31 iul. 2013

Educatie si disciplina prescolar

Educatia si disciplina sunt fundamentale in dezvoltarea prescolarului, deoarece aceasta perioada reprezinta baza formarii ca adult. Intre 3 si 6 - 7 ani copilul invata si asimileaza informatiile rapid, creierul sau facand conexiuni ce vor dura pe intreg parcursul vietii. Cel putin teoretic, educatia prescolara institutionalizata are urmatoarele obiective:

• Formarea si educarea personalitatii prin identificarea cu modele valoroase, dezvoltarea sinelui, dezvoltarea constiintei morale si dezvoltarea conduitei civilizate.
• Dezvoltarea aptitudinilor de comunicare prin discutii libere.
• Cunoasterea si intelegerea lumii, mai intai prin formarea primelor reprezentari despre mediul familial, apoi largirea sferei de reprezentari la oras si tara.
• Dezvoltarea creativitatii si a simtului estetic.
• Dezvoltarea psihologica
- jocul ca activitate de baza si dezvoltarea relatiilor interpersonale.
• Dezvoltarea deprinderilor matematice
- numaratul.
• Pregatirea pentru scoala
- probabil cel mai important scop al invatamantului prescolar. In gradinita copilul se obisnuieste cu mediul si regulile instititutiei educationale.

Prescolarii se afla la varsta la care reusesc sa urmeze reguli simple, indeplinesc instructiunile parintilor, au autocontrolul necesar pentru a astepta pentru lucrurile pe care si le doresc si isi gestioneaza frustrarile produse de situatiile care nu le sunt pe plac. Comportamentul neadecvat la prescolar este intentionat, iar acest lucru se intampla din diverse motive - gelozie, lipsa atentiei, stres, etc. Parintii trebuie sa inteleaga ca atentia lor este o unealta foarte importanta pentru copil. Acesta isi doreste atentia parintilor, fie ea pozitiva (recompensare) sau negativa (iritare, tipat). Din acest motiv, este important pentru parinti sa nu le acorde copiilor atentie in timp ce au un comportament inadecvat, sau imediat dupa. Prin urmare pauza si izolarea prescolarului sunt unelte disciplinare utile.

Pentru parinti, scopul disciplinei la prescolar trebuie sa fie impartasirea cunostintelor despre lucrurile si valorile esentiale ale vietii, care converg spre la armonie. Comunicarea dintre parinti si copii este foarte importanta - prescolarul trebuie sa stie ce asteptari au parintii de la el, la aceasta varsta copilul fiind suficient de "matur" pentru a procesa aceste informatii.

sursa:romedic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu