31 aug. 2012

Beneficiile oferite pielii de catre aloe vera

Aloe Vera este cea mai renumita planta folosita pentru ingrijirea pielii. Contine aproape 20 de aminoacizi, minerale - cum ar fi: calciu, magneziu, si sodiu, in cantitati insemnate - enzime, vitamine, polizaharide, azot si alte componente, care o fac sa fie o planta miracol pentru frumusetea pielii.
Aloe Vera este o sursa importanta de aminoacizi, de vitamine (A, C, F, B), niacina (vitamina B3 sau PP) si vitamina B12. Aloe Vera contribuie la intensificarea circulatiei sangelui, ceea ce determina un schimb de oxigen crescut la nivelul celulelor, acestea fiind mai bine hranite.
Aloe vera calmeaza durerile in cazul muscaturilor de insecte, a acneei, a arsurilor solare, a eruptiilor si a altor afectiuni ale pielii.
Produsele destinate ingrijirii pielii, care sunt concepute pentru a rezolva problemele legate de riduri, imbatranire, cosi, eruptii ale pielii, alergii si alte probleme ale pielii contin Aloe Vera, care este un foarte important ingredient. In afara de ingrijirea pielii, Aloe Vera este benefica pentru tratarea sau ameliorarea altor probleme de sanatate, cum ar fi artrita, insomnia, ulcerul, diferite infectii, hemoroizii, indigestia, constipatia, arsurile la stomac, etc.
Aloe Vera are numeroase proprietati medicinale si cosmetice. Este disponibila sub forma de gel, spray, lotiune, suc, crema si sub forma de capsule. Gelurile si lotiunile care contin Aloe Vera au devenit foarte populare in industria de produse cosmetice naturiste. Cremele facute pe baza de Aloe Vera aduc foarte multe beneficii in tratarea eruptiilor si alergiilor. Aloe Vera este folosita de asemenea in tratamentul echimozelor (vanatailor) si arsurilor. Este un puternic regenerator celular si are efecte antibacteriene si antifungice. Beneficiile acestei plante pentru piele sunt numeroase.
Exista o mare varietate de intrebuintari ale acestei plante, pentru beneficiul pielii; de la faptul ca aduce alinare si hidrateaza pielea in cazul arsurilor, pana la contributia remarcanta la vindecarea taieturilor mici si a zgarieturilor. De asemenea mai este folosita pe post de agent de racorire a zonelor pe care este aplicata, creste imunitatea atunci cand este ingerata, ajuta la rezolvarea problemelor tractului digestiv si aduce alinare intregului organism.
Aloe Vera este preponderal folosita pentru tratarea afectiunilor pielii. Aloe Vera, care mai este denumita si “planta arsurilor” si are multiple veleitati vindecatoare. Datorita proprietatilor sale anti-inflamatoare, antifungice, vindecatoare si de racorire a zonei pe care este aplicata este foarte utila in tratarea pielii si a problemelor acesteia.
Aloe Vera poate fi utilizata zilnic in programul dumneavoastra de ingrijire a pielii. Produsele obtinute din Aloe Vera sau sucul proaspat stors al plantei pot fi folosite impreuna cu produsele dumneavoastra de ingrijire pe care le utilizati de obicei si astfel veti obtine rezultate mai bune.

Continuare: BIOrigine.ro

30 aug. 2012

Deshidratarea - cauze, simptome, tratament

Deshidratarea apare atunci cand o persoana pierde destul de multe lichide, astfel incat corpul nu mai are suficiente fluide pentru a isi indeplini functiile normale. Daca fluidele pierdute nu sunt inlocuite poate interveni deshidratarea.Cauzele frecvente ale deshidratarii includ diareea, varsaturile, febra sau transpiratia excesiva. Daca o persoana nu bea suficiente lichide atunci cand vremea este calda sau cand face exercitii fizice, se poate deshidrata. Oricine poate suferi de deshidratare dar mai ales copiii mici, adultii in varsta si persoanele cu boli cronice sunt cele mai expuse riscului.

Care sunt cauzele deshidratarii?

Cauzele imediate de deshidratare includ lichide insuficiente pentru organism, pierderea unei cantitati prea mari de apa sau o combinatie dintre cele doua. Uneori este dificil pentru o persoana sa bea prea multa apa: fie din cauza faptului ca este ocupata, ca nu dispune de facilitati in acest sens sau de puterea de a bea, ori se afla intr-o zona fara apa potabila. Alte cauze ale deshidratarii includ:
  • diareea
  • varsaturile
  • transpiratia
  • diabetul
  • urinarea frecventa
  • arsuri - cand au loc arsuri ale pielii, apa se inflitreaza in pielea deteriorata si organismul isi pierde fluidele.

Semne si simptome de deshidratare

Simptomele de deshidratare debuteaza cu senzatia accentuata de sete si progreseaza cu alte manifestari specifice lipsei de apa. Manifestarile initiale de deshidratare usoara la adulti apar atunci cand organismul pierde aproximativ 2% din totalul fluidelor.
Iata cateva dintre majoritatea simptomele usoare de deshidratare (dar nu singurele):
  • sete
  • pierderea apetitului alimentar
  • piele uscata
  • piele fierbinte
  • urina inchisa la culoare
  • uscaciune a gurii
  • oboseala sau slabiciune
  • frisoane
  • ameteli.
Daca deshidratarea se accentueaza si pierderea de lichide ajunge la 5% se pot experimenta urmatoarele efecte ale deshidratarii:
  • accelerarea ritmului cardiac si al respiratiei
  • diminuarea transpiratiei
  • micsorarea cantitatii de urina
  • cresterea temperaturii corpului
  • oboseala extrema
  • crampe musculare
  • dureri de cap
  • greata
  • furnicaturi la nivelul membrelor.
Cand lichidul pierdut din organism ajunge la 10%, este nevoie de ajutor imediat. Aceasta lipsa de lichide poate fi de multe ori fatala. Printre simptomele deshidratarii severe se numara:
  • spasme musculare
  • varsaturi
  • puls slab
  • piele lipsita de elasticitate
  • vedere incetosata
  • confuzie
  • dificultati de respiratie
  • convulsii
  • dureri abdominale si toracice
  • pierderea constiintei.
Toate acestea nu sunt insa singurele simptome de deshidratare severa care se pot manifesta, ci sunt doar cele mai frecvent intalnite. Acestea vor fi diferite de la o persoana la alta, intrucat organismul este o retea complexa de sisteme si corpul fiecarei persoane este diferit. Atunci cand aceste sisteme sunt perturbate de pierderea de lichide vor aparea si mai multe manifestari si pot fi prezente si raspunsuri neobisnuite sau neasteptate in functie de persoana in cauza.

Tratamente si medicamente

Singurul tratament eficient pentru deshidratare este sa se inlocuiasca lichidele si electrolitii pierduti. Tratamentul potrivit pentru deshidratare depinde de varsta, severitatea deshidratarii si de cauza acesteia.
1.Tratarea deshidratarii la copiii bolnavi - Medicul va poate oferi sugestii specifice pentru tratarea deshidratarii copilului dumneavoastra, dar exista si recomandari generale care includ:
- folosirea de solutii de rehidratare orala - se va face exceptie daca medicul va recomanda altceva, dar in general, copiilor care au varsaturi, diaree sau febra li se vor administra solutii de rehidratare orala. Acestea contin apa si saruri in proportii specifice, atat pentru refacerea lichidelor, cat si a electrolitilor si usureaza procesul digestiei.
Produsele de rehidratare orala sunt disponibile in cele mai multe dintre farmacii. Indicat ar fi ca persoana care pierde fluide sa bea aceste solutii de rehidratare orala cat mai repede, astfel incat situatia sa nu se agraveze. In situatii de urgenta, in care solutia pre-formulata nu este accesibila, puteti prepara propria solutie de rehidratare orala prin amestecarea a 1/2 lingurita de sare, 6 lingurite de zahar cu aproximativ 1 litru de apa potabila.
Asigurati-va ca masurile sunt exacte, intrucat cantitatea incorecta poate face solutia mai putin eficienta sau chiar daunatoare. Oricare ar fi alternativa, copilul trebuie sa bea suficiente solutii de rehidratare orala, in functie de varsta si gradul deshidratarii. Important este ca lichidele sa fie administrate incet, pana cand urina copilului devine deschisa la culoare.
Daca micutul dumneavoastra sufera de varsaturi incercati sa-i oferiti cantitati mici de solutie la intervale constante de timp - o lingura la cateva minute, de exemplu. In cazul in care copilul varsa din nou, asteptati 30-60 de minute si reincercati din nou. Indicat ar fi ca lichidele sa aiba temperatura camerei.
- continuati sa alaptati - nu opriti alaptarea daca micutul dumneavoastra este bolnav, dar incercati sa-i oferiti copilului si solutii de rehidratare orala. In cazul in care copilul bea lapte formula, inlocuiti-l cu unul fara lactoza pana cand diareea dispare. Nu diluati laptele formula decat daca medicul va indica acest lucru. De asemenea, medicul va poate recomanda sa inlocuiti o masa (la 12-24 de ore) cu o solutie de rehidratare orala.
- evitati consumul anumitor alimente si bauturi - cel mai bun lichid pentru un copil deshidratat, bolnav, este solutia de rehidratare orala (nu apa potabila intrucat aceasta nu furnizeaza electrolitii esentiali). Inclusiv bauturile pentru sportiv, chiar daca ajuta la refacerea electrolitilor, acestea inlocuiesc electrolitii pierduti prin transpiratie nu varsaturi sau diaree. Evitati sa-i oferiti copilului lapte, sucuri, bauturi care contin cafeina, gelatine, etc., ce pot agrava simptomele si nu amelioreaza deshidratarea.
2. Tratamentul deshidratarii la adultii bolnavi - Cei mai multi dintre adultii care sufera de deshidratare moderata pana la severa cauzata de diaree, varsaturi si febra pot imbuntatati starea lor generala prin consumul suplimentar de apa potabila. Apa este cea mai buna alegere intrucat alte lichide cum ar fi sucurile de fructe, bauturile carbogazoase sau cafeaua pot inrautati diareea.
3. Tratarea deshidratarii la sportivii de toate varstele - Pentru rehidratare, apa rece este cea mai buna. Bauturile pentru sportivi care contin electroliti si o solutie de carbohidrati pot fi de ajutor. Nu este nevoie sa se adauge sare: prea multa sare poate duce la deshidratare hipernatremica.
4. Tratarea deshidratarii severe - Copiii si adultii grav deshidratati ar trebui sa fie tratati de urgenta pentru a primi saruri si fluide, intravenos, mai degraba decat pe cale orala. Hidratarea intravenoasa ofera corpului apa si substantele nutritive esentiale mult mai rapid decat o fac solutiile orale - fapt esential cand viata unei persoane se afla in pericol.

sursa:sfatulmedicului.ro

29 aug. 2012

Dieta cu pepene verde

Dieta cu pepene nu a fost prezentata oficial de niciuna dintre Institutiile Europene care promoveaza sanatatea, insa ce rost ar mai avea daca toate dietele care presupun consumul de pepene verde si-au dovedit eficienta in nenumarate randuri. Pepenele verde, cel mai revigorant fruct al verii, ajuta la mentinerea greutatii corporale, fiind secretul unui abdomen plat si ferm si ofera stralucire pielii. Aceasta dieta ajuta la pierderea in greutate prin inlocuirea alimentelor, care contin cantitati semnificativ mai mari de apa si calorii, cu pepenele. Cantitatea de pepene verde consumata in timpul dietei variaza in functie de numarul de kilograme in plus si de cat de repede doriti sa pierdeti in greutate.

Inainte de a incepe aceasta dieta consultati medicul nutritionist!

Proprietati nutritive

Datorita continutului bogat in vitamine si minerale dieta cu pepene verde este o adevarata sursa de sanatate!
Pepenele este neobisnuit de hranitor; contine potasiu, vitaminele A, C si B6 si 92% din compozitia acestuia este apa, ceea ce inseamna ca asigura o hidratare optima a organismului. Pepenele verde contine o cantitate mai mare de licopen decat oricare alte fructe si legume. Licopenul, pe langa faptul ca asigura pigmentul pepenelui, este un antioxidant eficient in prevenirea cancerului, in special cancer de prostata, cancer uterin si cancer esofagian. Mai mult pepenele verde contine si citrulina, un aminoacid care dilata vasele sangvine, adica actioneaza asemanator medicamentelor prescrise pentru tratarea disfunctiilor erectile.

Informatii nutritionale
Cantitate: 100 g pepene verde
Calorii: 30


Cantitate
Cat la % asigura din necesarul zilnic?
Vitamine
Vitamina A
569 IU 11%
Vitamina C 8.1 mg 13%
Vitamina E 0.05 mg 0%
Vitamina K 0.1 mcg 0%
Vitamina B1 0.033 mg 2%
Vitamina B2 0.021 mg 1%
Vitamina B3 0.221 mcg 2%
Vitamina B6 0.045 mg 2%
Vitamina B12 0 mcg 0%
Acid Folic 0 mcg 0%
Minerale
Calciu 7 mg 0%
Fier 0.24 mg 1%
Magneziu 10 mg 2%
Fosfor 11 mg 1%
Potasiu 112 mg 4%
Sodiu 1 mg 0%
Zinc 0.1 mg 0%
Cupru 0.042 mg 2%
Mangan 0.038 mg 1%
Seleniu 0.4 mcg 0%
Grasimi
Total 0.15 mg 0%
Saturate 0.016 mg 0%
Mononesaturate 0.037 mg 0%
Polinesaturate 0.05 mg 0%

Indicatii si contraindicat

Indicatii

Dieta cu pepene verde este indicata in cazul urmatoarelor afectiuni:
- psoriazis;
- artrita, inclusiv artrita psoriazica;
- ateroscleroza;
- guta;
- osteoporoza;
- hipertonie, tulburari ale circulatiei sanguine, boli cardiovasculare;
- nefrita (inflamatia rinichilor);
- boli hepatice;
- obezitate.
Dieta cu pepene verde contribuie la reglarea echilibrului acido-bazic, reduce colesterolul, este un puternic diuretic, contribuie la curatarea rinichilor, previne formarea pietrelor la vezica urinara, rinichi, vezica biliara sau ficat. De asemenea, in caz de anemie se recomanda consumarea pepenelui verde, pulpa sau suc.

ContraindicatiiDieta cu pepene verde este contraindicata in urmatoarele cazuri:
- diabet zaharat;
- boli ale pancreasului;
- pietre la rinichi;
- anomalii genetice ale sistemului urogenital;
- adenom de prostata;
- pielonefrita (inflamatii ale rinichilor si pelvisului cauzate de infectii bacteriene);
- recuperare postoperatorie;
- gastrita cronica, ulcer gastric;
- colita, diaree.

Dieta trebuie intrerupta daca:
- apar dureri abdominale;
- va confruntati cu balonare si gaze intestinale;
- apar afectiuni ale sistemului digestiv sau probleme generale de sanatate.

Atentie!
Daca consumati pepene verde cateva zile la rand pot aparea tulburari de absorbtie ale vitaminelor liposolubile, iar un deficit de grasime in organism afecteaza procesul de intinerire al corpului celular.

Dieta cu pepene - pas cu pas

Pasul 1
Pepenele verde, intreg sau feliat, trebuie tinut in frigider. Acesta poate fi consumat ca si gustare si pentru satisfacerea poftei de dulce, insa nu este indicat ca una dintre principalele mese ale zilei sa fie inlocuita cu consumul exclusiv de pepene.

Pasul 2
Inlocuiti bauturile energizate, sucurile carbogazoase si oricare alte bauturi care au un continut ridicat de zahar cu suc de pepene verde si apa. Totodata, in loc sa consumati un pahar cu limonada la care ati adaugat zahar sau indulcitori artificiali mai bine va preparati un cocktail de pepene verde cu apa si gheata - aromat si hidratant.

Pasul 3
Consumati o felie de pepene verde la desert. Deserturile specifice de vara, precum inghetata de casa, pandispanul sau placinta cu fructe sunt intr-adevar foarte tentante si apetisante, dar va asiguram ca savoarea acestora va pali in fata unei felii de pepene verde rece si proaspata.

Pasul 4
Pepenele verde contine 90% apa; in aceste conditii puteti inlocui consumul de apa cu cateva felii de pepene.

Pasul 5
Inlocuirea alimentelor consumate zilnic cu un singur fruct (pepenele) care contine o cantitate ridicata de apa conduce la dezechilibrarea dietei alimentare. Din aceasta cauza este indicat sa urmati dieta cu pepene numai sub supravegherea medicului nutritionist, evitand astfel aparitia tulburarilor de alimentatie si variatiile de masa corporala.

Beneficii

• Dieta cu pepene verde contribuie la detoxifierea organismului si la arderea grasimilor din organism.
• Pepenele are proprietati diuretice, astfel, in urma unei diete de numai 5 zile organismul va si detoxifiat si revigorat.
• Aceasta dieta este usor de urmat, deoarece pepenele verde este un fruct adorat de foarte multe persoane; in plus mai aveti nevoie de putina voita si dorinta de a dobandi o silueta de invidiat.

Meniu zilnic

Zilnic, la micul dejun consumati 1-2 felii de pepene verde, o ceasca de cafea sau ceai verde indulcit cu miere.
Zilnic, gustarile de la 11:00 si 16:00 presupun consumul unei felii de pepene.
Daca simtiti nevoia sa mai consumati ceva pe langa pepene puteti opta pentru biscuitii dietetici; acestia vor fi consumati cu 20 minute inainte de feliile de pepene.

Meniu pentru pranz si cina

Ziua 1
Pranz: 2 felii de paine, 50 g friptura de curcan, 250 g salata de rosii.
Cina: 1 felie de paine, 100 g de orez fiert, 100 g carne de vita fiarta, la grill.

Ziua 2

Pranz: 100 g branza dietetica, 2 felii de paine, 250 g salata de rosii.
Cina: 150 g peste fiert cu suc de lamaie, 100 g salata la alegere.

Ziua 3
Pranz: 100 g carne de pui fiarta, 150 g spaghete cu sos dietetic de rosii si 50 g masline.
Cina: 250 g salata de fructe (puteti folosi: pepene, piersici, mere, caise si ananas).

Ziua 4

Pranz: supa de legume, 150 g carne de pui (fiarta, la grill) si 100 g salata la alegere.
Cina: 150 g cartofi fierti cu putina branza si patrunjel.

Ziua 5

Pranz: 100 g branza dietetica, 1 felie de paine, 200 g salata din rosii cu castraveti.
Cina: 100 g iaurt dietetic, 30 g cereale integrale si 150 g salata de fructe.

Ziua 6

Pranz: 2 felii de paine, 100 g carne de pui fiarta, 150 g fasole verde.
Cina: 1 ou fiert, 50 g branza dietetica, 100 g masline.

Ziua 7

Pranz: 150 g peste prajit, 100 g salata la alegere.
Cina: 50 g branza dietetica, 1 felie de paine, 150 g salata de varza.


sursa:sfatulmedicului.ro

28 aug. 2012

8 sfaturi neobisnuite pentru a trai mai mult

Va doriti sa aveti o viata lunga si pentru acest lucru mancati sanatos (de cele mai multe ori), faceti activitati fizice (atunci cand va amintiti) si nu fumati. Totusi cat de multe lucruri sunteti pregatiti sa faceti pentru a trai mai multi ani? In trecut, oamenii au incercat metode diferite pentru a fi longevivi, unele mai placute decat altele. Stiati de exemplu ca practicile sexuale taoiste daca sunt realizate corect ar trebui sa asigure nemurirea? De-a lungul secolelor, oamenii au incercat sa traiasca mai mult consumand serpi cu clopotei, ciuperci catepillar, polen de albine, mercur si colostru. Iata mai jos cateva sfaturi neobisnuite pentru prelungirea vietii unei persoane, care chiar funcioneaza.

Infometarea

Oamenii de stiinta au descoperit cu ceva timp in urma ca soarecii de laborator care au urmat diete care implica infometarea au trait mai mult decat era de asteptat. In plus, acest rezultat a fost confirmat si la alte specii testate. Animalele, atat timp cat au substantele nutritive esentiale, traiesc mai mult daca sunt hranite conform unei diete care, chiar daca prespune infometarea, le tine in viata. In prezent cercetatorii experimenteaza infometarea pe subiecti umani, care urmeaza o dieta hipocalorica cu scopul de a avea o viata lunga. Persoanele care au adoptat aceasta dieta au mai putine semne de imbatranire. De asemenea, oamenii care traiesc in Okinawa, cunoscuti ca fiind unii din cei mai longevivi din lume, practica restrictia calorica, aceasta fiind parte din cultura lor. Acestia au obiceiul de a se opri din mancat inainte de a se satura si nu depasesc 1200 calorii pe zi.

Invatati o limba straina

Un creier care functioneaza bine, este secretul unei vieti lungi si fericite. Devine destul de dificil sa luati cele mai bune decizii legate de sanatatea dvs. atunci cand efectele imbatranii apar si la nivelul creierului.Numeroase studii au demostrat ca abilitatea de a vorbi doua sau mai multe limbi incetineste in mod evident debutul dementei si al bolii Alzheimer, doua boli fatale pentru persoanele in varsta, in unele cazuri cu chiar si pana la cinci ani. Cercetatorii au confirmat ca invatarea si vorbirea a doua limbi stimuleaza functia normala a creierului, in ciuda leziunilor specifice varstei inaintate. Desigur, beneficiile cognitive ale bilingvismului cum ar fi imbunatatirea functiei executive sunt binecunoscute. Aceste efecte au fost observate chiar si de catre persoanele care au invatat o limba straina la varsta adulta.

Viata la munte

Oamenii care locuiesc in zone montane traiesc mai mult. Aerul proaspat de munte este sanatos si in astfel de locatii este necesar sa se faca mai multa activitate fizica, esentiala pentru sanatatea inimii. Oricare ar fi motivul, cei care traiesc la munte sunt mai longevivi. In plus, se pot bucura zilnic de peisaje minunate.

Terapia genica

Chiar daca aceasta nu este accesibila, de curand, in 2012, oamenii de stiinta au reusit sa prelungeasca durata naturala de viata cu pana la 24% prin intermediul terapiei genice. Anterior, cercetatorii au reusit sa modifice genele embrionilor de soareci pentru a le oferi o viata mai lunga, dar tratamentul pe fiinte umane nu a fost concretizat din considerente etice. Studiile au demonstrat ca soarecii care au fost tratati inca de tineri au trait mai mult decat cei la care s-a aplicat acelasi tratament dar mai tarziu.

Bogatia materiala

V-ati gandit sa renuntati la toate bunurile personale si sa duceti o viata relativ simpla, fara capcanele consumerismului? Daca doriti sa traiti mai mult timp, ar trebui sa reevaluati acest lucru. Bogatia si viata lunga sunt corelate in intreaga lume. In tarile sarace, speranta de viata este mai mica, intrucat guvernele au mai putini bani de cheltuit pentru ingrijirea si sanatatea oamenilor, dar chiar si in tarile sarace, oamenii bogati traiesc mai mult decat cei saraci. In concluzie, oamenii care au o situatie materiala mai buna traiesc mai mult decat cei care nu au o situatie financiara echilibrata.

Munciti din greu si va stresati

Vesti proaste. Studiile afirma ca acei copii care sunt lipsiti de griji si au simtul umorului dezvoltat traiesc mai putin decat cei care sunt seriosi si sunt prudenti. Ca adulti, aceste persoane au fost mai implicate si mai angajate in activitatile lor profesionale. Probabil ca cei glumeti isi vor face griji. Acest lucru nu trebuie confundat cu faptul ca fericirea si sanatatea sunt strans legate oamenii ar trebui sa fie fericiti pentru ca sunt sanatosi, nu invers.

Utilizarea medicamentelor

Dorinta de a trai mai mult stimuleaza oamenii sa utilizeze medicamente care ar trebui sa le prelungeasca viata. Pentru ca exista medicamente care cresc longevitatea la animale, probabil ca acestea ar putea avea acelasi efect si in cazul oamenilor. O astfel de situatie este intalnita in cazul rapamicinei. Un studiu a aratat ca soarecii care au fost tratati cu acest medicament au trait cu pana la 14% mai mult. Rapamicina este prescrisa pentru pacientii care fac transplant de organe pentru a preveni respingerea acestora din cauza suprimarii sistemului imunitar. Un sistem imunitar slabit creste riscul dezvoltarii cancerului, dar modul de actiune al rapamicinei a demostrat ca utilizarea unei pastile pe zi pentru cresterea sperantei de viata nu este un vis imposibil.

Cresterea a noi organe

Atunci cand o persoana moare, de multe ori cedeaza doar o parte vitala a corpului in timp ce restul functioneaza normal. Ce s-ar intampla daca unei persoane i-ar creste organe noi, gata oricand sa le inlocuiasca pe cele deficitare pentru a-i salva viata? Tehnologia deja face acest lucru. Oamenii de stiinta au reusit sa creasca in laborator piele, inima dar si vezica urinara. Avantajul acestei tehnologii este faptul ca tesutul este crescut din celulele proprii ale pacientului astfel incat nu exista nici un risc de respingere. Cele mai recente descoperiri vizeaza cresterea in laborator a diverse organe care sa se potriveasca perfect cu organismul unei persoane. Din pacate, nu este posibila cresterea unui creier nou, intrucat creierul dvs. actual contine toate amintirile si experientele, dar inlocuirea altor organe nu ar mai fi o actiune stiintifico-fantastica.

sursa:sfaulmedicului.ro

27 aug. 2012

Concediul de odihna si starea de sanatate

Stresul provocat la locul de munca se poate prezenta sub forme diferite, cu efecte diferite asupra corpului uman. Surse minore ale acestuia pot fi echipamente care nu functioneaza sau telefoane ce nu se opresc din sunat. Sursele majore pot fi volumul excesiv de munca, fara perioade de concediu, volumul prea mic de munca, prestarea unor activitati nedorite, teama de a-si pierde locul de munca sau teama unor posibile neintelegeri cu superiorii.

De obicei, sursele majore de stres sunt cele care duc la epuizare, depresie si scaderea productivitatii muncii. Stresul provocat de locul de munca poate influenta sanatatea si viata individului in afara serviciului. Nivele scazute de stres pot trece neobservate, nivele usor mai mari pot avea un efect pozitiv, ajutand individul sa devina mai eficient si mai creativ, nivelele mari pot fi daunatoare ducand uneori la boli cronice.

Sursele de stres si oboseala

Sursele majore ale acestui tip de stres se impart in sapte categorii:
- controlul - acest factor este cel mai stans legat de aparitia stresului. Exista studii care demonstreaza ca cei ce cred ca au o mare responsabilitate, dar o putere de decizie redusa la locul de munca, au un risc crescut pentru boli cardio-vasculare si alte afectiuni in care stresul poate fi implicat
- competenta - teama de a nu se ridica la standardele cerute, de a nu avea o provocare suficienta sau insecuritatea locului de munca sunt factori declansatori importanti
- claritatea - neintelegerea indatoririlor, modul in care acestea se pot schimba sau care sunt obiectivele departamentului sau organizatiei pentru care lucreaza contribuie la stres
- comunicare - atmosfera tensionata la locul de munca apare de multe ori ca urmare a lipsei de comunicare care treptat poate amplifica stresul; incapacitatea de a isi exprima temerile, frustrarile sau alte emotii pot cauza stres
- sprijinul - lipsa sprijinului colegilor poate ingreuna rezolvarea unor probleme la locul de munca
- important - stresul poate aparea si ca urmare a faptului ca unele persoane nu se simt implinite sau mandre de serviciul lor
- responsabilitati crescute - stresul poate aparea si ca urmare a asumarii unor responsabilitati aditionale
- ignorarea concediilor de odihna.

Efectele asupra starii de sanatate

In cazul in care angajatul nu dispune de concediu de odihna, chiar mai multi ani la rand, poate aparea si sindromul de oboseala cronica. Acesta este caracterizat prin oboseala sau extenuare severa care impiedica efectuarea activitatilor normale, zilnice obisnuite. Mai exista si alte simptome, dar cel principal este oboseala care dureaza de cel putin 6 luni. Unele persoane se confrunta cu acest sindrom timp de ani de zile.
Alte simptome pe termen lung includ:
- uitarea, pierderea memoriei, stare confuzionala sau dificultate de concentrare
- dureri de gat
- ganglioni limfatici usor mariti la nivelul gatului sau axilei
- dureri musculare
- dureri articulare fara roseata sau tumefiere locala
-cefalee (durere de cap) ale carei caractere sunt diferite de cele din trecut
- somn neodihnitor (la trezire persoana se simte obosita).

Obiectivul principal de tratament al sindromului de oboseala cronica este imbunatatirea starii generale astfel incat pacientul sa revina la viata normala. Masuri simple pot fi avute in vedere chiar acasa - cum ar fi imbunatatirea ritmului de somn si exercitiu fizic moderat - sunt componente importante ale tratamentului. Apelarea la un consilier sau psiholog s-a dovedit a fi utila in cazul acestor pacienti.Munca in schimburi alternante pe o perioada lunga de timp, presupune o serie de factori de risc determinati de dezacordul dintre ritmul biologic si cel datorat orelor de program alternante - aceste dezechilibre se manifesta mai ales la nivel central prin oboseala si tulburari de somn, dar si sensibilitate la nivelul sistemului digestiv, endocrin si cardiovascular, insomnie, tulburari psihosomatice, greutate in concentrare, modificari de comportament, randament scazut etc.Conform unor studii ale cercetatorilor americani, un alt pericol pentru femeile care au un program de munca prelungit, mai mult de 60 de ore saptamanal, fara perioade de odihna suficienta il reprezinta riscul de imbolnavire de diabet zaharat de tipul II.

Combaterea stresului si oboselii

Stresul si oboseala pot fi scazute prin:
- intrevederi cu superiorii cel putin o data pe an (o data la 3 sau 6 luni este si mai bine) pentru a discuta despre performante si responsabilitati, daca evaluarea performantelor este cuprinsa in descrierea slujbei respective, trebuie tratata ca o sansa de a clarifica problemele ce pot cauza stresul; trebuie avute in vedere probleme ca asteptarile sefilor legate de postul respectiv, obiectivele companiei si contributia angajatului la obtinerea lor, capacitatile, limitele si modul de perfectionare a salariatului, sprijinul pe care acestia il primesc din partea firmei si posibilitatile de recompensa in cazul unor reusite

- managementul eficient al timpului - este foarte important ca activitatile prestate la locul de munca sa nu fie continuate la domiciliu, chiar si in cazul in care biroul este in interiorul locuintei. Daca timpul liber este redus pentru a face loc unor activitati legate de serviciu, simptomele stresului pot sa apara rapid; daca angajatorul ofera un program de lucru flexibil, angajatul trebuie sa profite de aceasta, de exemplu inceperea zilei de lucru mai devreme pentru a avea o pauza de pranz mai lunga sau pentru a avea timp pentru o sedinta de yoga sau aerobic - izolarea - tehnologiile actuale, cum sunt telefoanele mobile si internetul, fac posibila comunicarea cu oricine, inclusiv colegi si clienti, oricand si oriunde; nu trebuie permis ca tehnologia sa anuleze granitele dintre timpul petrecut la serviciu si timpul liber; este indicat ca atunci cand nu este absolut necesar telefonul de serviciu sa fie inchis si este bine ca in aceste perioade sa se evite verificarea mail-ului de serviciu

- cunoasterea limitelor - daca cele de mai sus nu au avut nici un efect si daca stresul provocat de locul de munca induce angajatului o stare de nefericire, trebuie luat in considerare schimbarea locului de munca. Acest lucru trebuie incercat numai dupa ce s-a stabilit cu siguranta daca problema este legata de angajat ca persoana sau de munca in sine. Inainte de a renunta este bine sa se caute alte oferte de munca, deoarece somajul este o alta cauza de stres. Obtinerea unei slujbe noi inainte de a renunta este ideala, dar nu este posibila intotdeauna si de aceea trebuie ca angajatul sa decida care dintre cele doua situatii este mai putin stresanta.

- alternanta perioadelor de activitate si odihna – determina starea de sanatate; odihna, ca si activitatea, este o parte la fel de esentiala a ritmului vietii, un factor estential pentru pastrarea sanatatii. Odihna influenteaza atat performantele profesionale, intelectuale, fizice, cat si relatiile interumane. Odihna este indispensabila mentinerii unei stari de sanatate optime precum si pentru scurtarea perioadei de refacere a organismului in timpul unor boli ca pneumonia, gripa, traumatisme

- program regulat de exercitii fizice, dar si un program regulat de somn de minim 7-8 ore pe zi, reprezinta principala metoda pentru combaterea oboselii.


sursa:sfatulmedicului.ro

25 aug. 2012

Retete-supe

Supa de mazare

Pentru: 4 portii
Dificultate:
usor
Ingrediente:

  • 250 g sunca taiata cuburi
  • 400 g mazare
  • 2 teline tocate
  • 2 morcovi taiati bucati mari
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ceapa mare tocata
  • 10 cani de supa de pui
  • 1 frunza de dafin
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • 1/2 lingurita sare
Mod de preparare:
  1. Se combina toate ingredientele intr-o oala mare.
  2. Se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand, pana cand legumele sunt fierte.
  3. Daca este nevoie se mai adauga 2 cani de supa de pui. Se condimenteaza cu sare.
Va dorim pofta buna!


Supa crema de ciuperci

Pentru: 2 portii
Dificultate: usor

Ingrediente:
  • 10 feliute de bacon, taiate cuburi, fierte si scurse
  • 1 lingura ulei de masline
  • 450 g ciuperci proaspete
  • 1 ceapa alba medie
  • 3 catei de usturoi tocati
  • 450 ml de smantana
  • 450 ml de supa de pui
  • 3 linguri apa rece
  • 3 linguri amidon de porumb
  • 1/ lingurita piper
  • 1/2 sare
  • 150 g branza rasa

Mod de preparare:

Se pune uleiul de masline intr-o oala si se incalzeste la foc mediu. Se adauga ciupercile, ceapa tocata si usturoiul pana ce acestea incep sa se inmoaie. Se toarna peste compozitie supa de pui. Se adauga smantana amestecand continuu. Apoi se pun si amidonul de porumb, apa rece, sarea si piperul. Se incorporeaza totul bine. Se fierbe totul la foc mic, timp de 5 minute pana cand supa se ingroasa. Se garniseste cu bucatile de bacon, iar deasupra se presara branza cat inca e calda.



Supa de broccoli

Pentru: 1 portie
Dificultate: usor
Ingrediente:

  • 3 linguri de unt
  • 1 ceapa tocata
  • 4 morcovi mari tocati
  • 1 catel de usturoi pisat
  • 4 cesti apa
  • 4 linguri de bulion
  • 450 g flori de broccoli
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingura sos de soia
  • 1/2 lingurita piper negru
  • 1/4 ceasca patrunjel tocat

Mod de preparare:

  1. Se adauga unul intr-otigaie si se lasa sa se topeasca, la foc mediu.
  2. Se toaca ceapa, morcovul,usturoiul si se pun la rumenit in tigaia cu unt, cam 5 minute.
  3. Se adauga 4 cani de apa si se adauga bulionul. Se lasa amestecul sa fiarba cateva minute.
  4. Se adauga broccoli si se micsoreaz focul. Se fierbe timp de 15 minute, pana cand broccoli este fiert.
  5. Se opreste caldura si se mixeaza amestecul. Se toarna continutul intr-un castron mare.
  6. Se adauga faina in ploaie si se amesteca bine. Se adauga sosul de soia si piperul negru. Supa se lasa la racit. Se serveste rece. 

    Supa de pui

    Pentru: 2 portii
    Dificultate: usor

    Ingrediente:
  7. 4-6 cani de supa de pui
  8. 2 bucati de pui taiat cubulete (aproximativ 2 cani de cubulete)
  9. 2 cani de legume fierte
  10. 200 g spanac calit
  11. patrunjel
  12. 1 1/2 cani de orez fiert
  13. sare
  14. piper
Mod de preparare:
  1. Puneti canile cu supa intr-o oala mare si lasati supa sa clocoteasca.
  2. Adaugati morcovii, telina, ceapa si spanacul.
  3. Cand morcovul s-a fiert, reduceti focul, adaugati orezul si carnea.
  4. Lasati sa fiarba inca 10 minute, opriti focul si presarati patrunjelul. Dupa gust, puneti sare si piper.
sursa:sfatulmedicului.ro

24 aug. 2012

Vara 2012: Activităţi sănătoase în aer liber

Bugetul nu îţi permite o vacanţă pe o plajă exotică sau pur şi simplu te gândeşti că ar trebui să faci mai multă mişcare prin parcuri până vine toamna? Iată câteva activităţi sănătoase în aer liber pe care le poţi încerca.
Yoga în parc
Multe şcoli de yoga oferă cursuri în aer liber în parcuri din marile oraşe. Profită şi mergi la yoga în loc de sala de fitness.
Citeşte
O carte poate fi cea mai bună alegere în serile toride. În loc să te perpeleşti în casă, alege o lectură de vară şi ieşi pe o bancă în parc.
Cocktail party
Organizează o petrecere la grădină. Dacă stai la bloc, adună prietenii şi mergeţi la un picnic la iarbă verde.
Weekend în natură
De ce să dai mulţi bani pe cazare la mre şi să faci multe ore pe drumurile din omânia. Dacă nu ai bani de un city break într-o capitală europeană, încearcă o ieşire în natură, cu maşina până în cea mai apropiată pădure.
Ascultă muzica inimii
Fă un playlist de vară şi ascultă-l într-un câmp de maci lângă persoana iubită. Dansaţi şi faceţi nebunii până seara, când încep să apară nesuferiţii ţânţari.
Îngheţată pentru fete
Sun-o pe cea mai bună prietenă şi începeţi vânătoarea pentru cea mai bună îngheţată din oraş. Gustaţi din toate şi faceţi un clasament.

sursa:http://www.unica.ro/

23 aug. 2012

13 metode de relaxare în vacanţă

Vacanţa ne permite să luăm o pauză de la stresul zilnic, iar relaxarea din timpul concediului este o necesitate pentru oricine… Aşa că, lasă orice problemă acasă atunci când pleci în vacanţă şi învaţă să învingi tensiunile acumulate de-a lungul anului prin diferite tehnici de relaxare. Iată câteva opţiuni…

1. Respectă regu¬lile de bază: în cazul stresului psihic se recomandă odihna activă şi activi-tăţile sportive, în timp ce pentru stre¬sul fizic se recomandă relaxarea mentală. Fă mişcare, bucură-te de libertate şi lasă problemele deoparte.

2. Mergi la SPA. Indiferent că eşti la malul mării sau la poalele munţilor, SPA-ul îmbină recuperarea corpului cu ritualurile de beauty şi înseamnă numai răsfăţ.

3. Bucură-te de un masaj. Masajul este un răsfaţ maxim şi o metodă excelentă de a scăpa de stres…

sursa:http://www.unica.ro

22 aug. 2012

Igiena si ingrijirea persoanelor cu incontinenta urinara si/sau fecala


Incontinenta defineste incapacitatea de a controla eliminarea urinii sau a fecalelor si variaza, de la “accidente” minore (umezirea lenjeriei) pana la eliminarea involuntara completa a urinii sau materiilor fecale.

Desi poate fi intalnita la toate categoriile de varsta, incontinenta afecteaza, in special, persoanele cu varste peste 60 de ani, ca urmare a slabirii musculaturii planseului pelvian, infectiilor de tract urinar, cresterii in volum a prostatei (in cazul persoanelor de sex masculin), diabetului, nivelului ridicat de calciu din organism sau problemelor de mobilitate care nu permit pacientului sa se deplaseze la toaleta in timp util.
Pielea persoanelor cu incontinenta necesita ingrijire speciala, deoarece substantele agresive din urina/materii fecale cu care intra in contact, distrug functia naturala de bariera a pielii, lasand-o vulnerabila in fata iritatiilor, infectiilor, leziunilor cutanate.
Exceptand inconvenientele ce tin de confortul pacientului (umezeala, miros neplacut), pierderea necontrolata a urinii sau a materiilor fecale poate cauza probleme la nivelul pielii.
Dupa depasirea varstei de 30 de ani, incepe pocesul normal de imbatranire a pielii. Pielea matura necesita ingrijire speciala, deoarece, odata cu inaintarea in varsta, functia de bariera a pielii este afectata, orice leziune minora necesitand mult mai mult timp pentru regenerare.
Pielea imbatranita, este predispusa la:
  • Alergii. Deoarece pielea matura este mult mai vulnerabila, alergenii pot penetra cu usurinta tesutul cutanat, cauzand reactii alergice sau neurodermatite.
  • Roseata si iritatii. Fiind foarte fragila, chiar si un factor extern minor poate cauza iritatii semnificative si roseata la nivelul pielii imbatranite.
Cum putem proteja pielea impotriva problemelor cauzate de incontinenta?
  • schimbarea la timp a scutecelor (unele scutece – ex: Vlesi Slip - sunt prevazute cu indicator de umiditate, care indica momentul optim pentru schimbare)
  • spalarea cu delicatete a zonelor intime zilnic, inainte de schimbarea scutecului pentru incontinenta
  • folosirea unei creme speciale pentru pielea imbatranita, expusa la incontinenta
  • inlocuirea sapunului cu produse de spalare dedicate incontinentei
  • tamponarea pielii dupa spalare cu ajutorul unui prosop moale, de bumbatc; nu se recomanda stergerea energica a pielii prin frecare cu prosopul
  • in cazul persoanelor imobilizate, folosirea de produse speciale pentru curatarea zonelor intime (ex: spuma de curatare Menalind)
  • evitarea pudrelor parfumate pentru spalare sau a alor produse cosmetice clasice, care pot irita pielea.
Pasul 1: Spalarea
In cazul persoanelor mobile, care se pot deplasa si pot face dus, se pot folosi lotiuni speciale pentru spalarea pielii imbatranite, care curata delicat fara a agresa pielea. Un astfel de produs este lotiunea pentru spalare delicata Menalind, care, datorita continutului bogat in ulei de migdale si pantenol, ajuta la refacerea celulara si hraneste in profunzime pielea.
Deoarece nu contine substante chimice si neutralizeaza mirosurile neplacute, lotiunea Menalind este recomandata persoanelor cu piele sensibila, imbatranita, care se confrunta cu incontinenta. Produsul poate fi utilizat insa de catre orice categorii de persoane (indiferent de varsta).
In cazul persoanelor imobilizate sau cu mobilitate redusa, cre nu pot fi deplasate la dus, se recomanda utilizarea unor produse dedicate, care nu necesita folosirea apei; ex: spuma de curatare Menalind.
Aplicati spuma Menlind pe piele, lasati cateva minute sa actioneze, apoi stergeti cu delicatete zona, folosind un prosop cu textura moale. Nu frecati energic, deoarece riscati sa raniti pielea, deja sensibilizata in urma contactului cu urina/fecalele.
Menalind – spuma pentru curatarea pielii este neutra din punct de vedere al PH-ului si nu contine substante chimice. Spuma curata eficient si delicat, fara a necesita apa, si neutralizeaza mirosurile neplacute. Pentru a proteja asternutul, plasati o aleza sub pacient.
Pentru mai multe detalii despre utilizarea si beneficiile spumei Menalind, accesati linkul:
Pasul 2: Protejarea si hidratarea pielii
Neprotejata si expusa la incontineta, pielea poate fi afectata de substantele agresive din urina si fecale, cum ar fi amoniacul si reziduurile digestive. Din acest motiv, este necesara sustinerea functiilor naturale de protectie a pielii, prin folosirea de produse special concepute pentru hidratarea si protejarea pielii predispuse la iritatii si deshidratare.
Dupa spalarea pielii, indiferent daca se imbraca scutec de incontinenta sau doar lenjeria intima, se recomanda aplicarea unei creme speciale de protectie.
Un produs destinat pielii incontinente este crema Menalind, care formeaza o pelicula subtire, transparenta, la nivelul pielii, protejand-o de substantele agresive. Prin continutul bogat de acizi grasi esentiali, aminoacizi, creatina si ulei de migdale, crema regenereaza si calmeaza pielea iritata din zona genitala si fesiera.
Pentru mai multe detalii despre produs, click aici.
Pentru hidratare intensa a pielii, se pot utiliza uleiuri speciale, bogate in vitamine si substante nutritive. Uleiul poate fi aplicat pe intreaga suprafata a pielii (exceptand zonele intime). In cazul persoanelor incontinente se recomanda uleiurile cu neutralizator de miros, care improspateaza pielea. Un astfel de ulei este uleiul din gama Menalind, special conceput pentru pielea uscata, iritata, imbatranita. Menalind ulei contine ulei de migdale si vitamina E si se absoarbe rapid in piele, fara a lasa urme pe asternut sau lenjerie.
Uleiul poate fi folosit de catre orice persoana cu pielea sensibila, cu tendinte de uscare!
Pentru mai multe detalii, click aici.
Factori de risc pentru dezvoltarea problemelor la nivelul pielii:
  • Incontinenta urinara si fecala. Urina si materiile fecale contin substante agresive, care, in contact cu pielea, pot provoca iritatii sau infectii ale pielii.
  • Spalarea excesiva si frecventa a pielii cu produse alcaline. In cazul persoanelor incontinente, spalarea si curatarea frecventa a pielii este o necesitate, insa, folosirea cantitatilor mari de sapun sau produselor de curatare alcaline, slabeste bariera de protectie a pielii si duce la reducerea grasimilor naturale (sebum), afectandu-i elasticitatea. Din acest motiv, se recomanda folosirea de produse cosmetice medicale, special create pentru persoanele cu incontinenta.
  • Inaintarea in varsta. Pe masura inaintarii in varsta, epiderma se subtiaza si se deshidrateaza mult mai usor. Pielea matura produce mai putin sebum (care actioneaza ca bariera de protectie) decat pielea tanara. Persoanele de sex feminin sunt mai predispuse catre leziuni ale pielii din cauza scaderii productiei de estrogen, care rezulta in piele fragila.
  • Lipsa unei igienei intime corespunzatoare. Lipsa igienei ca urmare a dificultatii de spalare intampinata de persoanelor care se confrunta cu incontinenta si nu beneficiaza de ingrijitor sau ajutor specializat, poate duce la degradarea pielii.

Protectia impotriva raspandirii bacteriilor si infectiilor de tract urinar

Mentinerea igienei personale este esenitala in ingrijirea persoanelor incontinente, contribuind totodata la dobandirea unei stari psihice pozitive. In cazul persoanelor in varsta, cu probleme de mobilitate, dependenta de un ingrijitor care sa le asigure igiena zilnica poate duce insa la sentimentul de pierdere a independentei, provocand agitatie si depresie.
In unele situatii, urina si fecalele pot contine infectii ce pot fi transmise in alte parti ale organismului sau la alte persoane. In special expunerea la materii fecale poate conduce la infectii, mai ales daca persoana incontinenta prezinta diaree.
60% din materiile fecale contin bacterii care pot distruge sistemul defensiv al pielii, conducand la leziuni tegumentare sau infectii. Aceste bacterii pot migra in uretra, cauzand infectii de tract urinar.
Masuri pentru a preveni transmiterea infectiilor
  • Folositi manusi de unica folosinta
Daca in timpul schimbarii lenjeriei/scutecului sau igienizarii zonelor intime se face contact cu urina sau materiile fecale, se recomanda purtarea de manusi de unica folosinta. Manusile se schimba dupa fiecare activitate (ex: se folosesc manusi diferite pentru indepartarea scutecului/lenjeriei murdare, spalarea zonei intime, aplicarea de produse pentru protectia pielii, etc)
  • Igiena mainilor
Igiena mainilor este considerata cea mai importanta masura in reducerea trasmiterii agentilor infectiosi, mainile fiind cea mai comuna cale de raspandire a microorganismelor si anumitor bacterii care pot provoca infectii.

Dupa incheierea procesului:
  • spalati-va insistent mainile timp de 10-15 secunde folosind sapun si insistand asupra varfurilor degetelor, spatiilor de sub unghii si spatiilor dintre degete.
  • dupa spalare, folositi gel antibacterian pentru desinfectare; gelul antibacterian poate fi folosit si in situatiile in care nu aveti apa si sapun la dispozitie!
In cazul in care o persoana are pierderi involuntare de urina/fecale, spalati zona genitala cu produse dedicate sau sapun special (cu PH neutru) si apa calduta. Asigurati-va ca zona este igienizata corespunzator, inainte de a aplica un scutec nou sau lenjerie curata.
Igiena personala este foarte importanta, deoarece:
  • mentine pielea curata si previne infectiile;
  • indeparteaza substantele care pot favoriza dezvoltarea de bacterii la nivelul pielii, reducand riscul de infectii cutanate;
  • confera o stare generala de bine persoanei incontinente.

Protectia asternuturilor si saltelelor

Pentru a evita petele sau impregnarea unui miros neplacut in asternuturi, se recomanda spalarea asternuturilor imediat ce au intrat in contact cu urina sau materiile fecale. Pentru curatarea saltelei, se poate tampona zona cu un prosop umed, sau pot fi folosite produse de curatare pentru canapele/covoare, care contin neutralizator de miros.
Deoarece, in special in cazul saltelelor, indepartarea completa a urinii este in multe situatii imposibila, din cauza patrunderii acesteia in profunzimea materialelor, se recomanda prevenirea acestor “accidente” prin folosirea de produse speciale pentru protectia patului/asternutului.
Cunoscute sub denumirea de aleze, paturelele pentru protectia asternuturilor sunt alcatuite din corp absorbant si folie externa impermeabila, care impiedica trecerea urinii.
Alezele pot fi folosite zilnic, pentru protectia patului in cazul persoanelor imobilizate, noaptea, pentru protectie impotriva enurezisului nocturn (pierderi involuntare de urina in timpul noptii) sau doar in momentul schimbarii scutecelor sau igienizarii zonelor intime (in special in cazul persoanelor imobilizate, care nu pot fi deplasate la baie pentru spalare).

Alegerea scutecului pentru incontinenta

O piele sanatoasa are nevoie nu doar de ingrijire, ci si de un scutec pentru incontinenta cu absorbtie rapida a urinii, care sa protejeze impotriva umezelii si iritatiilor
Scutecele cu corp absorbant invelit in material nesetut au o viteza crescuta de absorbtie a urinii, mentinand pielea curata si uscata. Benzile inghinale, cu care sunt prevazute unele scutece, protejeaza impotriva scurgerilor laterale. Scutecele din gama Vlesi Slip prezinta si indicator de umiditate, care ajuta la identificarea momentului optim schimbarii scutecului. Astfel, pana in momentul schimbarii, nu este necesara desfacerea repetata a scutecului pentru verficarea gradului de umplere.
Pentru protectie pe timpul noptii, se poate opta pentru scutece cu capacitate de absorbtie ridicata, care pot fi schimbate la intervale mai mari de timp. (ex: scutecele superabsorbante Vlesi Slip).
Pentru persoanele mobile, care isi doresc liberatate completa de miscare si/sau desfasoara activitati si in afara locuintei, se poate opta pentru scutecele tip chilot (ex: Vlesi Pants), care ofera confortul unei lenjerii obisnuite.
Scutecele tip chilot se imbraca asemanator lenjeriei, sunt discrete si se indeparteaza igienic, prin ruperea lateralelor.
Spre exemplu, scutecul tip chilot Vlesi Pants are corpul absorbant imbracat in material netesut, care accelereaza absorbtia urinei si protejeaza impotriva reumezirii suprafetei care intra in contact cu pielea, prevenind iritarea. Suprafata exterioara a scutecului este realizata din material textil moale, asigurand confort sporit la purtare si discretie.




sursa:sfatulmedicului.ro

21 aug. 2012

Buze mai frumoase

Ştiai că sărutul femeilor romane făcea victime în rândurile bărbaţilor? În timpul Imperiului Roman ele îşi colorau buzele cu pigment de plumb, în ciuda efectului toxic al acestuia. Şi, uite aşa, ei se alegeau nu numai cu plăcerea sărutului, dar şi cu forme grave de intoxicaţie.

De-a lungul timpului, rujul, obiectul cel mai nelipsit din trusa de machiaj a unei femei, a fost supus schimbărilor, începând de la culoare şi aspect până la structură. Astfel, rujul poate fi mat, lucios, cremos, lichid, rezistent la transfer sau îmbunătăţit cu colagen. Dar femeile nu au fost reticente la aceste transformări, dimpotrivă! Însă, când forma şi conturul buzelor nu au aspectul dorit de posesoare, şi acestea consideră că rujul nu le mai poate fi de ajutor, ele apelează la estetician pentru a le dărui mai mult volum şi senzualitate. Efectele acestei operaţii sunt uimitoare: beneficiarele ei se simt mai feminine, se simt mult mai satisfăcute de îmbunătăţirea imaginii corporale, ceea ce le conferă şi mai multă încredere în sine.

Indiferent dacă sunt groase, subţiri sau asimetrice, femeile îşi folosesc buzele pentru a transmite sexului opus anumite mesaje. Astfel de indicatori comportamentali sunt ţuguierea buzelor şi umezirea lor. Dacă o femeie apelează la ţuguierea sau umezirea buzelor în timp ce priveşte un bărbat, aceasta îi trasmite semnale cu conotaţie sexuală. Atrage atenţia asupra faptului că este disponibilă. Rujul este tot o modalitate de a trimite la astfel de indicii. Culoarea roşie aminteşte de momentele în care, prin excitaţie, buzele sunt invadate de sânge, se înroşesc şi îşi măresc volumul. Şi studiile au arătat că, în general, o femeie care are buzele date cu ruj captează mai mult atenţia bărbaţilor.
Poţi improviza culoarea buzelor cu ajutorul rujului, pentru că simpla colorare a buzelor îţi poate ridica moralul, îţi poate adăuga puţină voioşie feţei.

Atenţie însă, doamnelor şi domnişoarelor, la regulile de folosire corectă a rujului:
· pentru buze subtiri: se folosesc culori deschise;
· pentru buze groase: se folosesc culori închise;
· pe timp de zi: se folosesc culori deschise;
· pe timp de noapte: se folosesc culori închise (conform machiajului de seară).

sursa: http://www.info-sanatate.ro

20 aug. 2012

Bruxismul

Te-ai trezit vreodată din somn dându-ţi seama că scrâşneai din dinţi, că îţi pocneau articulaţiile când deschideai gura şi că, în plus, mai aveai şi dureri de cap?Dacă da, se cheamă că suferi de „bruxism“. Nu este grav, se întâmplă des şi trebuie tratat repede, până nu ajungi să devii antipatic…
Bruxismele sau scrâşniturile nocturne ale dinţilor sunt legate de necesitatea de a lua decizii şi de o anume formă de agresivitate. Structural, dinţii concretizează actul decizional. Bruxismele reprezintă o manie inconştientă care iese la suprafaţă, o furie refulată care se exprimă, se „destăinuie“, în special noaptea. Decurg dintr-o stare de nervozitate interioară, din stările în care „mă reţin“ să spun sau să fac anumite lucruri, explică Mario Sorin Vasilescu, profesor de yoga.

Cum se întâmplă adeseori, nu reuşeşti să iei decizii clare şi precise, iar bruxismele constituie expresia fizică a tristeţii şi a agresivităţii tale reprimate. Zgomotul dinţilor, scrâşnirile lor sunt geamătul tău interior, provocat de frica de „a te deschide“ şi de a lua deciziile necesare.
În cazul în care bruxismele sunt determinate de tulburări de ocluzie – dinţii nu sunt aliniaţi corect, sunt în erupţie, mai ales în perioada de schimbare a dinţilor (la copii) –, se va apela, desigur, la serviciile unui stomatolog.

Eliberează-te de povara deciziilor
1. Înainte de culcare, acordă-ţi câteva clipe de „colocviu interior“, în care să recunoşti şi să accepţi atât necesitatea de a lua respectivele decizii, cât şi toate emoţiile (inclusiv frica!) apărute din cauza lor. Lasă-le „să coboare“ pe expir (oftat) din cap şi minte în inimă, ca într-un recipient tainic, cald şi primitor, în care înţelegerea şi acceptarea realităţii, dar mai ales dragostea, pot dizolva emoţiile, grija şi frica.

2. Tot înainte de a adormi, te poţi vedea în inimă ca „într-o sală“ în care ţii un consiliu cu „toate părţile interesate“: deciziile care trebuie luate, teama, emoţiile de toate tipurile, consecinţele hotărârilor tale. La final, vei trage concluzia că pacea este utilă tuturor şi că cel mai bun lucru este odihna. Somnul şi noaptea îţi vor fi sfetnicii cei mai buni.

3. În momentele de tensiune, generate de perspectiva deciziilor şi a urmărilor acestora, mărturiseşte-le, pe toate, cu gura larg deschisă, dar în tăcere, fără glas, până în clipa când acesta îţi revine de la sine!

4. Scrie, în loc să apelezi la vorbire! Scrie, cu mâna stângă (sau cu dreapta, dacă scrii cu stânga) tot ce te deranjează în legătură cu luarea deciziilor, dar şi cu însăşi existenţa bruxismelor. Poţi face acest lucru tot înaintea somnului, pentru că ultima idee cu care adormi va fi procesată de mecanismele creierului pe tot parcursul nopţii.

5. Deosebit de utilă poate fi tehnica „leului“ (simha-kriya), varianta în care inspiri, aduci vârful limbii cât mai înapoi în spate pe cerul gurii, spre omuşor, apoi expiri, scoţi din gură vârful limbii cât mai jos posibil spre bărbie, rămânând aşa câteva secunde fără aer, timp în care, mental, te auzi strigând, ca un răget, un DA! cât mai vibrant, cât mai profund, cât mai clocotitor. Repetă de trei ori întreaga manevră, după care ascultă senzaţiile născute de exerciţiu şi savurează liniştea care-ţi coboară în minte şi suflet.

Tehnici propuse de Mario Sorin Vasilescu, profesor de yoga, preşedintele Grupului Naţional pentru Studiul şi Practica Yoga GNSPY

sursa: http://www.info-sanatate.ro

18 aug. 2012

Coşmarul şi remediile homeopate

Fiul meu are 6 ani, are coşmaruri în timpul somnului şi face pipi în pat. Am încercat calmantele prescrise de medic, dar, în afară de faptul că devenea somnolent în timpul zilei, alt efect nu au avut. Am auzit că există şi un tratament homeopatic. (Radiana Caragea, Piteşti)
Dr. Cadar:
Panoplia terapeutică a homeopatiei conţine medicamente cu eficienţa recunoscută. Şi ceea ce este foarte important, medicamentele homeopate nu au reacţii adverse, contraindicaţii sau reacţii secundare. Îţi recomand, în primul rând, Sédatif PC comprimate, pe care îl administrezi astfel: 2 comprimate, de trei ori pe zi, după clătirea gurii cu apă. Tratamentul durează 20 de zile.
Dacă după acest interval nu sunteţi mulţumită de rezultate, se adaugă la tratament şi medicamentul Ostéocynésine, astfel: 1 comprimat pe zi împreună cu Sédatif PC, apoi, un comprimat de trei ori pe zi încă 20 de zile. Dacă după 20 de zile situaţia nu este rezolvată, te sfătuiesc să te adresezi unui medic homeopat pentru individualizarea tratamentului.

sursa:http://www.info-sanatate.ro

17 aug. 2012

Alimente surprinzatoare care contin multa sare

Sodiul sau sarea este un element metalic, un mineral necesar unui stil de viata sanatos. Sodiul ne ajuta in multe feluri, inclusiv sustinand activitatea si functia muschilor si nervilor. Este important ca dieta oricarei persoane sa contina sodiu. Totusi, un consum prea mare de sare are un efect negativ asupra sanatatii.

Alaturi de potasiu, sodiul este prezent in fluidul care inconjoara celuele noastre. Cele doua minerale actioneaza impreuna, fapt ce permite celulelor sa raspunda la stimuli dar si sa echilibreze nivelul apei din corpurile noastre.

Pentru un adult sanatos, doza zilnica recomandata de sodiu este de 1500-2300 mg/zi. Surplusul poate cauza o varietate de probleme si va creste riscul aparitiei anumitor afectiuni, foarte grave.

Alimente care nu stiati ca au sodiu in compozitie

Saratelele, painea, mezelurile, sosurile, mancarurile fast-food, pizza si multe alte alimente sunt cunoscute pentru continutul lor ridicat de sodiu. Ca atare, stiind care sunt produsele alimentare bogate in sodiu, le vom consuma cu moderatie, dar exista si alte tipuri de alimente, care in mod surprinzator, pot contine sodiu.

- Lapte cu ciocolata - Acesta este un desert favorit al copiilor si adultilor de pretudindeni. Chiar daca ciocolata are un continut scazut de grasimi si mai putine calorii, continutul de sodiu va ramane nemodificat. Un pahar mediu de lapte cu ciocolata contine 150 mg de sodiu.

- Sos pentru salata - Multe persoane consuma salate in scopul de a fi intr-o forma mai buna si de a-si imbunatati starea generala de sanatate. Totusi cele mai multe dintre sosurile pentru salate contin o cantitate exorbitanta de sodiu. Daca mancati o salata mai mare sau mai multe salate pe zi, puteti sa mancati chiar si peste 3000 mg de sare, doar din sos.

- Orez/paste - In magazine sunt disponibile diverse tipuri de paste si orez gata-preparate, cu arome, cum ar fi carne de vita, de pui, branza, etc. Sarea este principalul ingredient aici, iar aromele joaca rol secundar. In medie, o portie (o ceasca) din aceste pachete de orez sau paste semipreparate poate avea chiar si 770 mg de sodiu.

- Branza de vaci - Persoanele care urmeaza diverse diete includ adesea branza de vaci si alte produse cu branza in dieta lor. Acestea au un gust minunat, sunt sarace in calorii (contin lapte degresat), insa pot contine chiar si 400 mg de sodiu pe portie.

- Sos pentru paste - Majoritatea oamenilor ar putea crede ca rosiile sunt ingredientul principal intr-un sos de paste rosu, dar aceste sosuri au in compozitie mai multa sare decat orice altceva. O ceasca cu sos pentru paste poate contine chiar si 1200 mg de sare.

Efectele secundare ale consumului exagerat de sare

Desi cresterea aportului de sare nu este obligatoriu asociata cu aparitia de consecinte grave, pot exista nenumarate riscuri. Consumul ridicat de sodiu poate contribui la cresterea riscului aparitiei:
- hipertensiunii arteriale
- bolilor cardiovasculare
- accidentelor vasculare cerebrale
- osteoporozei
- cancerului de stomac
- de leziuni ale nervilor.


sursa:sfatulmedicului.eo

16 aug. 2012

Ce dezvaluie urina despre sanatatea dumneavoastra

O calatorie la toaleta poate fi mai revelatoare decat credeti.
Aspectul si mirosul de urina, precum si frecventa cu care urinati pot oferi multe indicii legate despre ce s-ar putea intampla in corpul dumneavoastra.

Urina prea intunecata la culoare

Sus
Daca urina este maronie, culoarea seamana cu cea a ceaiului, ar putea fi un semn ca sunteti deshidratati si rinichiul produce urina prea concentrata (spre deosebire de cea diluata). Urina ofera indicatii despre nivelul de hidratare al organismului. Daca o persoana acuza ameteli, pentru a se exclude hidratarea ca o cauza a acestora, ar putea fi analizata urina.
Culoarea ideala a urinei este cea a paiului. Este important sa se stie daca o persoana are urina inchisa la culoare din cauza faptului ca a baut prea putine lichide sau daca aceasta ar putea fi un semn de sangerare la nivelul rinichiului, fapt ce ar putea indica o infectie, boala de rinichi sau cancer.

Miros dulce al urinei

Sus
Mirosul dulce al urinei ar putea fi un indiciu ca se intampa ceva grav in corpul dumneavoastra: prezenta zaharului care se excreta in urina. O concentratie mare de zahar in urina este un semn de diabet.
Rinichii au rol de filtru pentru toate tipurile de toxine care se afla in corp. Dar in cazul in care acest filtru este deteriorat, toxinele se scurg in urina. In cazul diabetului, excesul de zahar din sange ajunge deseori in urina. La femeile insarcinate modificarile sistemului de filtrare a rinichilor pot duce la prezenta zaharului in urina. Situatia trebuie analizata de catre medic pentru a se confirma sau infirma suspiciunea de diabet.

Miros ciudat

Sus
Un miros ciudat al urinei, probabil ca nu ar trebui sa fie ingrijorator. Anumite alimente cum ar fi sparanghelul, din cauza continutului de aminoacizi, are ca rezultat o urina cu miros sulfuros. Atunci cand alimentele sunt descompuse de sistemul digestiv, sunt eliberate substante urat mirositoare care sunt apoi filtrate de rinichi, care au un miros neplacut atunci cand sunt prezente in urina.

Urina fluorescenta

Sus
Urina care este asemanatoare cu cea a neonului, fluorescenta - poate sa fie alarmanta, dar cauza nu este altceva decat pilula cu multivitamine de zi cu zi. Vitaminele din grupul B si carotenul, in mod speicial, ofera urinei o culoare aurie, mai intensa.
Culoarea fluorescenta a urinei semnifica faptul ca pur si simplu au fost eliminate prin urina suplimentele scumpe pe care le-ati ingerat anterior. Culoarea urinei poate fi afectata de vitaminele care au fost filtrate, indiferent ca acestea au fost deja absorbite si utilizate de organism.

O pata de sange

Sus
Daca in toaleta vedeti o pata de sange, de culoare rosie, acest lucru poate insemna destul de multe lucruri - cauzele pot fi destul de serioase. In aceasta situatie trebuie sa consultati intotdeauna medicul.
La o femeie tanara sanatoasa, o pata de sange poate sa semnifice un semn de infectie urinara. Totusi, simptomul poate fi intalnit si in cazul cancerului de vezica urinara, a traumelor sau leziunilor microsopice, pietrelor la rinichi sau chiar un efect secundar al utilizarii medicamentelor sau tratamentelor cu aspirina sau a medicamentelor pentru fluidizarea sangelui.

Nu amanati momentul mergerii la toaleta

Sus
Exista o varietate de cauze care stau la baza senzatiei stringente de a urina sau a vizitelor foarte dese la baie. Analizati intai stilul de viata si dieta dumneavoastra. Daca aveti obiceiul sa aveti o sticla de apa la indemana si din care sa beti tot timpul, vizitele la toaleta vor fi mai frecvente, intrucat vezica urinara se va umple mai rapid si trebuie sa fie golita de mai multe ori.
Daca dieta dumneavoastra prezinta mai multe fructe si legume, ce contin mai multa apa, trebuie sa stiti ca actiunea acestora este diuretica. Verificati si prospectul medicamentelor pe care le utilizati pentru a afla daca si acestea au efect diuretic (cum este cazul medicamentelor recomandate pentru tratarea hipertensiunii arteriale).
Unul dintre cele mai comune simptome ale unei infectii ale tractului urinar este necesitatea urgenta de a urina. Inaintarea in varsta poate fi un alt factor care ar putea sta la baza frecventei crescute si a senzatiei stringente de a urina, atat la barbati, cat si la femei.
La barbati conteaza si starea de sanatate a prostatei. Destul de des, prostata se extinde si provoaca obstructie care determina slabirea fluxului urinar. Astfel, vezica va fi golita incomplet si apare senzatia de a merge mai des la toaleta.

Scurgeri de urina

Sus
Acesta este unul dintre subiectele neplacute pentru multe persoane, dar inclusiv femei tinere care nu au avut experienta unei nasteri sufera de un anumit tip de incontinenta urinara.
Incontinenta urinara de stres este o afectiune in care muschii planseului pelvin nu pot sustine o presiune marita ca urmare a unor activitati de mare impact, cum ar fi alergatul, gimnastica sau chiar tusea sau stranutul. Cand planseul pelvin este slabit pentru a rezista la aceste tipuri de presiune, rezultatul este scurgerea unei cantitati mici de urina.
Situatia se inrautateste dupa nasterea naturala. Cea mai buna solutie prin care poate fi consolidat planseul pelvin este de a face exercitii kegel (contractarea in mod repetat si eliberarea muschilor pelivini).
Un alt tip de incontinenta urinara este numita incontinenta urinara imperioasa si este caracterizata nu de slabiciunea musculara, ci de o defectiune a vezicii urinare. Vor avea loc scurgeri de urina necontrolate, din cauza faptului ca vezica se va goli inainte ca persoana in cauza sa primeasca semnalul necesar de a merge la toaleta.

Senzatie de arsura

Sus
Daca aveti brusc durere atunci cand urinati este foarte probabil ca acesta sa fie unul din primele semne ale unei infectii de tract urinar. Astfel de infectii sunt extrem de frecvent intalnite in randul femeilor active sexual si a celor aflate la premenopauza, din cauza faptului ca uretra femeilor este scurta si se afla in imediata vecinatate a vaginului si rectului. Aceasta proximitate inlesneste trecerea cu usurinta a bacteriilor in uretra si canalul urinar.
Antibioticele orale trateaza infectia in cateva zile. Consumul de lichide poate scurta perioada infectiei, prin diminuarea concentratiei locale de bacterii. Gratie anatomiei lor, la barbati infectiile urinare sunt mai rar intalnite, dar se pot face prezente. La barbati, semne si simptome similare cu cele ale infectiei urinare pot semnala o infectie a prostatei.

sursa:sfatulmedicului.ro