13 aug. 2012

Succesul şcolar al copilului şi abilităţile sale sociale

Argumentele ştiinţifice dovedesc că gândurile negative afectează profund sistemul nostru limbic şi ne provoacă probleme la acest nivel.Mulţi părinţi cred că performaneţele şcolare depind de inteligenţa copilului, profesionalismul cadrelor didactice, dotarea şcolii, accesul la cărţi, manuale, computer, internet. Specialiştii sunt însă de părere că starea emoţional-afectivă, alimentaţia şi somnul sunt factorii principali.

Argumentele ştiinţifice dovedesc că gândurile negative afectează profund sistemul nostru limbic şi ne provoacă probleme la acest nivel. (De aceea, este atât de important să învăţăm să gândim pozitiv!). Stresul, starea emoţională negativă ne împiedică să luăm cele mai bune decizii, ne afectează judecata şi memoria, precum şi capacitatea de a învăţa.

Există cinci aspecte cheie de care depinde starea emoţional-afectivă şi succesul şcolar al unui copil: conştiinţa de sine, gestionarea stărilor de spirit, motivaţia, empatia şi abilităţile sale sociale.
Abilităţile sociale.
Copiii sociabili sunt cei care se descurcă cel mai bine la şcoală. Ei se integrează cel mai uşor în colectiv, sunt plăcuţi de cadrele didactice şi căutaţi de colegi. Majoritatea părinţilor visează ca şcolarul lor să manifeste calităţi de lider, închipuindu-şi că acesta va reuşi în viaţă şi va ajunge cineva, dar, contrar estimărilor lor, copiii cei mai nesuferiţi, cei mai izolaţi şi mai nefericiţi sunt cei care vor să-şi impună mereu punctul de vedere şi care se vor mereu în centrul atenţiei.
Copiii cu abilităţi sociale bine dezvoltate se găsesc în mod natural în centrul atenţiei pentru că sunt plăcuţi şi admiraţi de ceilalţi. Părerile lor sunt preţuite şi ascultate fără ca ei să solicite în vreun fel acest lucru. Ei se simt astfel preţuiţi şi admiraţi de ceilalţi, importanţi în mica lor societate şi au siguranţă şi încredere în sine, fapt care se transferă şi la nivelul performaneţelor şcolare. Părinţii pot şi au datoria de a dezvolta abilităţile sociale ale copiilor lor, dar acest lucru este imposibil de realizat atunci când nu îşi fac timp să stea de vorbă cu ei, să îi asculte, să stea împreună.
Ce să faci pentru a dezvolta abilităţile sociale ale copilului tău?
- Petrece 20 de minute pe zi în compania copilului tău făcând ceva ce îi place împreună. Înceacă să menţii un tonus bun şi o atitudine pozitivă.
- În tot acest timp, încearcă să nu dai ordine, să nu adresezi întrebări iscoditoare şi să nu dai indicaţii. Scopul este de a petrece timp împreună de o manieră plăcută pentru amândoi.
Punctează toate aspectele pozitive din comportamentul şi atitudinea copilului în acest timp. Evită să-l critici, chiar pe merit.
- Ascultă-l atent pe copil şi lasă-l pe el să vorbească mai mult

sursa: http://www.info-sanatate.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu