11 aug. 2012

Succesul şcolar al copilului şi alimentaţia

O alimentaţie potrivită, echilibrată, variată şi bogată în nutrienţi este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea fizică şi mentală armonioasă a copilului. Fiecare părinte conştiincios îşi doreşte ca micuţul lui să aibă parte de o cât mai bună instrucţie şi educaţie pentru a reuşi cât mai bine în viaţă. Din această perspectivă, succesul şcolar al copilului devine o miză importantă.
Mulţi părinţi cred că performaneţele şcolare depind de inteligenţa copilului, profesionalismul cadrelor didactice, dotarea şcolii, accesul la cărţi, manuale, computer, internet. Specialiştii sunt însă de părere că starea emoţional-afectivă, alimentaţia şi somnul sunt factorii principali.

O alimentaţie potrivită, echilibrată, variată şi bogată în nutrienţi este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea fizică şi mentală armonioasă a copilului, pentru asigurarea funcţiilor cerebrale implicate în gândire şi învăţare.

Studiile au arătat că elevii subnutriţi şi cei care au o alimentaţie necorespunzătoare, nesănătoasă sunt mai predispuşi la probleme de învăţare, schimbări dese şi bruşte ale dispoziţiei, hiperactivitate, probleme mentale, tulburări de somn şi alergii.

Dietele bogate în proteine animale, acizi graşi omega 3 şi sărace în carbohidraţi sunt cele mai indicate pentru şcolari şi elevi, mai ales dacă aceştia au probleme de atenţie, deoarece stabilizează nivelul glicemiei, eliberează suficientă energie pentru studiu şi menţin atenţia concentrată.

O treime din alimentaţia copilului trebuie să includă cereale integrale (pâine, paste, orez brun, fulgi de secară, ovăz, grâu şi porumb) - sursă importantă de fibre, calciu, fier şi complexul de vitamine B (care intervine în reglarea metabolismului lipidic, glucidic şi proteic), între care tiamina (vitamina B1) necesară şi pentru funcţionarea normală a sistemului nervos central, favorizând transmitere influxului nervos.
Fructele şi legumele proaspete.

Elevul are nevoie de cinci porţii zilnice: un pahar de suc de fructe proaspăt stors/ o banană/ şapte căpşuni/ o linguriţă de stafide/ o felie de pepene/ o roşie/ două bucheţele de broccoli.

Peştele. Copilul are nevoie de două porţii pe săptămână. Speciile cele mai recomandate pentru copii sunt somonul, macroul şi sardina.

Laptele şi produsele lactate. Consumul exagerat de zaharuri rafinate topeşte rezervele de calciu ale organismului. Lipsa calciului provoacă rahitism, spasmofilie şi favorizează cariile dentare.

Grăsimile nesaturate din ulei vegetal de floarea soarelui şi măsline, din untura de peşte, avocado, alune şi seminţe (de bostan, de floarea soarelui) sunt de preferat celor saturate din carne grasă, untură.

Atenţie la sare şi la dulciuri. Toate produsele junk food, fast food şi semipreparatele sunt sărate, aşa că reduceţi pe cât puteţi consumul de afumături, salam, cârnaţi, pastramă, ceafă de porc, creme de brânză, pate, cipşi, burgeri, sărăţele. Dulciurile să vină doar sub formă de trataţie sau desert.

Un elev subnutrit sau prost alimentat nu se poate concentra bine şi nu va învăţa bine. Nici mâncarea în exces nu favorizează procesele gândirii implicate în învăţare, copiii obezi având, în general, un creier “leneş”.

Cafeina din coca-cola, produsele zaharoase în exces sunt legate de stimularea anxietăţii, nervozităţii şi instalarea depresiei. Alte alimente, precum orezul brun, peştele, laptele, carnea slabă, carnea de pui, pâinea integrală, bananele, asparagusul, spanacul, lintea şi alunele favorizează un tonus psihic bun.

sursa:http://www.info-sanatate.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu