23 iul. 2013

Bunicii si educatia copilului

Rolul bunicilor in educatia copiilor este esential intr-o lume in care parintii sunt din ce in ce mai ocupati sa se asigure de siguranta financiara a familiei iar simtul identitatii si valorile morale sunt concepte usor desuete in actualul proces de globalizare la care asistam de pe margine. Implicarea bunicilor in cresterea copiilor e cruciala in ceea ce priveste dezvoltarea psihica, sociala si academica a acestora.

Un studiu condus de Oxford University si Institutul Educatiei din Londra arata ca implicarea bunicilor in educatia copiilor are un impact pozitiv in ceea ce priveste gradul de fericire al acestora. Ann Buchanan (Centre for Research into Parenting and Children/Department of Social Policy and Social Work -Oxford University) si Dr. Eirini Flouri (the Institute of Education) au investigat impactul pe care il are implicarea bunicilor in cresterea si educarea copiilor cu varste cuprinse intre 11 si 16 ani. Majoritatea adolescentilor s-au declarat entuziasmati de legatura pe care au au cu bunicii, fapt ce suplineste cu succes absenta parintilor care lucreaza sau in contextul unor familii ce au trecut prin divort sau separare. De asemenea bunicii au fost identificati drept piloni de stabilitate in cresterea copiilor dar si in timpul unor crize familiale ce nu puteau fi gestionate fara aportul acestora.

Relatiile emotionale dintre nepoti si bunici pot influenta mai tarziu dezvoltarea psihica, educationala si sociala a copiilor. S-a descoperit ca atunci cand primesc mai multa afectiune din partea bunicilor, copiii tind sa dezvolte o mai mare incredere in sine, avand un impact pozitiv de lunga durata asupra conduitei acestora.

Beneficiile implicarii bunicilor in cresterea copiilor
- Dezvoltarea simtului de apartenenta si identitate a copilului
- Transmiterea valorilor si a mostenirii culturale specifice fiecarei familii
- Oferirea unor modele traditionale de conduita
- Resurse de timp nelimitate pentru citit, lectii, jocuri si plimbari
- Afectiune neconditionata

Cum evitam discutiile intre parinti si bunici in ceea ce priveste educatia copilului?
 
Conceptul de babysittting a inceput sa prinda amploare in ultimii ani si in tara noastra, parintii care dispun de resurse de timp limitate apeland de cele mai multe ori la bunici pentru a le supraveghea copiii. Considerentele ce stau la baza acestei alegeri sunt mai ales de natura emotionala decat financiara. Atunci cand iti incredintezi copilul unuia sau ambilor parinti ai certitudinea unei apropieri psiho-emotionale mult mai puternice decat in cazul unei persoane straine contractate printr-o agentie de recrutare.

Pentru a te asigura ca bunicii nu ii permit copilului tau mai multe decat ai face-o tu e necesar sa stabilesti de la bun inceput un set de regului menit sa clarifice asteptarile pe care le ai in ceea ce priveste educatia celor mici.

Poti incepe cu un tabel in care sunt trecute activitatile permise si cele interzise, precum:
- Orele de somn potrivite
- Timpul petrecut in fata televizorului/calculatorului
- Alimente permise/ alimente interzise
- Zonele si durata plimbarilor in parcurile de joaca

Odata ce ai stabilit un minimum de reguli pe care le-ai discutat in prealabil cu bunicii poti pleca linistit la serviciu sau in vacanta. E de preferat sa ai in vedere ca modul in care acestia au grija de copiii tai poate fi intr-o oarecare masura diferit, iar unele aspecte precum curatenia in camera sau strangerea hainelor de pe jos - sa nu fie o prioritate din punctul lor de vedere. Asta nu inseamna ca abordarea lor este gresita. Discuta cu mult calm problemele care apar pe parcurs, avand grija la modul in care o faci, pentru a evita crearea de resentimente si „demisia” ulterioara din functia de babysitter.


Bunicii ideali
A fi bunic este echivalent cu a iubi, a educa, a se bucura si a sprijini. Pentru a fi eficienti, bunicii trebuie sa inteleaga si sa-si asume rolul pe care il joaca in viata nepotilor lor. Evident, acesta se va schimba pe masura ce copiii vor creste iar necesitatile si dorintele lor vor fi intr-o permanenta schimbare.

Gardianul valorilor de familie
Bunicii care isi asuma acest rol consolideaza mostenirea culturala a familiei prin povestile despre copilaria lor si cea a parintilor acestora, prin mentinerea la curent cu toate schimbarile ce au loc in familia extinsa si prin adunarile de familie organizate in casele lor.


Un prieten special
Bunicii se bucura de nepotii lor fara sa-ai faca aceleasi griji pe care un parinte le are in mod constant. Fie ele financiare, de sanatate sau siguranta. Reprosurile, certurile si admonestarile revin in sarcina parintilor pe cand bunicilor nu le ramane decat sa fie confidenti sau partasi ai odraslelor noastre. Subiecte precum prietenia, spiritualitatea, timpul liber, lectura sau mancarurile preferate sunt la ordinea zilei intre bunici si nepoti, fapt ce duce la consolidarea relatiei dintre ei.


Invatatorul
Fie ca e vorba despre cum se bate un cui, cum se face un cozonac sau cum se impleteste parul – bunicii au mereu cate o lectie de predat copiilor nostri. In afara lucrurilor practice pe care le asimileaza de la bunici, copiii deprind principii precum bunele maniere, respectul fata de adulti si etica. Activitati precum pescuitul, crosetatul, pictatul, fotbalul sunt menite sa le oefere copiilor abilitatile practice si sociale ce vor fi atat de valoroase pe masura ce cresc. Cititul povestilor inainte de culcare poate spori creativitatea si spiritul ludic al copiilor, in timp ce bunicii le ofera importante lectii de imaginatie din confortul casei tale.


Responsabilul de cadouri
Bunicii sunt mai predispusi spre a le face cadouri copiilor, spre deosebire de parinti. Dorinta de a-i rasfata este irezistibila iar jucariile si dulciurile oferite fara nici o ocazie speciala – abunda. Putem in schimb directiona generozitatea acestora prin constituirea unor fonduri economice, de care copiii pot beneficia in viitor. Bancile ofera numeroase planuri de economii pentru copii pentru a-i ajuta sa faca primii pasi catre o cariera de succes.

sursa:romedic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu