20 aug. 2012

Bruxismul

Te-ai trezit vreodată din somn dându-ţi seama că scrâşneai din dinţi, că îţi pocneau articulaţiile când deschideai gura şi că, în plus, mai aveai şi dureri de cap?Dacă da, se cheamă că suferi de „bruxism“. Nu este grav, se întâmplă des şi trebuie tratat repede, până nu ajungi să devii antipatic…
Bruxismele sau scrâşniturile nocturne ale dinţilor sunt legate de necesitatea de a lua decizii şi de o anume formă de agresivitate. Structural, dinţii concretizează actul decizional. Bruxismele reprezintă o manie inconştientă care iese la suprafaţă, o furie refulată care se exprimă, se „destăinuie“, în special noaptea. Decurg dintr-o stare de nervozitate interioară, din stările în care „mă reţin“ să spun sau să fac anumite lucruri, explică Mario Sorin Vasilescu, profesor de yoga.

Cum se întâmplă adeseori, nu reuşeşti să iei decizii clare şi precise, iar bruxismele constituie expresia fizică a tristeţii şi a agresivităţii tale reprimate. Zgomotul dinţilor, scrâşnirile lor sunt geamătul tău interior, provocat de frica de „a te deschide“ şi de a lua deciziile necesare.
În cazul în care bruxismele sunt determinate de tulburări de ocluzie – dinţii nu sunt aliniaţi corect, sunt în erupţie, mai ales în perioada de schimbare a dinţilor (la copii) –, se va apela, desigur, la serviciile unui stomatolog.

Eliberează-te de povara deciziilor
1. Înainte de culcare, acordă-ţi câteva clipe de „colocviu interior“, în care să recunoşti şi să accepţi atât necesitatea de a lua respectivele decizii, cât şi toate emoţiile (inclusiv frica!) apărute din cauza lor. Lasă-le „să coboare“ pe expir (oftat) din cap şi minte în inimă, ca într-un recipient tainic, cald şi primitor, în care înţelegerea şi acceptarea realităţii, dar mai ales dragostea, pot dizolva emoţiile, grija şi frica.

2. Tot înainte de a adormi, te poţi vedea în inimă ca „într-o sală“ în care ţii un consiliu cu „toate părţile interesate“: deciziile care trebuie luate, teama, emoţiile de toate tipurile, consecinţele hotărârilor tale. La final, vei trage concluzia că pacea este utilă tuturor şi că cel mai bun lucru este odihna. Somnul şi noaptea îţi vor fi sfetnicii cei mai buni.

3. În momentele de tensiune, generate de perspectiva deciziilor şi a urmărilor acestora, mărturiseşte-le, pe toate, cu gura larg deschisă, dar în tăcere, fără glas, până în clipa când acesta îţi revine de la sine!

4. Scrie, în loc să apelezi la vorbire! Scrie, cu mâna stângă (sau cu dreapta, dacă scrii cu stânga) tot ce te deranjează în legătură cu luarea deciziilor, dar şi cu însăşi existenţa bruxismelor. Poţi face acest lucru tot înaintea somnului, pentru că ultima idee cu care adormi va fi procesată de mecanismele creierului pe tot parcursul nopţii.

5. Deosebit de utilă poate fi tehnica „leului“ (simha-kriya), varianta în care inspiri, aduci vârful limbii cât mai înapoi în spate pe cerul gurii, spre omuşor, apoi expiri, scoţi din gură vârful limbii cât mai jos posibil spre bărbie, rămânând aşa câteva secunde fără aer, timp în care, mental, te auzi strigând, ca un răget, un DA! cât mai vibrant, cât mai profund, cât mai clocotitor. Repetă de trei ori întreaga manevră, după care ascultă senzaţiile născute de exerciţiu şi savurează liniştea care-ţi coboară în minte şi suflet.

Tehnici propuse de Mario Sorin Vasilescu, profesor de yoga, preşedintele Grupului Naţional pentru Studiul şi Practica Yoga GNSPY

sursa: http://www.info-sanatate.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu