27 iul. 2013

Prescolar

Prescolarul incepe sa-si evidentieze personalitatea si dezvoltarea intelectuala. Varsta prescolara sau a doua copilarie este impartita in trei etape: prescolarul mic (3 - 4 ani) , prescolarul mijlociu (4 - 5 ani) si prescolarul mare (5 - 6/7 ani) . Egoismul, independenta, creativitatea, eterna intrebare "De ce?", simtul aventurii, socializarea, curiozitatea sexuala, emotivitatea, diferenta dintre rau si bine, realitate versus fantezie, toate acestea sunt realitati ce caracterizeaza copilul prescolar si totodata provocari in aceasta etapa de dezvoltare. Acum copilul incearca sa afle cat mai multe lucruri in legatura cu lumea inconjuratoare si pot pune de multe ori intrebari dificile sau jenante pentru parinti, cum ar fi cele legate de moarte si sexualitate. Parintii trebuie sa incerce le dea copiilor un raspuns de fiecare data, intr-un mod sincer si la obiect, fara a da mai multe informatii decat le-au fost solicitate.

Copiii prescolari dau dovada de un simt al umorului foarte dezvoltat si deseori au un comportament exuberant si galagios. Din punct de vedere psiho-social, prescolarul se "desprinde" cu mai multa usurinta de parintii sai si incepe sa-si formeze propriul cer de prieteni, cu care organizeaza jocuri in care isi imagineaza ca sunt diverse personaje - de ex. "de-a mama si de-a tata". Este posibil ca unii copii sa aiba prieteni imaginari - in special cei care nu au alti copii cu care sa se joace. De altfel, deosebirea dintre realitate si imaginar reprezinta una dintre provocarile varstei prescolare. Pe de alta parte, prescolarul are nevoie ca parintii sa ii ofere un cadru strict delimitat, ca fundament pentru a putea explora lumea in siguranta. Copiilor le place sa stie exact ce urmeaza sa se intample. Desi par a fi increzatori, copiii prescolari se panicheaza daca isi dau seama ca adultii sunt nesiguri in educatia pe care le-o ofera.

Prescolarii capata mai multa incredere in abilitatile lor fizice insa, la fel ca in privinta laturii emotionale, pot fi prea indrazneti sau prea timizi si trebuie sa fie supravegheati atunci cand se joaca. Limbajul este o latura exploatata in acesti ani, iar copiii sunt buni parteneri de conversatie, pe orice fel de tematica. Spuneti-le copiilor sa va povesteasca ce au facut si ce au vazut in timpul in care nu i-ati vazut. Sferele de interes ale copiiilor prescolari cuprind glumele, cartile si povestile cu rime, jocul cu alti copii, activitatile fizice si jocurile simple pe computer. Parintii sunt in continuare parteneri de joaca si amuzament, cu conditia ca adultii sa nu transforme jocul in lectie. Importanta dezvoltarii copilului in aceasta perioada de varsta a dat nastere la expresia celor "7 ani de acasa", iar lipsa grijilor si fericirea caracteristice prescolarilor a facut ca aceasta perioada sa mai fie numita si "varsta de aur a copilariei".

sursa:romedic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu