repartizat in 6 mese x 80 gr (din lapte praf 10 %)
- sau 5 mese x 100 gr din lapte praf preparat cu apa de orez 5 % si zahar 5 %.

La sfarsitul lunii a doua se dau:
- 150 ml lapte/kg corp/zi repartizat in 5 mese x 140 gr (din lapte praf 12,5 %), preparat cu apa de orez 5 % si zahar 5 %;
- in plus, se dau sucuri de fructe: mere, lamaie, de la 1-10 lingurite, administrate treptat, si se poate adauga ulei vegetal 2-4 picaturi la 5 gr (mai ales daca a primit lapte), faina de porumb (zeamil), fosfarin, tapioca.

La sfarsitul lunii a treia se dau:
- 160 ml lapte/kg corp/zi repartizat in 4 mese x 80 gr (la orele 8, 12, 16, 20) in total pana la maximum 600 ml lapte praf 12,5 % (sau lacto 15 % cu adaos de 5 gr ulei).
- in plus, suc de fructe (mere, lamai, piersici) si supa de zarzavat strecurata plus 5 gr branza de vaci.

La sfarsitul lunii a patra se da:
- 200 ml lapte/kg corp/zi repartizat in 4 mese x 250 gr adica in total pana la 500 ml lapte praf 12,5 % pe zi primind si sucuri de fructe, supa de zarzavat pasata cu adaos de ulei pana la 10 g, branza de vaci, carne fiarta tocata fin, gelatina de orez cu branza de vaci, pasta de coarne sau macese, pere, mere (rase), frisca.

La cinci luni se dau: 4 mese x 250 gr/zi (la orele 7, 1130, 16, 2030) compuse din: lapte praf integral cu pesmet, biscuiti, calciu – gris.
Se pot da si:
- pireuri de fructe, peltea de gutui;
- supe de legume pasate plus 10 g ulei;
- carne fripta si tocata fin;
- galuste cu ou intreg.

La 6 luni, pe langa cele de mai sus se adauga: unt 5 gr, iaurt, budinci, sufleuri din pireuri de legume cu carne sau branza de vaci, frisca.


Tipuri de mese pentru copii sugari

Acestea se gasesc in comert sub forma de conserve ce contin fie legume separat, fie carne, legume in amestec cu orez, cartofi sau orz. Sunt de preferat conservele cu un singur tip de aliment, astfel incat sa stiti cu exactitate cantitatea de legume oferita copilului dumneavostra si puteti stabili care aliment a provocat - eventual - o reactie alergica.
Desi nu exista reguli stricte de repartizare a alimentelor pe parcursul zilei, aceasta se intalneste frecvent in modul urmator: cereale la micul dejun, tofu, leguminoase bine pregatite termic si legume la pranz si cereale si un fruct la cina. Depine fireste de apetitul bebelusului, care nu trebuie fortat sa manance mai mult decat doreste.

La sugarii carora li se introduc in dieta alimente solide la  6 luni, puteti introduce mai rapid cereale, fructe si legume, avandu-se in vedere un nivel mai ridicat de maturizare a sistemului digestiv al acestora.
La 6 - 7 luni bebelusii au tendinta de a apuca tot ce le iese in cale si de a le baga in gura. Acest obicei este pe de o parte periculos, dar si foarte binevenit, fiind un exercitiu pentru introducerea mai tarziu a linguritei. Daca i se interzice este foarte probabil ca bebelusul sa nu mai doreasca sa introduca ceva nou in gura.

De cele mai multe ori, primele alimente "asaltate" sunt o coaja de paine si fructele. Desi mare parte din acestea ajung pe hainele si in parul bebelusului, este indicat sa i se ofere cat mai multe ocazii de a apuca singuri diverse alimente, evident sortate cu grija.

In general la 7 luni apare primul dinte, iar la un an pot ajunge la 4 sau chiar 6 dinti, ceea  ce le permite o incercare a alimentelor intr-o gama mai diversificata.
Dupa varsta de 6 luni se poate trece la alimente taiate sau maruntite. Contrar convingerilor generale, bebelusii se pot descurca si fara dinti cu bucati de alimente fierte, folosindu-se de gingii si limba.

In introducerea bucatilor alimentare in dieta copilului este necesar sa tineti cont de doua elemente importante. In primul rand acest proces trebuie sa se desfasoare gradual. Primele dati maruntiti bucatile de fructe sau legume, lasandu-le din ce in ce mai mari odata cu trecerea timpului si cand copului da semne ca s-a obisniut cu ele. Apoi, permiteti-i copilului sa ia singur un cubulet de fruct sau leguma si sa-l bage in gura.

Daca se folosesc preparate de carne, trebuie tocata fin in continuare, pentru ca este greu masticabila pentru copii.

Sunt agreate de majoritatea copiilor pastele fainoase, cartofii, orezul. Este preferabil sa optati pentru faina si orezul integral (cu bobul mai inchis la culoare), acestea continand mai multe vitamine si fibre alimentare decat majoritatea alimentelor rafinate.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu