4 iun. 2013

Alegem grădiniţa de copii pentru odoraşul iubit.

Până la un moment dat, copiii noştri intră în contact numai cu adulţii, mame, taţi, bunici, bunice şi doar ocazional interacţionează cu copiii pe terenul de joacă, sau venind la cineva în vizită. Dar, devenind mai mari, ei au tot mai mult nevoie să comunice cu cei de vârstă lor, ceea ce înseamnă că e timpul de a da odoraşul la grădiniţa de copii.
Dacă grădiniţa de copii obişnuită din raion şi metodele ei de educaţie nu vă inspiră încredere, nu rămâne decât o singură soluţie – instituţiile preşcolare private, deşi acestea sunt costisitoare, dar condiţiile, alimentaţia şi educaţia diferă foarte mult de cele publice.

Astăzi sunt multe tendinţe moderne în ce priveşte educaţia preşcolară, încât, uneori, poţi deveni confuz. În primul rând, să încercăm să determinăm tipul de grădiniţă, şi abia apoi să clarificăm problemele legate de cost şi altele.

Primul tip de grădiniţă, la care ne vom opri este şcoala-grădiniţă. Scopul acestei instituţii este dezvoltarea timpurie a copilului dumneavoastră. În aceste grădiniţe, copiii învaţă să citească, să numere, să vorbească limbi străine de la 3-4 ani. Toate lecţiile sunt organizate sub formă de jocuri şi dezvoltate de profesori de frunte din diferite ţări. Cadrele didactice din aceste grădiniţe afirmă că copii "prind totul din zbor", şi trec programul pentru clasa I a şcolii primare în doar şase luni. În acelaşi timp, nimeni nu este forţat să stea deasupra cărţilor şi să înveţe mecanic lecţiile.

Un alt tip de grădiniţă, este opusul direct al şcolii-grădiniţă. Aici un principiu de bază al educaţiei este respectul pentru copilărie. În aceste grădiniţe copilul este învăţat să dezvolte abilităţile naturale şi fie el însuşi. Aici, copiii de vârste diferite îşi desfăşoară activităţile fără a fi separaţi în grupe, ei învaţă să comunice unul cu celălalt, să împartă spaţiul comun, să respecte interesele celorlalţi, iar acestea sunt calităţi vitale foarte importante. În aceste grădiniţe lipsesc complet lecţiile, pentru că adepţii acestui sistem cred că ele inhibă dezvoltarea copilului şi îl privează de copilărie. În schimb, mult timp este acordat jocurilor mobile, desenului, modelajului în plastilină şi muzicii.

Reprezentanţii tipului trei de grădiniţă pun accentul asupra stării de sănătate a copilului, ele sunt numite grădiniţe de tip sanatoriu. Aici, sub îndrumarea antrenorilor cu experienţă şi a medicilor, copiii dumneavoastră zilnic vor avea tot felul de programe de însănătoşire şi consolidare. În acelaşi timp cu jocurile active în piscină şi în aer liber, copii trec cursuri de fitoterapie corect selectate, beau sucuri proaspăt stoarse, şi nu din pachete. În plus, mult timp este acordat şi ştiinţelor.

A alege grădiniţa potrivită nu este deloc uşor, pentru că în afară de instituţiile preşcolare menţionate mai sus există şi grădiniţe cu înclinaţii coregrafice, lingvistice, intelectuale şi chiar economico-juridice, cât de amuzant nu ar suna această frază în legătură cu grădiniţa.
Alegând grădiniţa pentru odoraşul iubit, încercaţi să aflaţi cât mai multe despre varianta potrivită, interesaţi-vă de opiniile părinţilor ale căror copii au absolvit deja această instituţie preşcolară, citiţi comentariile pe Internet. Vorbiţi obligatoriu cu profesorii şi educatorii din grădiniţă, asistaţi la una din ocupaţiile didactice, aduceţi copilul la grădiniţă pentru câteva ore şi priviţi reacţia lui. Uitaţi-vă în ce condiţii copilul se simte confortabil, şi faceţi alegerea corectă.
 
sursa:http://totul.md/ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu