16 iul. 2013

Sindromul posttrombotic

Sindromul posttrombotic este un cumul de simptome survenit in urma complicatiilor aparute pe termen lung dupa declansarea trombozei venoase profunde. Un numar mare de pacienti care au suferit de tromboza venoasa profunda la nivelul membrelor superioare, inferioare sau al pelvisului se refac complet dupa tratament, insa exista si cazuri in care raman sechele si semne fizice in locul afectat.
Astfel, sindromul posttrombotic este cauzat de alterarea peretilor venelor sub actiunea unui tromb, fenomen care produce in cele din urma durere, umflaturi si roseata la nivelul membrului bolnav.





Factori de risc

Sindromul posttrombotic poate sa reduca semnificativ calitatea vietii. Mai mult de o treime din pacientii diagnosticati cu tromboza venoasa profunda pot dezvolta complicatii, deseori sub forma unor ulceratii venoase.
Factorii principali de risc pentru sindromul posttrombotic sunt persistenta simptomelor fazei acute a trombozei venoase profunde timp de peste 1 luna de la declansarea lor. Alti factori de risc sunt:
- varsta (peste 65 de ani)
- tromboza venoasa profunda instalata deasupra genunchiului
- recurenta ipsilaterala a trombozei venoase profunde (reaparitia ei la acelasi membru)
- obezitatea
- control anticoagulant deficitar in primele 3 luni de tratament impotriva trombozei venoase profunde


Simptome
Sindromul posttrombotic este denumit sindrom, intrucat este asociat cu mai multe grupuri de simptome si semne clinice care difera, in general, de la un pacient la celalalt. Simptomele pot fi prezente in diverse combinatii, pot fi persistente sau intermitente.
Simptomele sindromului posttrombotic se agraveaza gradual, de la o zi la cealalta, resimtindu-se mai puternic cand pacientul sta in picioare si scazand in intensitate atunci cand membrul bolnav este sustinut in pozitie ridicata. Alte simptome sunt:
- umflatura cronica
- durere cronica (crampe sau junghiuri)
- senzatia accentuata de greutate a membrului afectat
- senzatii de prurit (mancarime) sau furnicaturi
- ulceratii ale pielii
- vene varicoase
- depigmentari cutanate maronii sau rosiatice



Diagnostic
Chiar daca diagnosticul sindromului posttrombotic se bazeaza in esenta pe evaluarea manifestarii simptomelor aparute la pacientii cu tromboza venoasa profunda, medicii specialisti incearca sa confirme daca edemul membrului are sau nu origine venoasa.
Ecografia Doppler, imagistica prin rezonanta magnetica si limfoscintigrafia sunt metode de diagnostic utile si precise pentru depistarea sindromului posttrombotic. De asemenea, au fost dezvoltate si scale medicale care sa masoare manifestarile clinice ale pacientilor cu sindrom posttrombotic.
Scala Villalta este o metoda de diagnostic bazata pe componente obiective si subiective, insa rezultatele sale pot fi stabilite cu o intarziere de 3-6 luni, intrucat simptomele sunt similare cu cele ale trombozei venoase profunde.
Exista cazuri in care pacientii sunt diagnosticati cu sindromul posttrombotic fara sa le fi fost descoperita tromboza venoasa profunda in prealabil, intrucat aceasta din urma poate sa ramana asimptomatica ani la randul.


Tratament
Optiunile de tratament pentru sindromul posttrombotic sunt limitate. Acestea includ:
- mentinerea membrului afectat intr-o pozitie ridicata;
- masajul limfatic;
- exercitiile fizice recomandate de specialisti;
- masurile terapeutice de ingrijire a pielii;
- terapia prin compresie (ciorapi medicinali, bandaje compresive), utila in faza acuza a edemului membrului sau in ulceratia venoasa;
- participarea la programele ambulatorii de terapie;
- tratarea dermatitelor inflamatorii cu unguente emoliente, precum corticosteroizii topici;
- tratarea hiperkeratozei (ingrosarea localizata a stratului cornos) cu unguente emoliente care contin 2%-5% acid salicilic;
- vindecarea eruptiilor verucoase prin aplicarea de comprese cu agenti de uscare antiseptici acetat de aluminiu, acetat de calciu sau sulfat de aluminiu, importante pentru oprirea inmultirii bacteriilor la nivelul fisurilor cutanate;
- controlul infectiilor bacteriene si fungice prin medicamentatie corespunzatoare;
- controlul simptomelor prin urtilizarea unei pompe de compresie intermitenta pentru extremitati;

Sindromul posttrombotic poate conduce la morbiditate cronica si severa. Din acest motiv, cel mai bun tratament pentru aceasta afectiune ramane preventia.


Prevenire

Utilizarea sistematica a tromboprofilaxiei este cea mai eficienta metoda de prevenire a sindromului posttrombotic, intrucat se faciliteaza astfel rezolutia trombilor deja existenti, deci se elimina pe cat posibil riscul complicatiilor date de acestia.
Tromboprofilaxia consta in:
- administrarea de anticoagulante (in general antivitamina K si heparina);
- repausul la pat cu membrele afectate ridicate la o elevatie de circa 30 de centimetri de la suprafata patului;
- tromboliza locala, realizata prin cateter venos, pentru aspirarea trombilor si eliberarea vasului de sange bolnav;
- trombectomia (indepartarea chirurgicala a segmentului vascular trombozat), interventie desfasurata sub anestezie generala si cu administrare prealabila de heparina;

Anticoagulantele orale pot fi utilizate de asemenea in tromboprofilaxie, doar cu prescriptie medicala, dupa un examen fizic amanuntit.
De asemenea, ciorapii medicinali de compresie reduc hipertensiunea venoasa si edemul, imbunatatind microcirculatia de la nivelul tesuturilor. Medicii recomanda pacientilor purtarea ciorapilor medicinali dimineata si indepartarea lor inainte de culcare sau la inceputul serii, cand se pot odihni intr-o pozitie culcata confortabila, cu picioarele ridicate.
Atentie insa, ciorapii medicinali sunt contraindicati in cazul bolii arteriale periferice simptomatice, intrucat claudicatia se poate agrava sub efectul compresiei accentuate. De asemenea, medicina naturista ofera cateva alternative de prevenire si tratament a sindromului posttrombotic, cu ajutorul proprietatilor curative ale plantelor.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu