1 iun. 2013

Bona - cui îi încredinţăm comoara noastră?

A fi femeie nu mai înseamnă a fi doar o gospodină modestă şi harnică, ce îşi petrece întreaga zi în treburi între bucătărie şi camera de copii. S-au schimbat condiţiile de viaţă, s-a schimbat şi rolul jumătăţii slabe a omenirii.
Nu oricine va decide să stea acasă trei ani, sau mai mult, după naşterea copilului, de aceea mulţi recurg la o bonă şi pun pe seama ei o parte din responsabilităţi. Totuși, rămâne deschisă mereu întrebarea, cine nimerește în familie, înţelegătoarea Mary Poppins sau Asupritoarea în casă?

Prima întrebare pe care și-o pun părinții copilului: unde să căutăm o dădacă bună? Cu toate acestea, nu există o variantă de răspuns exactă, unică şi corectă, dar unele sfaturi trebuie de luat în considerare. Cea mai bună opţiune este bona recomandată, capacitățile căreia au fost deja apreciate în alte familii. Deci, dacă prietena dumneavoastră vă convinge că nu există o dădacă mai bună decât cea, care a lucrat mai mulţi ani la ea, puteți avea încredere, dar verificați. Totuși, fiecare familie are propriile reguli, şi, prin urmare, propriile preferinţe.

Specialiștii nu recomandă de angajat în calitate de bonă o cunoștință. În acest caz, sunt evidente două probleme: prima – viața privată a familiei, ascunsă de ochii celorlalți, cu siguranță va ajunge subiect de discuţie cu cunoscuții comuni, a doua - relaţiile de prietenie sunt adesea o piedică în a face observaţiile necesare. Bona trebuie să fie o persoană străină, care nu este implicată în treburile personale ale familiei, dar care, doar are grijă de copil.

O altă posibilitate de a găsi o bonă sunt anunțurile private. În acest caz, întotdeauna riscați să primiți în casă o persoană necinstită și chiar periculoasă pentru copil. Desigur, nu ar trebui să refuzăm serviciile unei bone, care-și caută de lucru de sine stătător, pur și simplu, nu ezitaţi s-o întrebaţi orice vă interesează. Numaidecât aflați ce instruire are, ce relaţii are în familie și cu părinţii, solicitați certificatele medicale, interesați-vă dacă femeia are propriii săi copii, ce vârstă au. Apropo, mulţi cred că este mai bine de ales, în calitate de bonă, o femeie ce are copii, pentru că are experienţă, dar în realitate nu este totul atât de sigur. Dacă bona are copii adulți, într-adevăr ea corespunde perfect, dar dacă are copii mici, nu vă grăbiți să vă folosiți de serviciile sale. Cel mai probabil, o mamă tânără se va gândi mereu la copilul ei, care este undeva departe, şi nu va acorda suficientă atenţie copilului dumneavoastră.

O altă posibilitate de a găsi o bonă potrivită este să vă adresați la o agenție de selecționare a personalului. La început, adunați informaţii despre o agenţie concretă, citiți comentariile pe forumuri, dacă este posibil, discutați cu un client al agenției şi asiguraţi-vă că este exact ceea de ce aveţi nevoie. Apoi, vizitaţi personal agenţia, interesați-vă cum are loc pregătirea personalului, cine le învață pe bone cum să trateze copiii, şi, dacă veţi înţelege că totul vă aranjează, puteți încheia un contract. Fiți pregătiţi să plătiți o sumă mai mare pentru serviciile unei bone din partea agenţiei, decât în cazurile menționate anterior, dar dacă nu vă place sau se îmbolnăvește, agenţia va trimite întotdeauna o înlocuitoare.

Atunci când se alege o bonă, este foarte important, să se ţină cont de vârsta copilului. Dacă copilul este foarte mic, de un an şi jumătate, atunci trebuie să se găsească nu doar o femeie atentă şi plăcută, dar un lucrător medical. La această vârstă, copilul necesită îngrijire specială, deseori se ivesc situaţii complicate, cu care cel mai bine s-ar descurca o bonă-infirmieră. Dacă copilul are vârsta cuprinsă între un an și jumătate și patru ani, este de dorit să se folosească serviciile unei bone-educatoare. La această vârstă, copilul are nevoie nu doar de grijă, dar și de instruire, de a cultiva anumite abilităţi.

Bona trebuie să ştie, ce jocuri distractive şi educative are nevoie copilul, trebuie să dezvolte abilităţile motorii, vorbirea, să-i permită copilului să cunoască lumea înconjurătoare. O astfel de bonă trebuie să cunoască psihologia copiilor, pentru ca în familie să crească o personalitate bine-formată, deoarece, toate complexele, temerile, succesele şi eşecurile se trag din copilărie. De la vârsta de patru ani, merită să se angajeze o bonă-menajeră, care se va ocupa profesionist de instruirea copilului, pregătindu-l pentru școală, îl va învăța să citească, să scrie, să fie atent. Este important ca la această vârstă să se dezvolte și să se cultive interesul copilului pentru învățătură, pentru noile descoperiri şi noile impresii.
Şi în final, cel mai important lucru, indiferent cât de inteligentă şi de educată ar fi bona, opriţi-vă alegerea numai asupra acelei, care place copilului. Copiii învaţă şi imită ceea ce este bun doar atunci, când persoana le este simpatică. Prin urmare, în primul rând părinţii trebuie să asculte copilul, chiar dacă el poate doar să plângă şi să zâmbească.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu