21 mar. 2012

Diversificarea alimentatiei:fructele si supa

Fructele
La sugarul alimentat artificial la aceasta varsta, de la sucurile de fructe se poate trece la pulpa de fructe (mere, banane).

Marul ras se dilueaza la inceput cu sucul care se scurge in jgheabul de la marginea razatoarei de sticla; nu se indulceste cu sirop de zahar. La inceput, noul aliment se da ca adaos la masa de lapte de la ora 10. Se da inaintea mesei propriu-zise, folosind o lingurita de material plastic sau de metal inoxidabil cu varful rotund. Dupa ce un sugar a invatat sa inghita este important ca alimentul oferit sa fie primit cu placere. De aceea, pentru inceput, pireul de mar crud ras sau mar copt este cel mai potrivit. Se incepe cu o lingurita si se creste in cateva zile la 8-20 de lingurite (40-100 g). Se vor folosi numai mere de buna calitate (de preferat mere Jonathan, Golden sau deliciosul de Voincsti) bine coapte, care au celuloza mai putina si aciditate redusa.

Bananele sunt tot atat de bune ca si merele. Se pot folosi banane bine coapte (cu coaja galbena); pulpa de banane se sfarama si se bate cu o lingurita pana se formeaza o pasta omogena, fina, care se dilueaza la inceput cu ceai de plante neindulcit (chimen, anason etc), cu apa fiarta si racita sau cu suc de portocale pentru a usura mestecatul si inghititul.

Adaosul de fructe se fixeaza in functie de: a) ora la care sugarul este flamand; b) timpul pe care mama il are la dispozitie pentru a se ocupa de pregatirea acestei mese. Din practica, ora cea mai potrivita este ora 10 dimineata (a doua masa) si mai putin orele 16-17. Daca sugarul este maturat pentru a inghiti alimente mai consistente si daca este flamand il primeste mai bine.

Ce fructe noi se pot da sugarului si sub ce forma?
In functie de sezon si de toleranta digestiva a sugarului se pot da: mere, banane, piersici, caise, zmeura, afine, coacaze, fragi. Dintre zarzavaturi, la noi in tara se folosesc morcovii si rosiile, o presa de fructe sau un mixer simplifica mult munca mamei; altfel, fructele se taie si se paseaza printr-o sita sau prin mixer, in afara de mere, care se rad.
Daca se incepe cu un fruct nou se ofera la inceput o cantitate mica (o lingurita). Se creste treptat cantitatea si se da acelasi fruct timp de 4-5 zile. Dupa ce se stabileste toleranta fata de noul fruct, acesta poate fi dat alternativ cu altele pentru care s-a stabilit anterior toleranta. De obicei insa, majoritatea sugarilor nu agreeaza variatiile de fructe si de mediu in general. Prefera uniformitatea! La multi sugari, toate fructele, in afara de mere si de banane, determina aparitia de scaune mai moi.

Se pot folosi conserve de fructe? Pireurile de fructe special preparate pentru sugari sunt foarte comod de folosit, dar sunt mai scumpe. Se pot da fara nici o teama. Pe cutiile conservelor respective este obligatorie precizarea: "pentru sugari" si varsta de la care se pot da fara riscuri. La varsta de 3-4 luni se pot da "pireuriie" de morcovi, mere sau banane.

Fructe care nu se dau la sugar.
Nu sunt recomandate prunele, pepenii si ciresele, deoarece pot declansa dureri abdominale si/sau diaree. Cu prudenta se pot da perele, strugurii (diaree) si capsunile (urticarie).

In concluzie: masa de dimineata si cea de seara raman in continuare din lapte praf de durata partial adaptat sau, la nevoie, laptele de vaca diluat si cu adaosuri.
La masa a doua se va trece la pulpa de fructe - mere rase sau banane. Aceasta masa va fi mai putin consistenta fara adaosuri (de biscuiti sau branza de vaci, asa cum fac multe mame) pentru ca sugarul sa primeasca mai bine masa de pranz. La mesele de dupa-amiaza se continua cu laptele, in timp ce la masa a III-a (pranz) se incepe introducerea de supei.

Prepararea supei
Daca nu aveti mixer se va trece zarzavatul prin sita, iar carnea se va toca de doua ori prin masina de tocat sau se va taia cat mai fin. In primele luni toate alimentele trebuie sa fie lichide sau sub forma de pasta chiar foarte fina. Numai dupa varsta de 7-10 luni unii sugari accepta pireul de zarzavaturi sau pasta de fructe in fragmente ceva mai mari, sfaramate cu furculita.

In general, se prepara cantitatea pentru o singura zi. Daca preparati o cantitate mai mare se poate pastra portia pentru a doua zi intr-o craticioara care se pune imediat in congelatorul frigiderului. Craticioara se dezgheata si se incalzeste numai inainte de folosire. Supa (pireul) se subtiaza cu apa in care s-au fiert zarzavaturile. Pentru ca sugarul sa primeasca supa, ea se poate "drege" la inceput, adaugand putin lapte de mama sau 1-2 masuri din pudra laptelui adaptat sau partial adaptat. Apoi se da sugarului respectiv.

Pulberea de lapte fiind "instant" se dizolva imediat in amestecul din apa de fierbere si zarzavatul pasat. In loc de zahar sau miere se poate folosi cel mult dextroza sau suc natural de fructe.

La sugarii care primesc deja piureuri si le doresc ceva mai ingrosate, se poate adauga putina faina de cereale instant Pana la 6-7 luni se recomanda cerealele fara gluten (orez, porumb, tapioca). Inainte de folosire, zarzavaturile si fructele se spala bine cu apa limpede pentru a inlatura murdaria si resturile de substante insectofungicide care se folosesc in prezent in agricultura si in pomicultura. (sunt toxice!)

La cartofi se inlatura "coltii" si punctele negre. Se aleg morcovi mai tineri. inainte de fierbere se taie in felii subtiri. Carnea se fierbe si se reduce la un pireu fin. Se prefera carnea "alba" (de gaina), ficatul de gaina, mai
tarziu carnea "rosie" de vita si de preferat cea de vita tanara (manzat).

In loc de carne se poate da peste. Carnea se poate da zilnic daca nu aveti siguranta prospetimii oului.
Carnea se poate procura in cantitati mai mari, se transeaza in portii mici care se invelesc in pungi mici de plastic si se pastreaza in congelator. Odata dezghetata trebuie folosita.

La inceput nu este folosita supa de carne (bulionul), ci numai carnea, care dupa ce este mixata se amesteca bine in zarzavatul pasat. Se folosesc pe cat posibil legume proaspete sau, pe timp de iarna, pastrate corect (cartofii, morcovii) sau congelate (dovleceii, fasolea verde, mazarea, conopida, spanacul).

Mixajul sau trecerea prin sita (pasajul) se fac in ultimele minute, inainte de folosire.
Consistenta supei se fixeaza in functie de varsta si de preferintele sugarului. La inceput, la 4-5 luni, se da fluida, la 6-7 luni se prepara ca o crema, iar spre 8-9 luni ca o pasta. La inceput, unii sugari o primesc numai din biberon (tetina va avea orificii mai largi), altii chiar de la inceput cu lingurita, ceea ce este de preferat.

Insistam asupra faptului de a nu se adauga sare! Rinichii sugarului nu suporta excesul de sare. Nici zaharul nu este necesar. Predispune la obezitate, obisnuieste pe copil cu dulciurile, care au efecte nefaste asupra apetitului, dentitiei si cresterii. Autorii americani interzic complet mierea in perioada de sugar (predispune la carii dentare, este purtatoare de infectii).

Se prefera uleiul de floarea-soarelui sau de porumb. Unii sugari accepta mai bine untul.
Zarzavaturile nu se tin multa vreme in apa, inainte de fierbere, deoarece se pierde o parte din vitamine si
din minerale.Dupa fierbere alimentele se racesc brusc (se punin frigider sau in congelator) pentru a impiedica inmultirea microbilor.

"Supa" sau "piureurile" sunt valoroase prin aportul de fibre (celuloza), minerale si vitamine, iar
adaosurile de carne sau galbenus de ou asigura aportul de fier (combate anemia), precum si a unor proteine si grasimi foarte valoroase. Din acest grup cel mai pretios este ficatul. Trebuie insa sa fie proaspat!

sursa:sfatulmedicului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu