30 mai 2013

Desenele animate sunt dăunătoare pentru copii

“Toby şi Grover tăiau fructe în verandă, când a căzut acoperişul casei peste Grover. Toby fiind orb a luat ochiul lui Grover, l-a pus într-un aparat de stors suc, a turnat lichidul în pahar, a pus două cuburi de ghiaţă şi a băut sîngele lui Grover”.
Astfel arată o secvenţă dintr-un desen animat la care se uită mulţi copii.

Acasă la gradiniţă ori la şcoală imaginaţia copiilor de astăzi sunt puternic influenţate de conţinutul desenelor animate, în special a celor cu mesaj violent direct. Când un desen animat este preferatul puştanilor ei învaţă să-şi lovească prietenii sau să vorbească urât exact ca în filmuleţ imitând eroii principali.

Psihologii afirmă că desenele animate trebuie selectate. Copilul nu face diferenţă între real şi imaginar, deacea pot aparea vise urâte, izolare socială, agresivitate, copilul se alintă deseori şi îşi închipuie că este eroul său din film şi fiind supărat pe voi poate încerca să vă pedepsească, un exemplu ar fi bătaia cu fraţii mai mici, lacrimile sau capriciile, refuzul de a mânca ce se propune etc.

Mulţi părinţi lasă copiii în faţa ecranelor pentru ore întregi considerând că desene animate multe nu strică. Dar ei nu cunosc că posturile de desene animate difuzează în medie 20 de acte de violenţă pe oră de emisie faţă de 14 prezente la posturile generaliste şi cele informative.

Pentru a evita dauna desenelor animate, specialiştii recomandă ocuparea timpului liber al piticilor pentru a minimaliza vizionarea lor. E bine să propuneţi copilului anumite jocuri distractive cum ar fi “de v-aţi ascunselea”, sau jocuri logice de tipul Loto, puzzle sau altele.

Este constructiv să schimb vizionarea desenelor animate cu colorarea sau desenul, să înconjuraţi copilul cu cărţi şi jucării. O alternativă atunci când sunteţi ocupati şi nu-l puteţi supraveghea este de a alege un desen animat pe care d-tră îl consideraţi educativ sau interesant.


Silvia Fisarevschi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu