29 iul. 2013

Boli la prescolari

Copiii prescolari sunt in general afectati de boli si afectiuni minore - febra, diaree, varsaturi, amigdalita, infectii ale urechilor, ce nu dureaza mai mult de doua saptamani si nu necesita interventie medicala - afectiunile respiratorii sunt cele mai intalnite, deoarece copiii de aceasta varsta inca nu au plamanii pe deplin dezvoltati. Aceste afectiuni usoare ii ajuta pe copii sa achizitioneze deprinderile necesare pentru a face fata discomfortului fizic si pentru a avea intelegere si empatie pentru situatia altei persoane aflata in suferinta. Copiii prescolari pot fi totodata vulnerabili la aparitia unor boli mult mai grave, cum ar fi gripa, pneumonie, cancer si HIV - SIDA. Conditiile de saracie, stres in familie, comunitatile prescolare, sau o familie foarte numeroasa sunt adesea factori care maresc predispozitia la imbolnavire a prescolarului.

O parte importanta in ingrijirea prescolarului o constituie bolile copilariei - varsatul de vant (varicela) , oreionul (parotiroida epidemica) , pojar (rujeola) si scarlatina. Dintre aceste boli, cea mai infectioasa este varsatul de vant, iar parintii trebuie sa stie ca aceasta afectiune, la fel ca celelalte boli ale copilariei enumerate, poate fi prevenita, prin vaccinare, la varsta de 9 luni. Printre cele mai intalnite boli cronice la copiii prescolari se numara afectiunile oftalmologice, sechele produse de rahitism, intarzierile de crestere, obezitatea si afectiunile ale coloanei vertebrale.

Parintii trebuie sa contacteze medicul in urmatoarele cazuri:
• copilul este letargic si mai putin activ decat de obicei;
• respiratia se face cu dificultate;
• circulatia pare foarte lenta - copilul este mai palid si are mainile si picioarele reci, iar in urmatoarele situatii parintii trebuie sa sune la urgente:
• copilul vomita lichid verzui;
• prescolarul are convulsii;
• respiratia se opreste pentru mai mult de 15 secunde.


sursa:romedic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu