9 aug. 2012

Suzeta, pro şi contra

Suzeta are efecte negative asupra alăptatului şi a dinţilor, dar reduce riscul de moarte subită, ne spun specialiştii. Studiul relizat de Theleton Insititute for Child Health Research si de Western Australian Centre for Evidence Based Nursing arata ca utilizarea suzetei scurteaza perioada de alaptare la san. „Trebuie sa le fie explicat mamelor ca acest instrument de linistire a bebelusului, suzeta, are mai multe efecte negative decat pozitive“, spune Garth Kendall unul dintre cercetatori. Pe de alta parte, chiar daca mecanismul nu poate fi inca explicat de specialisti, se stie ca suzeta reduce riscul de moarte subita la bebelusi. Gravitatea efectelor negative asupra dezvoltarii dintilor si a cavitatii bucale depinde de intensitatea si frecventa cu care este folosita suzeta.

Malformatiile care pot surveni in urma folosirii suzetei sunt:
- muscatura deschisa care este un spatiu existent atunci cand maxilarul este inchis (gura inchisa) intre dintii de lapte superiori si cei inferiori. Suzeta impiedica cresterea normala a incisivilor si a caninilor, inclinand spre exterior incisivii.
- muscatura incrucisata. In acest caz mandibula deviaza lateral pentru a se putea realiza inchiderea perfecta a gurii. Mandibula care deviaza creste asimetric si, aunci cand ne uitam la copil, putem observa asimetria cu ochiul liber.
- daca micutul tine suzeta in gura in partea laterala malformatia apare la nivelul caninilor si a molarilor de lapte.
- suzeta afecteaza si deglutitia rezultand deglutitie atipica sau infantila.
Toate aceste deviatii provoaca probleme in timpul suptului.

sursa: http://www.info-sanatate.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu