1 iul. 2013

Introducerea tratamentelor personalizate pe lista medicamentelor compensate – o sansa la viata pentru milioane de bolnavi

Pacientii care sufera de boli grave, precum cancerul sau hepatita virala C, ar putea beneficia de tratamente bazate pe investigarea predispozitiilor genetice, cu o rata de succes incontestabil mai mare fata de cea a medicinei traditionale. Din pacate, in Romania lista medicamentelor compensate si gratuite nu a mai fost actualizata de 5 ani, astfel ca pacientii nu au acces la medicamentele ce le-ar putea imbunatati semnificativ starea de sanatate. Desi din punct de vedere genetic oamenii sunt similari in proportie de 99%, procentul de unicitate al fiecaruia este cel care determina indivizii sa raspunda diferit la tratament, desi au acelasi diagnostic clinic.
Medicina Personalizata ofera posibilitatea unei investigatii moleculare detaliate care sa determine receptivitatea fiecarui pacient la un anumit tip de tratament, limitand efectele adverse ale medicamentelor si testarea terapiilor ineficiente.

Cercetarile moderne au reusit sa urmareasca originile unei boli pana la cauzele ei moleculare, descoperind informatii spectaculoase despre factorii care o provoaca si despre modul personalizat in care ar trebui abordat tratamentul medicamentos.
Medicina Personalizata reprezinta cea mai eficienta strategie de combatere a bolilor, nu numai in domeniul oncologiei, ci si in lupta impotriva hepatitei virale C, infectiei HIV – SIDA, afectiunilor metabolice, ca osteoporoza sau bolilor inflamatorii, cum ar fi poliartrita reumatoida. Aceasta strategie terapeutica combina noile metode de diagnostic si progresul in biotehnologie, in scopul de a lupta mai eficient decat oricand impotriva bolilor.

Sansa la viata este un drept fundamental al omului. Din pacate, in Romania doar o mica parte a bolnavilor are acces la tratamente personalizate care le pot salva viata. De aceea, Plaforma Europeana de Dezvoltare a initiat campania “Alege medicina personalizata” cu scopul de a semnala o problema ce nu suporta amanare: nevoia introducerii tratamentelor personalizate pe lista medicamentelor compensate.

Pentru a determina factorii de decizie din Guvernul Romaniei si Ministerul Sanatatii sa se implice activ in solutionarea acestei
probleme este nevoie de strangerea a cat mai multor semnaturi. E timpul sa iti spui si tu cuvantul! Semneaza aici petitia care ne poate oferi aceleasi sanse de care ceilalti membri ai Uniunii Europene beneficiaza deja.

Informeaza-te cu privire la beneficiile Medicinei Personalizate accesand www.alegemedicinapersonalizata.ro

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu