25 mai 2013

Alimentatia copilului de 3 ani

Fara a fi specialista, doar obsedata de baietelul meu, ca de altfel marea parte a mamicilor, am citit tot ce-am gasit in carti si pe site-uri legat de o alimentatie echilibrata a copilului. Am vorbit cu prietenele mele, cu bunici, cu strabunici, etc.

La 3 ani copilul mananca aproape orice, daca nu are alergii. Printre putinele alimente interzise sunt alcoolul, cafeaua, ciocolata (dupa unele opinii), slanina, mezelurile (90% din ele, restul de 10% fiind nerecomandate), branzeturi gen camembert, branza de burduf etc., ciupercile (dupa unele opinii), alimente foarte iuti, foarte sarate, prajelile. Alimentele ce pot profoca sufocarea (alune, bomboane gumate) este de preferat a se evita sau a se da sub supravegherea stricta a unui adult. Este de preferat a se evita alimentele care contin conservanti (inclusiv cele facute in casa cu aspirina, aceasta fiind interzisa copiilor), coloranti alimentari, afnatori sau alte E-uri. Este de preferat ca alimentele sa fie proaspete (nu conservate). Alimentele congelate sunt subiectul diverselor discutii. Producatorii sustin ca legumele congelate si tinute in conditii corespunzatoare sunt de preferat celor proaspete din supermarketuri. La fel si pestele congelat, care este de preferat sa fie inghetat in pozitie covrigata, ca si cum s-ar afla in miscare, aceasta fiind garantia ca era viu cand a fost refrigerat.

Despre cantitati, piramida alimentatiei la 3 ani zice cam asa:
Paine, cereale, orez, paste, gris, malai, pesmet : 3-5 portii pe zi (mie mi se pare un pic cam mult 5 portii), unde o portie este reprezentata de o felie de paine sau ½ cana de cereale/orez fiert/paste;
Lapte, iaurt, branzeturi: 2 portii pe zi, unde o portie este: o cana de lapte, un iaurt sau 2-3 felii de branza;
Carne, peste, fasole uscata, oua, nuci: 2-4 portii pe zi, o portie fiind o felie de friptura, 1 ou (aproximativ 2 pe saptamana), ¼ cana fasole boabe sau 1 lingurita unt de arahide (copilului meu nu-i place decat in fursecuri);
Fructe: 1-2 portii, unde o portie este o cana de fructe taiate bucatele (un mar mediu/ o banana mica/ o piersica etc.) sau fructe de padure, 1 cana suc de fructe sau ½ cana fructe uscate;
Legume: 2 portii, o portie fiind 1 cana de supa crema de legume sau ½ cana legume fierte / piure/ sote;
Grasimi: 3-4 lingurite (unt, smantana, ulei de florea-soarelui, de masline etc)

Se mai recomanda ca mesele sa fie in numar de 5 (mic dejun, gustare, pranz, gustare, cina) si sa fie administrate la ore fixe, pe cat posibil. Pe langa asta, copilul trebuie sa bea apa (de preferat fiarta si racita sau apa plata) si, in unele cazuri ceaiuri/infuzii de plante, sucuri naturale sau compoturi de fructe, fara zahar adaugat sau cu cat mai putin sau cu miere.

Totodata, este bine sa se foloseasca legumele si fructele de sezon, in fiecare zi si la fiecare masa altele, de preferat cele eco si autohtone.
Mai jos va atasez un exemplu de meniu (de fapt mai multe) pe care il folosesc eu pentru baietelul meu:

Micul dejun: (ora 08:00)
• o cana suc de fructe si legume de sezon (portocala + mar + morcov sau grapefruit + mandarina + ananas) sau un pahar cu lapte sau o cana compot (visine, caise, prune, cirese) sau o cana cu ceai (musetel) cu miere si lamaie sau iaurt
• o felie de paine (eu fac in casa: alba, cu seminte, integrala) sau 2 clatite sau o goffre sau 2 biscuiti sau o placinta cu branza / spanac (merge bine cu compot sau ceai) sau cereale (eu recomand musli sau fulgi de porumb fara adaus de zahar)
• branza (tartinabila sau cas sau urda sau cascaval sau telemea nesarata) sau unt cu gem/miere (aici ofer lapte nu suc) sau unt cu friptura rece (merge super cu compot) sau ou.
Gustare: (ora 10:30) (am citit ca la francezi se recomanda sa se introduca fructul in micul dejun si sa se sara peste aceasta gustare, neconsiderandu-se necesara, si ca ar taia pofta de mancare)
• un fruct, daca n-a avut dimineata suc sau banana (chiar daca a avut suc) sau un shake cu lapte, banana si capsuni sau cativa biscuiti sarati / saratele cu cascaval / o bucatica de placinta

Pranzul: (copilul meu nu mananca 2 feluri decat foarte rar) (ora 13:30 – 14:00)
• o farfurie de supa (cam de 3 ori pe saptamana si foarte deasa) (cu galuste, supa crema de legume cu 2 lingurite de smantana, supa de rosii cu orez, supa de rosii cu fidea, supa de pui cu taitei) sau ciorba (de vacuta, de dovlecei, de cartofi, de peste – mare atentie la oase!!!!, de pui cu stevie, de legume) sau
• una din: ficatei (3-4 bucatele de ficat de pasare) cu sfecla rosie fiarta, peste la cuptor cu piureu de cartofi, gratar de vita cu salata (verde, rosii, castraveti, ridichi si tot ce mai e prin piata, taiate foarte marunt, cu un pic de ulei de masline), piure de stevie/spanac cu ou romanesc (ochi desfacut in apa), mancare de ... (mazare, conopida, fasole verde, spanac, dovlecei, vinete etc) cu pui, pui la gratar cu sote de morcovi sau mazare, sufleuri cu branza/cascaval si ou, budinci, legume gratinate (si brocoli) cu vita la cuptor, pilaf cu legume si carne, fasole batuta si pui la gratar etc

Gustare: (ora 16:00; noi servim cina la 18 – 18:30, asa ca de obicei nu vrea gustare, in schimb mananca inainte de culcare o cana cu lapte si o prajitura cu fructe sau cateva bucatele de cascaval cu paine)
• o prajitura de casa / orez cu lapte/ budinca cu fructe / cascaval cu paine si o rosie etc.

Cina: (ora 19:00)
• mamaliga cu branza si smantana (daca n-a avut la pranz smantana) sau budinca de macaroane cu branza si ou sau paste cu legume sau cartofi frantuzesti sau supa (daca n-a avut la pranz)
• un dulce facut in casa si o cana de lapte sau orez / gris / paste / fulgi de ovaz cu lapte

In plus, daca-i e foame intre mese, are la dispozitie fructe.

Si recomand cu caldura sa stea afara, sa rada si sa mearga din cand in cand la pediatru chiar daca e sanatos, pentru a-l masura, cantari si a observa eventualele carente.

sursa:http://www.ceimici.ro/articole/alimentatie/alimentatie-corecta/alimentatia-copilului-de-3-ani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu