11 mar. 2012

Copii 1-2 ani -jocurile ii distreaza si le dau energie

16-20 luni

Petrecere cu ceai
Intr-o zi insorita, umple o sticla mare cu ceai. Prefa-te ca ai „venit la ceai” si incurajeaza-l sa toarne ceai si sa umple ceasca. Acest joc amuzant ii va provoca abilitatile de coordonare si il va ajuta sa invete despre proprietatile apei – de exemplu, ca intotdeauna curge in jos, nu in sus.

Modele de constructii
Acest tip de joc necesita o anumita concentrare din partea copilului tau, asa ca este mai bine sa il jucati cand este odihnit. Foloseste blocurile lui pentru construit pentru a crea modele simple cum ar fi 3 la rand sau "doua sus, doua jos" pentru a face un patrat. Incurajeaza-l sa foloseasca late blocuri pentru a copia modelul. Apoi, lasa-l sa construiasca ce model vrea el, pe care trebuie sa il copiezi tu. Asezarea obiectelor in forme il va ajuta sa isi dezvolte abilitatile de rezolvare a problemelor.

Invarte-o pana la mine
Mingiile sunt unele dintre jucariile preferate ale copiilor. Mingiile care sar mult in sus trebuie tinute afara, dar mingiile moi pot fi folosite cu succes in casa pe post de jucarii. Cel mai bun joc ce implica mingiile este o versiune simpla a "prinde". Amandoi stati pe podea, cu fata unul spre celalalt, cu picioarele despartite si labele picioarelor alipite. Acum poti sa rotesti mingea inante si inapoi, unul spre celalalt, fara ca aceasta sa depaseasca limita picioarelor voastre. Acest joc este benefic dezvoltarii fortei muschilor bratelor si coordonarii mana-ochi.

Culegator tanar
Mergeti impreuna la o plimbare si luati o galetusa cu voi. Adunati obiecte mici care il starnesc interesul copilului tau – pietre, frunze, conuri de pin.
Copilul tau va dori sa duca galeata, dar nu fi surprins daca o varsa si incepe sa le adune din nou. Copiii de aceasta varsta adora sa umple recipientele doar ca sa le poata goli din nou. Intre timp, isi exerseaza miscarile mainilor si isi dezvolta dexteritatea.

20-24 luni

Hai sa dansam!
Ascultati anumite melodii pe care poti sa intreprinzi anumite actiuni – ceva cu un ritm puternic ca micutul sa poata dansa si ceva lent ca sa paseasca incet ca si cum n-ar vrea sa trezeasca pe cineva. Este foarte distractiv pentru copii sa defileze pe muzica si cei mai multi reusesc. Aceste jocuri ii vor antrena imaginatia si ii vor dezvolta simtul ritmului.

Distractie cu baloane
Baloanele sunt perfecte pentru jocuri in casa – se misca indeajuns de incet pentru a fi urmarite si relativ usor de prins. Umfla unul, da-i drumul usor si lasa-l pe copilul tau sa incerce sa il prinda. Acesta este un joc bun pentru dezvoltarea abilitatilor de numarare si coordonare mana-ochi.

Ce auzi?
Ia un prosop mare sau o patura in gradina si asezati-va pe ea impreuna. Spune-i copilului tau sa inchida ochii si sa asculte cu atentie. Dupa aproximativ un minut intreaba-l ce a auzit si spune-i ce ai auzit tu: Vantul printre copaci, o pasare cantand, o masina care tocmai a trecut. Acesta este un joc excelent pentru dezvoltarea auzului si a abilitatilor descriptive.

Prinde-ma daca poti
Copiilor le place sa fie urmariti. Scopul acestui joc este sa fie prins, mai ales daca stie ca primeste o imbratisare si il gadili de fiecare data cand reusesti sa o prinzi. Ca sa diversifici, prefa-te ca esti tipuri diferite de animale – un leu sau un soarece. Este un joc excelent ca sa va incarcati amandoi cu energie.

Iata cateva sfaturi in legatura cu tipurile de joc de care este interesat copilul tau in diferite stadii:

Jocul social
Este important sa interactioneze cu tine si cu ceilalti pe parcursul acestui an. Ii place sa zambeasca, sa priveasca si sa rada.

Jocul cu obiecte
Atinsul, lovitul, aruncatul, impinsul si de altfel experimentarea cu lucrurile sunt fascinante pentru un copil de 4 pana la 10 luni.

Jocul functional si reprezentational
In aceasta perioada imaginatia lui incepe sa infloreasca (12-21 luni) si se distreaza copios cand se preface ca foloseste obiecte familiare intr-un mod adecvat – impingerea unei masinute pe covor, de exemplu.

Jocul simbolic
Acest tip de joc, des intalnit la varsta de 2 ani, da nastere la ceva din nimic. Copilul tau se poate juca cu o cutie de pantofi de parca ar fi un autobuz sau se poate preface ca mananca un inel de plastic insistand ca este o bomboana.

Jocul de-a rolurile
In jur de 30 pana la 36 de ani, micul tau actor va incepe sa isi asume noi roluri. In aceasta perioada se joaca de-a medicul si porfesorul.

Cum pot sa ma bucur la maxim de timpul in care se joaca?
Candeste-te la acest timp ca la ceva mai important decat o perioada pe care o petrece cu jucariile. Jocul este de fapt o activitate placuta care implica oamenii, obiectele si miscarea. Daca ai mai vazut pana acum un copil de un an inrobit de o cutie de carton, poate ca intelegi cat de largi sunt parametrii.

Joaca-te cu copilul tau
Orice activitate i se va parea mai amuzanta daca o poate impartasi cu tine. Vorbeste cu el in timp ce va jucati si ajuta-l sa isi dezvolte abilitatile lingvistice.

Sfaturi practice:

  • Introdu jocul atunci cand copilul tau este fericit si odihnit;
  • Opreste-te cand copilul tau s-a plictisit;
  •  Acorda-i sansa sa se joace singur sau cu ceilalti (amandoua tipurile de joc sunt benefice);
  • Lasa-l sa isi aleaga singur activitatile si sa se joace cum vrea (poti sa vii cu sugestii, sa ii prezinti noi optiuni, dar copilul tau ar trebui sa fie cel care decide); Jocul inseamna distractie si daca este expert la ceva pana acum, aceea este abilitatea de a se distra.


  • sursa:sfatulmedicului.ro

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu