19 mar. 2012

Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni

Generalitati
Hormonii joaca un rol foarte important in mentinerea sanatatii organismului oricarei femei. Cand exista fluctuatii ale nivelului de hormoni sunt afectate starea de spirit, dorinta sexuala, fertilitatea si ovulatia. Cu alte cuvinte, dezechilibrul hormonal influenteaza negativ aparatul reproducator, justificandu-se astfel comportamentul femeilor in anumite perioade.In fiecare luna se produc hormoni caracteristici sexului feminin - estrogen si progesteron; atunci cand valorile acestora nu sunt echilibrate, sanatatea poate avea de suferit.
Hormonul de eliberare a gonadotropinelor (GnRh) influenteaza functionalitatea hipotalamusului, glandei pituitare si functia ovarelor, trompei uterine si uterului. Deficitul de estrogeni poate declansa menopauza si simptomele specifice acesteia. Functionarea normala a glandelor si productia de hormoni sunt influentate de diversi factori: alimentatie, stilul de viata, activitatea fizica, stresul, emotiile, varsta si ovulatia.

Semne si simptome

- modificari ale menstruatiei;
- acneea;
- cresterea temperaturii bazale a corpului;
- ten gras (prezenta de sebum);
- pilozitate excesiva;
- oboseala;
- ameteala;
- simptome alergice;
- anxietate;
- diminuarea apetitului sexual;
- dureri de cap;
- crestere in greutate;
- depresie;
- endometrioza;
- retentie de apa;
- sindrom premenstrual;
- infectii de tract urinar.

Clasificare

1. Nivel ridicat de estrogen
Nivelul ridicat de estrogen este frecvent intalnit in cazul femeilor care au trecut de varsta de 35 ani. Majoritatea, insa, ignora acest aspect si considera simptomele ca fiind specifice menstruatiei sau inaintarii in varsta. In plus, multe femeile aflate la menopauza detin informatii gresite despre nivelul de estrogeni din organism, motiv pentru care adopta terapia de substitutie hormonala fara ca acest lucru sa fie necesar; drept cosecinta aceste femei se confrunda cu problemele de sanatate cauzate de excesul hormonal. Femeile supraponderale, insarcinate sau diagnosticate cu hipertensiune arteriala sau diabet zaharat pot prezenta un exces de estrogeni. Aceasta situatie se numeste "dominanta estrogenului", deoarece in timp ce unele femei pot prezenta cresteri ale nivelului de estrogeni, de cele mai multe ori este vorba despre un dezechilibru intre nivelul de progesteron si cel de estrogen.

Simptomele unui nivel ridicat de estrogen sunt:
- sindromul premenstrual;
- migrene;
- indispozitie, tristete;
- crampe ;
- fibrom uterin;
- depresie;
- crestere inexplicabila in greutate;
- oboseala si letargie;
- osteoporoza;
- insomnie;
- alergie;
- pierderi de memorie;
- boli ale pielii (acneea, psoriazis, iritatii);
- tensiuni la nivelul sanilor;
- dificultati in mentinerea unei sarcini sau chiar avort spontan;
- libido scazut;
- crestere excesiva a parului facial;
- pierderea sau caderea masiva a parului capilar;
- tulburari menstruale .

2. Nivel scazut de estrogen

Desi, frecvent apare la menopauza, femeile pot prezenta un nivel scazut de estrogen si din cauza unor boli autoimune, a histerectomiei, chimioterapiei sau radioterapiei. De asemenea, femeile cu o masa corporala mica din cauza practicarii unui sport de performanta pot avea un nivel redus de estrogeni. Nivelul scazut de estrogen influenteaza starea de spirit deoarece conduce la scaderea unei enzime numite monoaminooxidaza, diminuand astfel activitatea neurotransmitatorilor. De asemenea, apar si tulburari emotionale ca urmare a modificarilor serotoninei, dopaminei si noradrenalinei. Fluctuatiile la nivelul neurotransmitatorilor au impact asupra gandirii, digestiei, somnului, perceptiei durerii si pot conduce la aparitia bolilor si tulburarilor mentale.
Mai mult, un nivel scazut de estrogen cauzeaza atrofia vaginala si durere in timpul contactului sexual. Intr-o situatie similara se va afla si mucoasa uretrei, iar acest lucru predispune la infectii de tract urinar inferior.

Simptomele unui nivel scazut de estrogen sunt:
- oboseala;
- insomnie;
- pierderi de memorie;
- dificultati de concentrare;
- dureri articulare;
- atrofie vaginala;
- piele uscata si ridata prematur;
- scaderea libidoului;
- ateroscleroza;
- migrene, dureri de cap;
- infectii vaginale;
- artrita;
- depresie;
- atac de panica;
- autostima scazuta.

3. Nivel ridicat de progesteron
Progesteronul este un hormon natural, secretat de ovare in timpul ciclului menstrual. Nivelul de progesteron poate creste in urma administrarii de anticonceptionale sau a terapiei de substitutie hormonala. Excesul de progesteron cauzeaza oboseala si somnolenta. Un alt simptom specific este uscaciunea vaginala, insotita de cantitatea scazuta a menstrei.

Simptomele unui nivel ridicat de progesteron sunt:

- sensibilitatea sanilor;
- senzatie de balonare;
- tristete;
- somnolenta;
- ameteala;
- predispozitie la infectiile vaginale;
- deficienta functionala de estrogen.

4. Nivelul scazut de progesteron

Progesteronul are un rol important in stimularea si reglarea a diverse functii din organism. Este un hormon fundamental, responsabil pentru sinteza altor hormoni, printre care estrogenul, cortizolul, estradiolul si testosteronul. Cauzele scaderii progesteronului sunt multiple: excesul de estrogen, rezistenta la insulina, stresul cronic, efectul anumitor medicamente, inactivitatea, etc.

Simptomele unui nivel scazut de progesteron sunt:

- infertilitate;
- afectiuni tiroidiene;
- depresie;
- mastopatia fibrochistica;
- crestere in greutate;
- afectiuni ale vezicii biliare;
- nivel scazut de zahar in sange;
- atacuri de panica;
- retentie de apa;
- ciclu menstrual neregulat;
- cheaguri de sange in timpul menstruatiei;
- deficit de magneziu;
- sensibilitatea sanilor;
- atrofia vaginala.

5. Nivel ridicat de testosteron
Cel mai important rol al testosteronului este capacitatea de a fi transformat in hormon feminin - estrogeni. Acest proces reglementeaza si influenteaza functia aparatului reproductiv, urinar, sistemului osos, ficatului si muschilor, inainte si dupa instalarea menopauzei. Testosteronul afecteaza libidoul si placerea sexuala.
Excesul acestor hormoni perturba functionarea normala a organismului. Netratat, nivelul ridicat de testosteron poate avea consecinte negative asupra sanatatii: rezistenta la insulina, diabet zaharat, hipercolesterolemie, hipertensiune si boli cardiovasculare.

Simptomele unui nivel crescut de testosteron:
- acneea;
- hirsutism;
- subtierea parului capilar;
- sindromul ovarului polichistic;
- tulburari ale ciclului menstrual ;
- infertilitate;
- hipercolesterolemie;
- grasime depusa in jurul abdomenului.

6. Nivel scazut de testosteron
Un nivel scazut de testosteron in organism afecteaza sexul feminin la orice varsta, dar mai ales in perioada de tranzitie spre menopauza sau perimenopauza. Afectiunile care pot conduce la diminuarea cantitatii acestui tip de hormon sunt: amenoreea hipotalamica (lipsa menstruatiei cauzata de diete drastice si activitate fizica intensa) si hiperprolactinemia (caracterizata prin nivel ridicat de prolactina - hormon care controleaza lactatia in timpul alaptarii). Rareori, tumorile glandei pituitare pot contribui la scaderea productiei de testosteron (ca de altfel si a altor hormoni). De asemenea, exista o relatie evidenta si demonstrata intre testosteronul scazut, diminuarea densitatii osoase si crestera riscului de aparitie a osteoporozei.

Simptomele nivelului scazut de testosteron:

- libido scazut;
- oboseala;
- indispozitie;
- atrofia vaginala.

Cauze

1. Tulburarile hormonale si ciclul menstrual
Exista numerosi factori care pot afecta echilibrul hormonal si implicit un ciclu menstrual normal. Anticonceptionalele, stresul, consumul de droguri, cafeina, alcoolul sau chiar un regim alimentar nepotrivit pot contribui la scaderea concentratiei de proteine si, astfel, ovulatia devine neregulata.

Alti factori care pot perturba echilibrul hormonal si menstruatia:

Tulburari functionale ale glandei suprarenale - Produce 35% din totalul hormonal necesar la menopauza si aproape 50% la postmenopauza. Deci, prin compromiterea activitatii acestor glande este afectat intreg echilibrul hormonal. Sub influenta stresului, indiferent de cauze, glandele suprarenale secreta cortizol care influenteaza negativ nivelul de estrogen, progesteron si DHEA.
Tulburari de alimentatie - Hormonii nu provoaca probleme de alimentatie, insa dezechilibrul hormonal poate cauza tulburari in acest sens, precum anorexia si bulimia. Cand apar astfel de tulburari sunt afectati hormonii tiroidieni, hormonii de crestere; nivelul de estrogen si DHEA este scazut, iar nivelul hormonilor de stres este ridicat. Aceste circumstante conduc la instalarea amenoreei.
Probleme de ovulatie - Aceste tulburari sunt determinate de nivelul ridicat de testosteron sau prolactina. Primul tip de hormon stimuleaza caracteristicile sexuale masculine si este responsabil de pilozitatea excesiva si de oscilatia libidoului.
Sindromul ovarului polichistic - Afectiunea este cauzata frecvent de hiperandrogenism. In aceasta situatie apare un dezechilibru major deoarece nivelul de hormon luteinizant este ridicat iar nivelul de hormon foliculostimulant (FSH) este scazut.
Modificari ale mucusului cervical (glera cervicala) - Schimbarile legate de mucusul cervical includ transformari privind densitatea si consistenta acestuia sau productia diminuata inclusiv in timpul ovulatiei.

2. Dezechilibre hormonale si perioada post-partum (dupa nastere)
Dupa sarcina organismul se confrunta cu diferite dereglari hormonale; din acest motiv foarte multe mamici manifesta tulburari emotionale si fizice, cel mai frecvent manifestandu-se depresia post-partum. Acest tip de depresie afecteaza aproximativ 13% dintre mamici. O alta afectiune intalnita la 5-7% dintre femeile care tocmai au nascut este tiroidita postpartum - inflamatia nedureroasa a glandei tiroide care se poate manifesta in primele 2-6 ore imediat dupa nastere. Simptomele sunt asemanatoare cu cele intalnite in caz de hipertiroidism: tulburari de ritm cardiac, scadere brusca si inexplicabila in greutate, nervozitate, oboseala si sensibilitate crescuta la caldura. In a doua etapa a bolii, manifestarile se apropie de cele ale hipotiroidiei, incluzand crestere inexplicabila in greutate, voce ragusita, fata tumefiata, constipatie, oboseala si sensibilitate crescuta la frig.  Diagnosticul este stabilit in urma analizelor la sange.


3. Anticonceptionalele si dezechilibrele hormonale
Administrarea zilnica a pilulelor contraceptive sau intreruperea brusca a acestora dupa o perioada lunga de administrare pot conduce la aparitia tulburarilor hormonale. In timpul tratamentului cu contraceptive orale, nivelul de testosteron este scazut deoarece productia acestuia este intrerupta de SHBG (hormonul de sex legat de globulina). Rolul acestui hormon nu se limiteaza doar la absorbtia testosteronului, ci detine functii importante in reglarea mai multor mecanisme ale organismului. In plus, hormonii sintetici continuti de medicamente vor modifica ciclul menstrual, astfel organismul nu va mai secreta in mod normal estrogen, progesteron si testosteron. De asemenea, ovulatia nu va mai fi spontana.

4. Alte cauze ale tulburarilor hormonale
Perturbarea hormonala poate avea mai multe cauze cu efect direct asupra sanatatii care conduc la infertilitate feminina.
Afectiuni ale glandelor endocrine - Cele mai importante glande - hipotalamus, tiroida, hipofiza - sunt responsabile de existenta hormonilor de reproducere. Cand apar anomalii in functionarea acestor glande se poate instala infertilitatea feminina. Stresul, modificarile bruste de greutate, consumul de medicamente, de pilule contraceptive si diverse boli ar putea duce la aparitia acestor dezechilibre.
Menopauza prematura - Sau insuficienta ovariana prematura apare atunci cand femeile cu varsta sub 40 de ani sufera de dereglari hormonale manifestate prin lipsa ovulatiei sau a menstruatiei.
Nivelul ridicat de insulina.
Calmantele.
Mediul toxic, poluarea si toxicitatea din alimente, apa si aer - pesticidele, toxinele, compusii unor materiale plastice care imita estrogenii.
Tratamentul de substitutie hormonala.
Candidoza - Aceasta afectiune produce o cantitate de estrogen fals, dar ii ofera organismului senzatia ca a produs un nivel adecvat de hormon. Acest lucru conduce la reducerea productiei de estrogeni proprii. Mesaje similare pot fi trimise si de la tiroida, avand drept rezultat scaderea cantitatii de tiroxina si declansarea hipotiroidiei.
Stresul prelungit - corpul este proiectat sa faca fata stresului prin eliberarea de hormoni care sa lupte cu stresul. Cu toate acestea, stresul cronic influenteaza acest proces natural, avand drept rezultat manifestari ca iritabilitatea, schimbarile de dispozitie, dureri de cap, insomnie, cresterea in greutate.

Diagnosticare

Activitatea hormonala poate fi analizata de catre medicii obstetricieni, ginecologi si endocrinologi specializati in diagnosticarea si tratarea tulburarilor hormonale. Optiunile de tratament depind de starea generala de sanatate a pacientului, de tipul de dezechilibru hormonal si de gravitatea problemelor legate de fertilitate.
Femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic necesita tratament medicamentos pentru stimularea ovulatiei, cu clomifen. In cazul depistarii unor tulburari la nivelul mucusului cervical, medicul poate prescrie produse cu administrare locala pe baza de estrogeni .Dezechilibrele hormonale pot fi experimentate la diverse varste, dar manifestarile acestora se pot acutiza in jurul varstei de 40 de ani. De asemenea, multe femei acuza simptome specifice schimbarilor hormonale pe durata menstruatiei.

Tratament

Echilibrul hormonal este esential pentru mentinerea sanatatii si pentru stimularea sistemului imunitar. Exista mai multe alternative de tratament pentru tulburarile hormonale. Terapiile homeopate nu sunt dureroase, actioneaza delicat dar eficient, imbunatatesc starea generale de sanatate si ajuta la restabilirea echilibrului hormonal.Cele mai bune rezultate au fost obtinute in urma terapiei medicale asociata cu un stil de viata sanatatos care presupune o dieta echilibrata, exercitii fizice, odihna si reducerea stresului. Deoarece ficatul este responsabil de eliminarea hormonilor in exces trebuie sa acordati o atentie deosebita sanatatii acestuia.

Sfaturi utile

Reduceti stresul, relaxati-va prin yoga, pictura, meditatie, etc. si asigurati-va ca acordati suficient timp odihnei. Evitati cauzele externe care provoaca dezechilibrul hormonal:
- cremele antiimbatranire care contin: acid lactic, acid glicolic;
- vopselele de par care contin amoniac, peroxid, p-fenilendiamina, diaminobenzen (toti colorantii intalniti in vopselele pentru culori inchise);
- lacul de unghii si produsele pentru curatarea acestora deoarece contin formaldehida;
- produse cosmetice pentru luminozitatea tenului deoarece contin hidrochinona;
- parfum excesiv;
- produsele care contin parabeni.

Alegerea dietei corespunzatoare - recomandari
O dieta sanatoasa si echilibrata este esentiala pentru sanatatea si echilibrul sistemului hormonal. Renuntati la consumarea alimentelor procesate si a celor care contin cantitati ridicate de zahar.
- Evitati alimentele bogate in grasimi, rafinate sau prelucrate de genul hot dog, carne preambalata, congelata, paine alba si, in general, alimentele care contin substante chimice care afecteaza in mod negativ nivelul de hormoni.
- Adaugati cat mai multe fibre (minim 30 g/zilnic) pentru detoxifierea organismului.
- Beti multa apa si reduceti consumul de cafea, bauturi dulci si alcool.
- Consumati alimente cat mai naturale, organice, integrale (fructe si legume crude, cereale integrale).
- Includeti pestele in dieta dvs. de trei ori pe saptamana, deoarece contine DHEA (dehydroepiandrosteron) - hormon care influenteaza functionarea aparatului reproductiv dar si a creierului. Somon, ton, macrou sunt tipuri potrivite de peste. De asemenea, puteti inlocui consumul de peste cu suplimente din ulei de peste.
- Optati pentru produse lactate naturale, fara hormoni.


sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu