22 iul. 2013

Lăuzia - schimbări în corpul femeii după naștere

In timpul sarcinii corpul femeii sufera o serie de transformari majore care contribuie la sanatatea si siguranta fatului. Dupa nastere organismul feminin se modifica din nou, atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic. Aceasta perioada dureaza intre 6 si 8 saptamani si poarta denumirea de lauzie.

Repaosul recomandat este de minimum 24 de ore, iar in cazul rupturilor mai mari de perineu se poate prelungi la 2-3 zile. Ridicarea din pat trebuie sa se faca progresiv, fiind indicat un efort fizic cat mai redus. Pe masura ce organismul isi revine, activitatea fizica poate creste, fapt ce conduce la imbunatatirea circulatiei sangelui si evitarea aparitiei tromboflebitelor, precum si la ameliorarea scurgerii lohiilor si a involutiei uterului.

In timpul lauziei imunitatea organismului este extrem de scazuta, astfel incat noua mamica este predispusa la contactarea unor viroze respiratorii si infectii intestinale. O solutie poate fi limitarea vizitelor pe cat posibil. O simpla raceala poate avea consecinte grave asupra sanatatii lauzei si a noului nascut.

Cea mai relevanta modificare a organismului este data de aparitia laptelui. Hormonul hipofizar numit prolactina este responsabil de aparitia secretiei de lapte, care continua printr-un mecanism reflex produs de suptul bebelusului.

Simptomele care insotit aparitia secretiei de lapte sunt cresterea temperaturii pana la 38 de grade, intarirea sanilor. Adesea acestea sunt insotite de senzatie de durere la nivelul sanilor si poarta denumirea de „furia laptelui” care dispare insa in cateva zile. Intreruperea alaptatului, fie chiar si pentru cateva zile poate duce la disparitia secretiei de lapte. Alaptarea este esentiala in alimentatia bebelusului cand acesta primeste colostrul - primul lapte, care contine substantele si anticorpii necesari unui nou-nascut. Pe langa nutrientii necesari dezvoltarii normale a bebelusului, alaptatul are si avantajul de a fi cea mai comoda modalitate de hranire, fara grija aparitiei unor indigestii sau crampe. Copilul va fi alaptat maximum 15 minute pentru a evita iritarea mameloanelor, surplusul de lapte putand fi scos cu ajutorul unei pompe speciale. Daca secretia de lapte este prea abundenta trebuie redusa cantitatea de lichide consumata.

Cum tratam neplacerile din timpul lauziei?
Rana si sensibilitate la nivelul perineului
Perineul este o structura musculara a bazinului, situata intre vulva si anus, ce sustine uterul, intestinul gros si vezica urinara. Acesta se intinde in timpul travaliului si a nasterii vaginale, fiind susceptibil la rupere. Dupa nastere, de cele mai multe ori este inflamat. In cazul in care ai trecut printr-o epiziotomie (sectionarea chirurgicala a perineului in timpul nasterii, urmata de coasere) inflamarea se poate agrava.

Remedii
Face exercitii Kegel. Acestea intaresc muschii din zona pelviana si ajuta la vindecarea perineului. Tot ce trebuie sa faci e sa intrerupi voluntar, pentru cateva secunde, fluxul de urina. Apoi incepi sa incordezi muschii. O data stapanita, poti practica aceasta tehnica in orice circumstanta, incordand muschii pubococcigieni timp de 10 secunde, dupa care te relaxezi. Poti face serii de cate 50 de contractii de cel putin trei ori pe zi.
Alte modalitati de a ameliora durerile la nivelul perineului sunt:
- Folosirea unei perne ori de cate ori trebuie sa te asezi.
- Bai calde.
- Stergerea din fata spre spate dupa ce mergi la baie pentru a preveni infectiile uro-genitale.
Dureri abdominale
Involutia uterina sau revenirea uterului la dimensiunile sale obisnuite este deseori insotita de aparitia unor crampe. Imediat dupa nastere, uterul are o forma rotunda si cantareste aproximativ 2 kg ½. Dupa aproximativ sase saptamani de la nastere, cantareste doar jumatate de kilogram. Crampele dispar de la sine in cateva zile de la nastere.

Remedii
Apeleaza la medic pentru prescrierea unor calmante.
Dupa cezariana
Cezariana este o interventie chirurgicala majora, iar recuperarea organismului se poate extinde la cateva saptamani. In primele zile te vei simti obosita, acest lucru datorandu-se faptului ca ai pierdut sange in timpul interventiei chirurgicale. De asemenea, incizia de la nivelul abdomenului poate fi inflamata.

Remedii
Apeleaza la medic pentru prescrierea unor calmante. Roaga-ti partenerul, familia si prietenii sa te ajute la activitatile zilnice si evita efortul fizic pe cat posibil.
Secretii vaginale modificate
Secretiile vaginale poate fi mai abundente in timpul si dupa sarcina. Dupa nastere, corpul elimina cheaguri de sange si tesut din interiorul uterului. Dupa cateva zile secretiile vaginale scad cantitativ si devin mai deschise la culoare. Scurgerile pot dura pana la o luna dupa nastere.

Remedii
Utilizati tampoane sanitare pana ce secretia vaginala dispare.
Angorjarea sanilor
Umplerea excesiva a sanilor cu lapte este cauzata de un dezechilibru intre rezerva de lapte si nevoile copilului. Hiper-lactatia se stabilizeaza in cateva zile, cand ritmul de supt al bebelusului devine corespunzator nevoilor lui. Odata ce pauza dintre alaptari devine prea lunga sau bebelusul nu este in stare sa suga o cantitate suficienta de lapte, sanii sufera de un surplus care ulterior provoaca durere.

Remedii
Foloseste comprese cu apa calda aplicate direct pe san sau face dusuri/bai cu apa calda timp de 15-30 minute.
Maseaza sanii inainte si in timpul alaptarii cu miscari usoare, circulare, incurajand bebelusul sa stea suficient de mult pentru a elimina surplusul de lapte.
Foloseste pompa de san pentru a aduna surplusul de lapte, pe care poti sa-l pastrezi in frigider pentru alimentari ulterioare.
Poarta sutiene de sustinere din bumbac.
Apeleaza la medic pentru prescrierea unor calmante pentru sanii umflati si durerosi. Netratata, aceasta afectiune poate declansa obstruarea canalelor galactofore, mastita si abcesul mamar.
Mameloane dureroase
In timpul alaptarii, mai ales in primele zile poti resimti o durere la nivelul sfarcurilor, datorata de desfundarea canalelor si curgerea laptelui. In unele cazuri se manifesta fisurarea si sangerarea mameloanelor datorate incapacitatii bebelusului de a trage sfarcul spre cerul gurii.

Remedii
Corecteaza pozitia de supt a bebelusului. In cazul in care resimti durere, indeparteaza bebelusul de la san si pozitioneaza-l corect. Bebelusul trebuie sa stea pe lateral, cu intreg corpul catre tine fara sa fie nevoit sa intoarca deloc capul pentru a ajunga la san.
Foloseste o crema speciala pentru sfarcuri care neutralizeaza bacteriile si grabeste procesul de vindecare.
Lasa sanii descoperiti cat mai mult timp, pentru a permite mameloanelor sa se vindece.
Umflare - edem
O multime de femei se confrunta cu umflarea mainilor, picioarelor si a fetei in timpul sarcinii. Aceasta este cauzata de lichidele suplimentare din organism, care te-au ajutat sa te pregatesti pentru travaliu si nastere. Dupa nastere, umflarea va disparea, in timp ce corpul tau elimina excesul de fluid prin urina si transpiratie.

Remedii
Intinde-te pe partea stanga sau tine-ti picioarele ridicate.
Nu sta cu picioarele incrucisate si intinde-le ori de cate ori ai ocazia.
Poarta pantofi confortabili, evitand pe cat posibil pe cei cu toc sau foarte stransi pe picior.
Poarta haine largi care sa nu obstructioneze circulatia sangelui.
Hemoroizi
Hemoroizii sunt vene dureroase si dilatate la nivelul canalului anal si al rectului. Majoritatea femeilor se confrunta cu aceasta probleme datorata surplusului de greutate din timpul sarcinii sau a unei constipatii cronice.

Remedii
Face bai de sezut calde.
Alterneaza tratamentele calde cu cele reci prin aplicarea unei pungi cu gheata pe zona afectata inainte si dupa baile calde.
Mananca alimente care sunt bogate in fibre, cum ar fi fructe, legume si paine din cereale integrale.
Bea multa apa.
Pratica exercitiile Kegel pentru intarirea musculaturii anusului si imbunatatirea circulatiei sangvine din zona rectala.
Apeleaza la medicul proctolog pentru prescrierea unor unguente speciale sau supozitoare.
Constipatie
Nivelul crescut de progesteron din timpul nasterii poate conduce la ingreunarea digestiei. Alaturi de medicamentele administrate in timpul nasterii, acesti factori pot contribui la aparitia constipatiei.

Remedii
Mananca alimente care sunt bogate in fibre.
Evita alimente care pot provoca sau incetini digestia: fainoasele albe, fasolea, porumbul.
Bea multa apa.
Practica exercitii fizice usoare precum mersul pe jos.
Disconfort urinar - incontinenta
Este posibil sa simti durere sau arsura in timpul urinarii. Poti incerca fara succes sa urinezi sau dimpotriva nu te vei putea opri din urinat (incontinenta).

Remedii
Bea multa apa.
Face bai de sezut calde.
Practica exercitiile Kegel pentru a intari muschii pelvieni.
Apeleaza la sfatul medicului pentru prescrierea medicamentelor potrivite.
Transpiratie excesiva
Acest lucru se intampla multor mamici, mai ales pe timp de noapte. Este cauzata de multitudinea de hormonii din corpul tau dupa sarcina.

Remedii
Dormi pe un prosop pentru a ajuta la mentinerea asternuturile si o perna uscate.
Nu folositi prea multe paturi si nu poarta haine groase la culcare.
Oboseala
Este posibil sa fi pierdut mult sange in timpul travaliului si a nasterii. Asociata cu perioadele scurte de odihna din timpul noptii toate acestea pot cauza oboseala.

Remedii
Incearca sa te odihnesti ori de cate ori bebelusul tau doarme, chiar si in timpul zilei.
Mananca alimente sanatoase, cum ar fi fructe, legume, paine integrala, cereale si paste, carne slaba si de pui. Diminueaza cantitatea de dulciuri si alimente avand un continut crescut de grasime.
Roaga-ti partenerul, familia si prietenii sa te ajute la activitatile zilnice si evida efortul fizic pe cat posibil.
Menstruatia dupa sarcina
In cazul in care nu alaptezi, menstruatiei poate reveni la 6-8 saptamani dupa nastere. Daca alaptezi menstruatia poate sa lipseasca timp de mai multe luni. In unele cazuri, menstruatia poate reveni abia dupa incetarea alaptarii. Perioada dintre nastere si prima menstruatie variaza, insa absenta menstruatiei nu inseamna ca nu poti ramane insarcinata din nou. Ovulatia are loc indiferent de absenta menstruatiei, iar daca aceasta este prezenta atunci o noua sarcina este extrem de posibila.

Remedii
Foloseste contraceptivele prescrise de medic, in cazul in care nu-ti doresti inca o sarcina.
Greutatea corporala
Pentru a reveni la greutatea dinaintea sarcinii va trece destul de mult timp, indiferent de cat de mult cantareai inainte de a fi ramas insarcinata. O greutate normala favorizeaza o stare generala de sanatate mai buna dar si te tine departe de diabet si hipertensiune arteriala.

Remedii
Daca ai fost supraponderala inainte de sarcina, e posibil ca pierderea in greutate pana la o limita normala sa dureze mai mult.
Manca alimente sanatoase si evita dulciurile, mancarurile de tip fast food sau foarte bogate in grasimi.
Hidrateaza-te. Consuma in jur de 12 pahare de apa pe zi.
Fii activa! Mersul pe jos si inotul sunt activitatile cele mai relazante pentru noile mamici.
Alapteaza copilul. Alaptarea te ajuta sa arzi calorii. Acest lucru va favoriza accelerarea arderii de calorii.
Afectiuni ale pieii si parului
Dupa nastere, fluctuatiile hormonale sunt responsabile pentru o multime de afectiuni la nivelul pielii precum acneea, pete si vergeturi. Dupa ce copilul se naste, parul se poate subtia. In unele cazuri acesta cade, insa se opreste, de obicei dupa aproximativ trei pana la patru luni de la nasterea copilului.

Remedii
Apeleaza la medicul dermatolog pentru prescrierea unor unguente potrivite tipului tau de piele.
Consuma multe fructe si legume. Acestea pot ajuta la protejarea parului stimuland cresterea.
Nu purta parul strans sau impletit.
Utilizeaza setarea rece a uscatorului de par.

sursa:romedic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu